Ertekin; Allah vermiş her şeyi, harekete geçmeliyiz
Yenilenilebilir enerji tanıtım ve hazırlık toplantısında konuşan Ertekin, Allah vermiş her şeyi, bizler harekete geçmeliyiz dedi.
IRENEC 2012, 2. Uluslararası %100 Yenilenebilir Enerji Konferansı ve Sergisi tanıtım ve hazırlık toplantısı Şanlıurfa Belediyesi Konferans Salonunda, GAP BKİ, Harran Üniversitesi, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Şanlıurfa Belediyesi, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası ile UNDPnin katkılarıyla gerçekleşti.
Gerçekleşen toplantıya Şanlıurfa Vali Yardımcısı Şaban ERDOĞAN, GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil, Harran Üniversitesi Rektörü İ.Halil Mutlu, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan Karakoyun, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Al, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı E.Sabri Ertekin, akademisyenler, işadamları ve davetliler katıldı. Açılış konuşmalarını, GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil, Harran Üniversitesi Rektörü İ.Halil Mutlu, ŞUTSO Başkanı E.Sabri Ertekin, gerçekleştirdi.
Başkan Ertekin konuşmasında Yenilenebilir enerji, Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizim için de çok önemli bir konu. Yaptığımız incelemelerde ilimizde ince film teknolojisi oluşturmak hem maliyet hem de sıcaklık kat sayısının düşük olması dolayısıyla cazip görünüyor. Yılda 140 megawatt enerji üreten bir tesis kurmak için aşağı yukarı 150 milyon EURO para gerekiyor bunu yüzde 25i öz kaynak olursa ve işletme giderleri için yaklaşık 35 milyon Dolar gibi bir kaynak bulunursa gerisi kredilerle veya borçlanmalarla sağlanabilir. Yani kısacası bu sermayeyi oluşturacak babayiğitler çıkarsa bu işte çok büyük kazanç var. Bu yatırım 3- 3.5 yılda kendini amorti edebilecek bir yatırım. Türkiyenin enerji açığı da göz önüne alındığında 2009 rakamlarına göre 200 milyar Kw/saatlik bir enerji harcaması ortaya çıkıyor. İlimiz hem potansiyel olarak hem de alan olarak bu yatırıma uygun, Harran ile Viranşehir arasında kalan dağlık ve kıraç bölgeye bu paneller kurulabilir, inanıyorum ki kuracağımız bu panellerle Türkiyenin tüm enerji ihtiyacının yüzde 20sini karşılayabiliriz. Bu bir hayal değil, araşmalar sonucu elde edilen bilgilerdir. Aynı zaman bu iş bir lokomotif sektör gibi düşünülebilir, hemen yanına cam fabrikası kurulabilir onun araştırmasını da yaptık yaklaşık 50 milyon EUROluk bir yatırım da onun için gerekiyor, tabi yanına yan ürünleri üretecek tesisiler de kurulabilir. Yani önümüz açık, bizler önce Allaha sonra da hocalarımıza güveniyoruz. Üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Bunu yanı sıra GAP Eylem Planının sonlanmasıyla 560 bin hektar sulanacak 200 bin hektarı da vatandaş suluyor yani ortalama 760 bin hektar arazi sulanacak. Sulanan bu araziden elde edilen ürünler de müthiş bir tarımsal atık bırakacak, bu atıklardan da Biogaz Enerjisi üretmek mümkün, yani Allah vermiş her şeyi, bizler harekete geçmeliyiz dedi.
Açılış konuşmalarının ardından, Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Bülent Yeşilata Güneş Enerjisi Araştırma Projeleri Merkezinin vizyonu ile fotovoltaik ar-ge çalışmaları hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve EUROSOLAR Türkiye Başkanı Prof.Dr. Tanay Sıdkı Uyar ise Enerjide Çözüm, Enerjinin Etkin Kullanımı ve %100 Yenilenebilir Enerji konularını kapsayan bir sunum yaptı. Sunumun ardından toplantı sona erdi.