Ertekin ŞUTSOdaki 4 Yılını Anlattı
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı E. Sabri Ertekin bugün bir basın toplantısı düzenledi.
Başkan Ertekin, ŞUTSO Göbeklitepe Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıda, göreve geldikleri 2009 yılından bu yana yaptıkları çalışmaları anlattı ve Mayıs ayında yapılacak ŞUTSO seçimlerinde yeniden aday olduğunu açıkladı. Gerçekleştirilen toplantıya ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Göncü, Yönetim Kurulu Üyeleri Ömer Yıldırım, Kadir Kılıçoğlu ve Hüseyin Öğretmen, Genel Sekreter Faruk Yaşar ile Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Ateş katıldı.
ŞUTSO Başkanı Ertekin, 20092013 yılları arasında gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili yaptığı açıklamada Öncelikle şunu belirteyim ki bizler üyelerimize en iyi hizmeti vermek için çalışıyoruz. Bu minvalde yaptığımız çalışmalarda, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasında 20092013 yılları arasında 2 Bin 800 şirket kurulunu gerçekleştirilmiştir. 13 Bin 96 faaliyet belgesi verilmiştir. 50 Bin 508 oda kaydı verilmiştir. 66 Bin 667 Ticari Sicil Gazetesi sureti verilmiştir. 17 Bin 500 Menşe Belgesi verilmiştir. 821 Kapasite Raporu düzenlenmiştir. Böylece 154 Bin 902 kişiye hizmet verilmiştir dedi.
Belediye ve İl Özel İdaresinin katkıları ve daha çok kendi imkânlarıyla OSBde 25 Km yol yaptıklarını sözlerine ekleyen Ertekin, iki OSB arasında köprülü kavşak inşaatı başladığını da belirtti.
ŞUTSO Başkanı E. Sabri Ertekin, OSBnin su probleminin çözüldüğünü de vurguladığı açıklamasınd, Balıklıgölün kuruma tehlikesinden dolayı suyu kesilen OSBye baraj suyundan boru hattı çekilmesi için Dönemin GAPtan Sorumlu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ile yapılan görüşmeler neticesinde ilk etapta 4 Milyon TL, 2012 yılındaki görüşmeler sonunda da 15 Milyon TL gönderildi. Bu projeden Besi OSB ve çevre köyler de yararlanacak. Ayrıca Karakoyun deresine de bu su akmaya başlayacak dedi.
Ertekin, 2. OSBde altyapısı tamamlanan 96 hektar bitince geri kalan 700 hektarda OSB imkânlarıyla altyapı çalışmalarının başlatılarak yatırımcıların kaçırılmaması için her türlü çabanın sarf edildiğini vurgulayarak, 1. OSBnin genişleme çalışmalarını başlattık ayrıca 3. OSBnin de başvurusunu gerçekleştirdik amacımız ilimizde yatırım yapmak isteyen herkese yer vermek dedi
Başkan Ertekin göreve geldikleri günden bu güne gerçekleştirdikleri diğer faaliyetleri şöyle sıraladı;
Sanayi-Üretim-Teşvik çerçevesinde gerçekleştirilen faaliyetler;
Bölgede en pahalı elektriği kullanan OSB'deki elektrik maliyeti düzeltildi. İlimiz %16 pahalı kullanıyorken fiyat eşitlendi.
Organize Sanayi Bölgesindeki Sanayicinin su problemi çözüldü.
Tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerjisi fiyatlarının düşürülmesi konusunda temaslarda bulunuldu.
Girişimlerimiz sonucu OSBye doğalgaz geldi.
Gayretlerimiz sonucu gıdadan tekstile, enerjiden makine sektörüne kadar çok sayıda yatırımcının yoğun talep gösterdiği ilimiz 1. ve 2. OSB'sinde parseller yatırımcılara verilerek, yabancı sermayeyi ilimize kazandırdık. 700 hektarlık 3. OSB'nin kurulması için çalışmalarımız devam etmekte.
Teknopark kurulması için üniversite ile yürütülen çalışmalar sonucu ilimizde Ar-Ge çalışmalarına zemin hazırlayan teknoparkın kurulmasına ön ayak olundu.
Önceki teşvik yasası uygulamasında yer almayan plastik ve kauçuk ürünler sektöründe ilimizin de destek alması sağlandı ve bu sayede Hakan Plastik firmasının ilimizde yatırımı gerçekleşti. Yatırımı düşünen firmalarla temaslar devam etmekte.
