Ev v dolaşarak sağlık taraması yapıyorlar
Şanlıurfa’nın Akçakale İlçesi Devlet Hastanesi Sağlık Grup Başkanlığı’na bağlı 1 ve 2 nolu sağlık ocağı aile hekimleri halk sağlığı ve gebelik taraması yapmak için ev ev dolaşarak, sağlık taraması yapıyor.
Bir aile hekimi ve iki hemşirenin sahada görev alarak ilçe merkezi ve köylerinde kendilerine ait bölgelerde sağlık taraması yaptıkları ve bu çalışma esnasında, başta gebe olan kadınları tespiti, çocukların aşıları, kadınların olması gereken aşıları ve genel şikâyetlerin tespiti ile ilgili veri tabanı oluşturmaya çalıştıkları ifade edildi.
Akçakale Devlet Hastanesi Sağlık Gurup Başkanı İsmail ŞANLIOĞLU konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu. “İlçemizde mevcut olan aile hekimlerimiz, kendi bölgelerinde hemşirelerimiz eşliğinde halk sağlığını korumak ve bu konuda gebe olan kadınları tespit etmek, aşılarını yapmayan çocuk ve kadınlara ulaşma noktasında çalışma yapıp ve veri tabanı oluşturulmaktadır. Bölgemizde gebelik ve doğum oranı yüksek düzeyde seyretmektedir. Bu çalışmalarımızda hem bebeklerin hem de gebelerin sağlığının korunması ve devam ettirilmesi için, ebe hanımlar özveri içinde sahada tarama çalışması yapmaktadırlar. Bu sayede hem çocukların aşısı zamanında yapılmakta hem de gebeler doktor ve hemşire gözetiminde gebelikleri sağlıklı bir şekilde sürdürülmektedir. Bu sayede bölgemizde aşısız bebek bırakmamayı ve anne bebek ölümlerini azaltmayı amaçlamaktayız. Bu kapsamda müdürlüğümüz tarafından sağlanan ilaç ve malzeme desteği ve diğer tüm hizmetlerimiz gibi ücretsiz olarak herkese ulaştırmaktayız. Gerektiği durumda, aldığımız tahliller, tansiyon takibi, gebelik testi, bebek boy-kilo ölçüleri, aile planlaması, bağışıklıma hizmetleri, danışma hizmetlerinden hiçbir ücret alınmamaktadır. Yaptığımız mahalle gezilerinde aile hekimliği kayıtları sorgulanmakta, gebeler tespit edilmeye çalışılmaktadır. Bu çalışmalarımızda yeni doğan çocuklar tespit edilmekte ve gereken bilgiler verilmektedir. Aile hekimleri olarak vatandaşlardan beklentimiz, bebeklerin kimliklerini erken çıkarmaları ve 10 gün içinde “zeka testi” için aile hekimlerine başvuru yapmalarıdır. Diğer bir husus gebeliklerin en erken bir şekilde aile hekimlerine bildirmeleri, bebeklerin aşıları aksatılmamalı, beslenmelerine dikkat edilmeli ve emzirmelerine gereken önem verilmelidir. Ayrıca bu gezilerimizde aileleri aile planlaması hususunda bilgilendiriyor ve destek konusunda bizlere danışmaları gerektiği husus hatırlatılmaktadır.”
GAPHA