Erdoğan'dan S-400, Akdeniz sondaj çalışmaları ve Suriye açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Rusya'dan alacağı S-400, Akdeniz sondaj çalışmaları ve Suriye'deki gelişmeleri ele aldı.
“TÜRKİYE’NİN GÜVENLİK İHTİYAÇLARI KONUSUNDAKİ ÇOK YÖNLÜ ARAYIŞLARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ”
Türkiye’nin güvenlik ihtiyaçları konusundaki çok yönlü arayışlarının da sürdüğüne dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu çerçevede sipariş ettiğimiz S-400 hava savunma sistemlerini inşallah önümüzdeki ay teslim almaya başlıyoruz. Güvenlik ihtiyaçlarımız konusundaki farklı tedarik seçeneklerine de kapılarımız daima açık olmuştur. Türkiye kendi güvenlik gereksinimlerini karşılama konusunu hiçbir ülkeyle müzakere etmek, bu konuda izin almak, hele hele baskılara boyun eğmek durumunda değildir. S-400 meselesi doğrudan egemenlik haklarımızla ilgili bir konudur ve bundan geri adım atmayacağız” dedi.
“KÖRFEZ’DEKİ GERİLİM SADECE ÜLKEMİZ DEĞİL, TÜM DÜNYA İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR TEHDİT KAYNAĞIDIR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz ayı içerisinde Bosna Hersek’te gerçekleştirilecek Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İş Birliği Girişimi Zirvesi’nde de Türkiye’nin görüşlerini ifade edeceğini belirterek Eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılacağını, orada da dünyanın dört bir yanından gelen devlet ve hükûmet başkanlarıyla çok sayıda ikili görüşme gerçekleştireceğini bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Körfez’deki gerilim sadece ülkemiz değil, tüm dünya için çok büyük bir tehdit kaynağıdır. Bu gerilimin bölge ülkelerinin hak ve hukukları gözetilerek geride bırakılması için üzerimize düşenleri yapıyoruz. Çin ve Amerika arasında süren ticaret savaşını herkes için kazanca dönüştürecek bir istikamete çevirecek tüm girişimlere destek veriyoruz. Dünya çapında İslam’a, Müslümanlara ve bunların en büyük temsilcisi olarak görülen Türklere karşı yürütülen husumet politikalarına en gür seda ile karşı çıkmaya devam ediyoruz. Kudüs’ün mahremiyetine ve Filistinlilerin haklarına yönelik tecavüzleri her platformda dile getirme kararlılığımızdan en küçük bir taviz vermedik, vermeyeceğiz.”
“TÜRKİYE’Yİ BÖLGEMİZDEKİ KRİZİN PARÇASI HÂLİNE GETİRMEYE YÖNELİK TÜM ÇABALARI AKİM BIRAKTIK”
Bölgesel ve küresel kritik gelişmelerin yaşandığı bir dönemde birilerinin Türkiye’yi kendi içinde hapsetmeye çalıştığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hedef, Türkiye’yi yeniden düzenlenen küresel oyunun dışına itmektir. Biz bu niyeti en başından itibaren gördüğümüz için hazırlıklarımızı yaptık. Ülkemizin temel diplomatik, güvenlik ve ekonomik öncelikleriyle ilgili politikalarımızdan en küçük bir taviz vermeyerek, hiçbir tehdide boyun eğmeyerek tavrımızı ortaya koyduk” ifadesini kullandı.
Atılan adımlar ve yapılan operasyonlarla Kuzey Irak’tan Türkiye’ye yönelik terör tehditlerini kaynağında önleyecek başarılar elde ettiklerini, Suriye’de terör örgütünün Türkiye’nin kazanımlarımıza yönelik saldırılarının tamamını da boşa çıkardıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’yi bölgemizdeki krizin ve yıkımın bir parçası hâline getirmeye yönelik tüm çabaları akim bıraktık. İmralı’daki terörist başının son günlerde kamuoyuna yaptığı açıklamalar ve bununla ilgili değerlendirmeler örgüt içinde hem iç politikada hem de bölge politikalarında ciddi görüş ayrılıkları ortaya çıktığının işaretidir” dedi.
