Şehir Tiyatroları yönetmeliği tartışılırken, Başbakan Erdoğanın gençlik yıllarında tiyatro yaptığı ortaya çıktı. Erdoğanın henüz 23 yaşındayken özel bir tiyatro kurup yönettiği, Mas-kom-yah adlı oyundaki rolü için usta tiyatrocu Nejat Uygurdan ders aldığı belirtildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Şehir Tiyatrolarının yönetmeliğinin değiştirilmesiyle başlayan tartışmalara Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da dahil olmuş ve özelleştireceğiz açıklaması yapmıştı. Bu açıklamadan sonra tiyatro dünyasından farklı sesler yükselirken, aslında Erdoğanın tiyatroya uzak olmadığı ortaya çıktı. Recep Tayyip Erdoğanın yıllar önce Milli Selamet Partisi Gençlik Komisyonu Başkanı iken Mas-kom-yah adlı tiyatro oyununu yazıp yönettiği, piyeste hatta İyi Evlat adı verilen başrolü oynadığı ortaya çıktı. Bu iddianın sahibi ise Milat gazetesi yazarı İsa Tatlıcan. Tatlıcan, Başbakanın tiyatrocu olduğunu biliyor muydunuz? başlık yazısında Erdoğanın 1977 yılında Milli Selamet Partisi Beyoğlu Gençlik Kollarındayken yakın arkadaşlarıyla birlikte Mas-kom-yah adlı oyunda oynadığını ileri sürdü.
Tatlıcanın bu yazısından sonra Erdoğan ile birlikte tiyatro yapan ekibin izini sürdük. O ekipte yer alanlardan ve Mas-kom-yah oyununda oynayan oyuncularından biri de Bayrampaşa Belediye Başkanı Atilla Aydıner. Aydıner o günlerle ilgili olarak şu bilgileri verdi: Biz 1975 yılında Milli Selamet Partisinin Gençlik Kolundaydık. Başbakan da Gençlik Kolu Başkanıydı. O dönemde heyecanımız çoktu, siyasete yön veriyorduk. Çok aktiftik ve arkadaşlarla bir tiyatro kurmaya karar verdik. 1975de tiyatroyu kurduk. Tiyatrodaki arkadaşlarımızın çoğu teşkilattan olan, üniversite ve lisede okuyan arkadaşlarımızdı. Sahaflardan bir eser bulduk. Orjinal ismi Kızıl Pençeydi. Kitap 1970-1980 arasındaki üniversite olaylarını çok iyi yansıtan bir eserdi. Biz eserin ismini değiştirdik. Mas-kom-yah yaptık. Açılımı mason, komünist, Yahudiydi. Provaları Tepebaşı Gazisounda yaptık. Yönetmenliğimizi Başbakan Erdoğan yaptı. Oyunun konusu ise bir aile öyküsüydü. Bir baba vardı, adı Ayhan Bey idi. Oğullarını Avrupaya gönderen ve Avrupada dini tedrisat yapmış ama maalesef inanç manzumesinden uzaklaşmış ve onların dinine geçmiş, o kültürle büyümüş bir roldü. Oyuna çalıştık ve bir süre sonra İstanbulun her yerinde oynamaya başladık, eser çok tutuldu.
Oyunu her hafta sonu oynadık. Rize, Trabzon, Ankara gibi bir çok şehirde oynadık. En son Ankara Palasta sergiledik. Çünkü oyun çok başarılı olmuştu ve Ankaradan yani Necmettin Erbakanın önünde oynamak üzere çağrıldık. Ankara Palasa giderken 15 arkadaş yola çıktık. Ben direksiyona geçtim, Başbakan da yanıma.
O gün Ankara Palasa gittiğimizde oyunu sergileyecektik. Çok önemli konuklarımız vardı. Başbakan Necmettin Erbakan, Hasan Aksay, Şevket Kazan, Oğuzhan Asıltürk gibi ve büyük alkış aldık. Bu piyesi uzun yıllar oynadık. 1980 ihtilaline kadar. Bu arada bir başka piyes daha sergiledik. İsmi Akrepti. Bir üniversite profesörünü, yetiştirdiği öğrencilerinin daha sonra hocalarını odasında nasıl öldürdüklerini ortaya koyan bir oyundu.
Özelleştirme meselesi
Başkan Aydıner bir konunun ise özellikle altını çiziyor: Başbakan Erdoğan tiyatroya her zaman ilgili olmuştur. Zaten bu örnek de bunu gösteriyor. O dönem kendi aramızda tiyatroların özelleştirilmesi gerektiğini konuşuyorduk. O yıllarda tiyatroların özel olması gerektiğini savunuyordu.
Nejat Uygurdan ders aldık
Erdoğanın bir başka oyuncu arkadaşı Milli Gazetenin reklam müdürü Halil Gölve ise Mas-kom-yah oyununu Milli Selamet Partisine gelir sağlamak için oynadıklarını söylüyor: 1975 yılında Milli Selamet Partisi Beyoğlu Gençlik Kolları Başkanı olduğum dönemde kurduğumuz bir tiyatro. İsmi Mas-kom-yah idi. Açılımı mason-komünist-Yahudiydi. O dönemin Türkiyesindeki sisteme, oyunun isminde geçen kavramlara karşı olan bir oyundu. 13 arkadaş birlikte oynadığımız bir oyundu. Tayyip Bey de bu piyesi İmam Hatipteyken oynamış. İstanbul, Ankara, Beyoğlundaki Tepe Gazisonu ve Gülhane Gazinosunda sahneye çıktık. 1 buçuk yılda 10 defa oynadık bu oyunu. Amacımız partiye gelir sağlamaktı. 13 arkadaş aramızda para topladık ve 1 yılı aşkın süre tiyatroyu sürdürdük. O dönemlerde 20li yaşlardaydık, tiyatro ile ilgili deneyimimiz fazla yoktu. Ama Tayyip Bey rolünde hiç zorlanmadı. Hatta üç dört gün Nejat Uygurdan ders almaya gittik, kendisi bizlere jest ve mimiklerimizi nasıl kullanacağımız konusunda yardımcı oldu.
Kaynak: Öznur KARSLI - Kenan BUTAKIN / VATAN