5084 Sayılı Yasanın uygulama süresinin 2012 yılında sona ermesi nedeniyle ilgili kurum ve kuruluşlara önerilerde bulunuldu, teşvikler yakından takip edilerek uygulamaya yönelik talepler dile getirildi, yeni teşvik yasası ile ilgili Odamızda eğitimler ve sunumlar gerçekleştirildi.
Yeni teşvik sistemi göz önüne alınarak Odamızın önerileri için geniş bir hazırlık çalışması yapıldı ve ilgili mercilere iletildi.
Yeni çıkan teşviklerde sosyal güvenlik desteğinin yatırım tutarındaki % 50 sınırı girişimlerimiz sonucu kaldırılarak OSBlerde 12 yıla çıkartıldı.
Yerli ve yabancı yatırımcılar ilimize davet edilerek, ilimiz tanıtılarak ilimizde yatırım yapma çağrısında bulunuldu ve bu sayede yabancı yatırımlar ilimize yönelmesi ve istihdam sağlandı.
Yenilenebilir enerji (güneş enerjisi) yatırım imkânları konusunda çalışmalar yapıldı.
BTSO Meclis toplantısında bir araya gelerek şehirlerarası işbirliği olanaklarını değerlendirdi. Bursa ve Şanlıurfa TSO arasında Kardeşlik Protokolü İmzalandı. Bunun yanı sıra sanayicilere kalifiye eleman yetiştiren BUTGEM örneği değerlendirildi. İlimizde de bu modeli uygulamak üzere ŞUTGEM çalışmalarına başlandı.
Turizm çerçevesinde gerçekleştirilen faaliyetler;
İlimizdeki turizm zenginliğinin tanıtılması ve potansiyelinin değerlendirilmesi için çalışmalar yürütüldü, turizm fuarlarına katılındı, Turizm Elçisi Programına destek sağlandı. İl genelinde oluşturulan Turizm Komisyonunda yer alındı. Şanlıurfa Turizm Stratejisi ve Eylem Planında Odamız sekreteryalık görevini üstlendi. Turizm kümelenmesi konusunda çalışmalar devam etmekte.
Karacadağ Kalkınma Ajansı yürütücülüğünde, Şanlıurfa Belediyesi ve Odamız ortaklığında, Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı (BROP) "Buğday Tanesinde Yolculuk Projesi" kapsamında aktif rol alındı. Turizm merkezleri güzergah belirlenmesi yapılarak atıl durumdaki turistik değerler işlevlendirilerek Journet Across Civilization (JAC) Projesi ile Şanlıurfa Markasının ön plana çıkarılması çalışmaları yürütülmekte.
Şanlıurfa Turizm Stratejisi ve Eylem Planında ŞUTSO olarak sekretaryalık görevini üstlendik. Valilik, Belediye ve Karacadağ Kalkınma Ajansıyla birlikte çalışarak hazırladığımız stratejik plan sayesinde 9 Milyon luk turizm hibesini şehrimize kazandırdık.
Şanlıurfanın zengin mutfak kültürüne ait 24 çeşit ürünün Odamız girişimleriyle Türk Patent Enstitüsüne (TPE) coğrafi işaret tescil başvurusu yapıldı. TPEye Müracaat edilen yemekler; Urfa Frenk Çömleği, Urfa İsot Çömleği, Urfa Haşhaş Kebabı, Urfa Ciğer Kebabı, Urfa Kazan Kebabı, Urfa Keme Boranısı, Urfa Kıymalı, Urfa Lebeni, Urfa Yumurtalı Köfte, Urfa Miftahi Tas Kebabı, Urfa Pancar Boranısı, Urfa Patlıcanlı Kebap, Urfa Kıymalı sögürme, Urfa Su Kabağı, Urfa Sac Kavurması, Urfa Üzlemeli Pilav, Urfa Tirit, Urfa Eşkili, Urfa Şıllık Tatlısı, Urfa İçli Köfte, Urfa Külünçe, Urfa Soğanlı Kebap, Urfa Zerde, Urfa Biyanbalı.
İhracat çerçevesinde gerçekleştirilen faaliyetler;
Akçakale Gümrük binası ve sahasının yeniden yapılandırılması aşamasında Hazineye devredilen 20 dönümlük arazinin dikkate alınarak Gümrük Sahası Projesinin hızlandırılması sağlandı.