“TÜRKİYE’NİN VE KIBRIS TÜRKLERİNİN HAKKINI YOK SAYAN GİRİŞİMLERE ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Akdeniz’de bulunan ve bulunacak her türlü doğal kaynağın adil bir şekilde paylaşımına rıza gösterilmesini sağlayana kadar Türkiye’nin bölgede attığı adımları kararlılıkla sürdüreceklerine vurgu yaparak bu havzadaki petrol, doğal gaz arama faaliyetleri konusunda Türkiye’nin ve Kıbrıs Türklerinin hakkını, hukukunu, çıkarlarını yok sayan girişimlere asla izin vermeyeceklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yunanistan Başbakanı kendine göre bir şeyler söyleyip duruyor. Ne söylerse söylesin, bizim orada bir defa haklarımız var, aynı şeklide bu haklarımızı koruma adına hem arama, tarama yapacak olan gemilerimiz, hem sondaj gemilerimiz bu faaliyetlerini sürdürecek, bunun yanında da Silahlı Kuvvetleri’miz gerekli tedbiri aldı, alıyor ve alacaktır” sözlerine yer verdi.
Doğu Akdeniz’deki gelişmeler yönelik Fransa’nın söyleyeceği hiçbir şey bulunmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin garantör ülkeler olarak konuşma haklarının bulunduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ama Fransa, sen konuşamazsın, senin böyle bir yetkin yok. Ve sularla ilgili de yine burada ilgi alanları içerisinde olanlar varsa onların da söyleyecek bir şeyleri olabilir. Ama Kıbrıs’a gelince burada ÜÇ tane garantör ülke var, ancak bunlar konuşur” ifadesini kullandı.
“SURİYE’DEKİ TERÖR KORİDORU TÜRKİYE’NİN MÜDAHALESİYLE ORTADAN KALKTI”
Suriye’deki terör koridorunun Türkiye’nin müdahalesiyle ortadan kalktığını, burayı güvenlik koridoru hâline getirmeyi istediklerini yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunları Batı ülkelerine, başta Obama, geçmişte ona söyledim, bu dönemde Sayın Trump’a söyledim ve o da dikkat edersiniz bu güvenli bölge ifadelerini birkaç kez kullandı, ama mali desteğe gelince hiçbiri bu konuda mali desteği vermedi. Sayın Merkel’le de bunları konuştum, o da bu noktada böyle bir desteği verebileceğini ve bu projenin isabetli olduğunu söyledi, ama oradan da bir gelişme olmadı. Aynı şekilde Suud’la da görüştüm, o da söyledi. Çin’deki G-20 Toplantısı’ndan sonra kendisiyle konuştuğumuzda bunları söylemişti, ama oradan da bir ses yok. Hep söylüyorlar, laf ola beri geri gele, ondan sonra herhangi bir şey maalesef yok” değerlendirmesinde bulundu.
“TÜRKİYE’Yİ BÖLGESEL KRİZLER ÜZERİNDEN KÖŞEYE SIKIŞTIRMAYA ÇALIŞANLARA FIRSAT VERMİYORUZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomi ve güvenlik konularının gündemlerinde üst sıralarda yer alacağını vurgulayarak Türkiye’nin ekonomideki asıl hedefinin, yüksek teknolojiye, tasarıma, markalaşmaya, yüksek katma değere dayalı üretimi ve ihracatı geliştirmek olduğunu belirtti.
Kur, faiz, enflasyon üçgeninde bunalan girişimcilerin, iş adamlarının, esnafın, çalışanların sıkıntılarını gayet iyi bildiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunun için ekonomiyi dengeleye oturtmaya, kurdaki istikrarsızlığı gidermeye, faizleri düşürmeye, enflasyonu yeniden tek haneli rakamlara indirmeye, istihdam artırmaya çalışıyoruz, inşallah bunun sinyalleri gelmeye başlamıştır” diye konuştu.
Türkiye’nin her şeye rağmen geçen yıl yüzde 2,6 oranında büyüdüğünü, bu yılın ilk çeyreğinde de yıllık bazdaki daralmaya rağmen bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,3’ü büyüme görüldüğünü anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Haziran ayı itibariyle her alanda göstergeler olumlu yönde bir yükselişi işaret ediyor. Dolar kuru bir süredir 6 liranın altında seyrediyor, Merkez Bankası döviz rezervlerimiz yeniden 100 milyar dolar seviyesine yaklaştı, borsa bir ayda 86 binden 95 binin üzerine çıktı, tahvil faizleri yüzde 19’un altına indi, ülke risk primimiz geriliyor. Ekonominin nabzını tutan güven endekslerinin hepsinde de Haziran ayında olumlu yönde yükseliş gözleniyor” açıklamasında bulundu.
