Erezyona karşın ağaçlandırma hızlandırılıyor
Şanlıurfa Çevre ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği çerçevesinde İl Müdürlüğünce düzenlenen ağaçlandırma faaliyetleri ile ilgili açıklama aşağıya çıkarılmıştır.
“Dünya nüfusunun hızla artması, küresel ekonominin dünya üzerinde genişlemesi sonucu tabii kaynaklar üzerindeki baskılar her gün biraz daha artmaktadır. İnsanların aşırı tüketim hırsı sonucu, çevre temel göstergeleri giderek daha da bozulmaktadır. Ormanlar azalmakta, su seviyeleri düşmekte, toprak erozyonla kaybolmakta, sulak alanlar ortadan kalkmakta, meralar bozulmakta, nehirler kurumakta, ortalama ısı yükselmektedir.
İlimiz; topoğrafik yapısı, iklimi, uygulanan yanlış tarım yöntemleri, aşırı mera ve orman tahribatı ve toprakların çoğunlukla erozyona duyarlı olması nedeni ile dünya yüzünde yüksek düzeyde erozyona maruz kalan iller arasında yer almaktadır.
Topraklarımızın büyük bir kısmı çölleşme ve erozyon tehdidi altında bulunmaktadır. Bu maksatla 1995 yılında Kamu Kurum ve Kuruluşlar ile gerçek ve tüzel kişilerinde 4122 sayılı Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Kanunu çerçevesinde ağaçlandırma çalışmalarını yapması hususunda yükümlükler vermiştir.
Şanlıurfa İlimiz GAP projesinin başkenti konumunda olup proje ayaklarını oluşturan Atatürk Barajı ve Birecik Barajı ilimiz sınırlarında kalan göl alanlarında su ve rüzgâr erozyonu ile taşınan topraklar baraj göl alanına taşınmaktadır. Dolayısıyla barajların ekonomik ömrü kısalmaktadır.
17.08.2009 tarihinde Sayın Bakanımız Prof. Dr. Veysel EROĞLU’nun başkanlığında İlimizde yapılan İl Koordinasyon Toplantısında alınan kararlardan biride “ DSİ, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğinin iş birliği ile” Atatürk Baraj havzasında ağaçlandırma çalışmalarının yapılması gerektiği yönünde karar alınmıştır.
. Atatürk Barajı Ülkemizin en büyük elektrik ve sulama amaçlı barajıdır. Barajların ekonomik ömrünün uzatılması için baraj göl alanlarının su ve rüzgâr erozyonu ile taşınan toprağın göle gitmesinin engellenmesi ile mümkün olmaktadır.
Baraj havzalarının korunması ancak yapılacak ağaçlandırma ile mümkün olacaktır. Yapılacak ağaçlandırma çalışmaları DSİ tarafından kamulaştırılan alanlarda ve mülkiyeti maliye hazinesine ait sahalarda yapılması planlanmıştır.
Ancak bir kısım köylülerle yapılan görüşmelerde olumsuz tavır ortaya koyup izin vermemişlerdir. Hâlbuki akıp giden topraklar bizim olup geri dönüşü de yoktur.
İl Çevre ve Orman Müdürlüğümüzce ağaçlandırma çalışmalarında sadece çam düşünülmemekte köylüye gelir getirici amaçlı aşılı badem ve antepfıstığı özel ağaçlandırma kapsamında değerlendirilmektedir.
Özel ağaçlandırma için verilen krediler Köy Tüzel Kişiliklerine hibe; diğer gerçek ve tüzel kişiliklere T.C Ziraat Bankasının küçük ölçekli tarımsal işletme tanımına giren üreticilere uyguladığı faizin 1/7 sı oranında faiz uygulanmaktadır. Verilen kredi 15 yıl sonra anapara artı faiz ile birlikte defaten alınmaktadır. Özel ağaçlandırma çalışmalarına arazi hazırlığı, fidan bedeli, dikim bedeli, üç yılık bakım bedeli ve ihata giderleri kadar kredi tahsisi yapılmaktadır.
Taleplerin İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne yapılması halinde proje çalışmaları başlatılacaktır.”