İlimiz ihracatının arttırılması konusunda gayret gösterildi. Dış Ticarette Genç İstihdamı Projesi kapsamında 50 gence İngilizce + dış ticaret eğitimi, danışmanlık programı uygulandı. Üyelerimize yönelik eğitimler düzenlendi, ikili görüşmeler organize ederek yerli ve yabancı işadamlarını buluşturarak, yeni pazarlar bulma konusunda yardımcı olundu. Fuarlara katılım sağlandı.
Ulaşım çerçevesinde gerçekleştirilen faaliyetler;
Uçak seferlerinin arttırılması yönünde girişimlerde bulunarak, Şanlıurfalıların günübirlik seyahat edebilmeleri sağlandı.
Özel havayolu şirketlerinin ilimize sefer düzenlemesi sağlandı.
Demiryolu projesi için yapılan girişimler sonuç verdi, Şanlıurfa Hızlı Tren güzergâhına alındı.
Organize Sanayi Bölgesi Akçakale Gümrük Kapısı arasında demiryolu taşımacılığı için girişimler gerçekleştirildi.
Girişimlerimiz ve gayretlerimiz sonucu sonuç alınan projeler;
Akçakale -Viranşehir çevre yolu
TOBB Fen Lisesi,
Güneydoğu çevre yolu
Viranşehir bölünmüş yol, Bozova bölünmüş yol, Abide Kavşağı,
İlimizin Diğer Sorunlarına Yönelik Çalışmalarımız;
İlimizin sorunları her platformda dile getirildi, ilgili makamlara iletildi ve bürokrasiye takılan birçok sorun çözüldü.
Şanlıurfanın ekonomik verilerine ilişkin rakamları, potansiyelini ve yatırım olanakları hakkında her platformda bilgi verildi.
STK Başkanı ve temsilcilerinin katılımıyla ilimizin sorunları ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü istişare toplantısı mutad hale getirildi, sorunların çözüm talebi ilgili kurum ve kuruluşlara iletildi.
İlin kalkınmasına ve sorunlarının çözümüne dair kararlığı ile ŞUTSOdaki gayretlerinin yanı sıra ilgili kurum ve kuruluşların çalışmalarına katılarak ve aktif görev alarak Şanlıurfanın bir evladı olarak Şanlıurfa için elinden geleni yapmaya çalışmıştır.
İlimizin en önemli sorunlarından olan konut sorunu için TOKİ ile görüşüldü, başvurular için ön talep toplama gerçekleştirilerek yaklaşık 40 Bin başvuru alındı, girişimlerimiz ve gayretlerimiz sonucu TOKİ, ilimizde vatandaşlarımıza yönelik konut projesi başlatma kararı aldı.
Diğer Çalışmalarımız;
TOBBun, Odamızın ve Ticaret Borsamızın katkılarıyla Şanlıurfa TOBB Fen lisesinin inşaatı tamamlanarak eğitime kazandırıldı.
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu ve Odamız işbirliği ile AB Bilgi Ofisinin açılışı gerçekleştirildi. Odamız bünyesinde 2009 yılından beri hizmet vermektedir.
Yeni hizmet binasının inşaatı ilimizin prestij binası olarak tamamlandı. Odamız yeni binasında hizmet vermeye başladı.
Web sitesi her gün güncellenerek üyelerin güncel bilgileri almaları sağlandı.
Üyelerin iştigal, adres ve cep telefon tespit ve güncelleme çalışması yapıldı.
İlimiz ekonomisine değer katanlara ve ilimizin tanıtılmasına, gelişmesine katkıda bulunanlara ödüller verildi.
2023 Hedefimiz;
Türkiyenin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girebilmesi topyekûn gayret göstermemiz ile mümkündür. İlimizin; turizm, tarım ve hayvancılık, ticaret ve sanayi, yenilenebilir enerji ile hizmet sektörü başlıklarını içeren 2023 yılının yol haritasıyla, hedeflenen 25 Bin Dolar Milli Gelir, inşallah gerçekleştirilecektir diyerek sözlerini tamamladı.
Daha sonra basın mensuplarıyla binayı gezen Başkan Ertekin, gazetecilerin binayla ilgili görüşlerini aldı. Ardından Başkan Ertekin, basın mensuplarıyla yemeğe geçerek basın toplantısı programını tamamladı.