İmalat sanayindeki kapasite kullanım oranlarında artış olduğunu, ihracat ve turizm sektöründe olumlu gelişmeler yaşandığını, istihdamda 2018 yılındaki sıkıntıların geride kaldığını, uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisi artarak sürdüğünü sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Velhasıl, Türkiye’yi bölgesel krizler ve iç politik gelişmeler üzerinden köşeye sıkıştırmaya çalışanlara fırsat vermiyoruz. Allah nasip ederse, G-20 ve Çin seyahatinden sonra bazı müjdeleri yine sizlerle paylaşacağımıza inanıyorum” dedi.
Yeni askerlik sistemi başta olmak üzere TBMM’nin gündeminde pek çok reform düzenlemesi olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni askerlik düzenlemesinin gençlerin hayatlarını planlamada çok büyük kolaylık sağlayacağını kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu düzenleme Türk Silahlı Kuvvetlerimizin profesyonel yapısını güçlendirmesine ve yükümlü kaynağını daha sistematik bir şekilde planlayabilmesine de imkân sağlayacaktır” ifadesini kullandı.
Bakanlıkları ve kurumların her birinin de kendi alanlarında 2023 hedeflerine ulaşma yönünde çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Görüldüğü gibi ülkemiz ve milletimiz için çalışmaya, üretmeye, sorunları çözmeye, yeni atılımları gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Türkiye’nin istikrarını bozmayı amaçlayanlara en güzel cevabı icraatlarımızla, reformlarımızla, başarılarımızla vermekte kararlıyız” şeklinde konuştu.
“MEDYANIN MANŞETLERİNE GÖRE DEĞİL, MİLLETİMİZİN MANŞETLERİNE GÖRE HAREKET EDECEĞİZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim dünyamızda ayrımcılık, ötekileştirme, insanları küçümseme, ülkeyi bölgelere, kökene, meşrebe göre haritalandırma anlayışına kesinlikle yer yoktur. Çoklukta birliğe inandığımız gibi, birliksiz çokluk olmayacağına da kaniyiz” sözlerini kullandı.
Gelecek dönemde de her vatandaşın günlük hayatına dokunacak, işini kolaylaştıracak, refah seviyesini yükseltecek işlere öncelik vereceklerine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her görüşten kardeşimizle gönül köprülerimizi güçlendirmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Bize bir adım yaklaşana koşarak gideceğiz. Her zaman yaptığımız gibi milletimiz bize nereyi işaret ediyorsa oraya doğru yürümeye, bizden neyi talep ediyorsa onun için çalışmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Medyanın manşetlerine göre değil, milletimizin manşetlerine göre hareket edeceğiz. Ülkemize dayatılan yollara sapma kolaycılığına kapılmak yerine, zorda olsa kendi hedeflerimize doğru ilerleyeceğiz. Dünyanın içinden geçtiği şu kritik dönemde toplumların önüne belki de yüz yılda bir gelecek fırsatları geçmişteki örnekleri gibi kaçırmayacak, mutlaka değerlendireceğiz” değerlendirmesinde bulundu.
CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÛMET SİSTEMİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün 24 Haziran 2018 seçimlerinin yıl dönümü olduğunu anımsatarak Türkiye’nin bu seçimlerle tarihinin en büyük yönetim reformu olan Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne geçişini tamamladığını söyledi.
“Böylesine büyük bir reformun oturması, uygulamanın yerleşmesi elbette zaman alacaktır. Ancak genel hatlarıyla milletimizin bu sistemi kabullendiğini, ülkemizin de uyum sağladığını görüyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sistemin bir yıllık uygulama sonuçları, eksikleri, aksaklıkları ve geliştirilmesi gereken yönleriyle ilgili bir kapsamlı çalışma başlattıklarını, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın koordinasyonunda bakanlıklar, kurumlar, akademisyenler, medya mensupları ve ilgili tüm kesimlerin katılımıyla bu değerlendirme çalışmasını gerçekleştireceklerini söyledi.