Erbakanlar SP'yi Bırakmıyorlar!..
Saadet Partisi'nin (SP) olaylı kongresinde Genel Başkan Numan Kurtulmuş ile Necmettin Erbakan arasında yaşanan çatlak giderek büyüyor. Erbakan cephesinden yükselen 'olağanüstü kongre' sesleri, delegelerden imza toplama çalışmasıyla somut adımlara dönüştü.
AKŞAM'a verdiği röportajda Kurtulmuş'a yönelik sözleriyle deprem etkisi yaratan Fatih Erbakan'dan sonra, Erbakan'ın kızı Elif Erbakan Altınöz de yine AKŞAM'a konuştu. Kurtulmuş için, 'Numan Bey artık bizim listemizde yer alamaz' diyen Erbakan, henüz askerliğini yapmamış olan kardeşi Fatih Erbakan'ın liderlik şansını da değerlendirdi: 'Şimdiden bir şey söylememiz mümkün değil. Genel başkana delegeler karar verecek. Ancak askerlik genel başkanlığa engel oluşturmuyor.' İşte Elif Erbakan Altınöz'ün AKŞAM'a özel açıklamaları:
- Saadet Partisi'nde yaşanan son gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Gelişmeleri takip ediyoruz, bekliyoruz. O tavırlarla ilgili gerekli açıklamalar yapıldı. Fatih yaptı, babam yaptı. İstişare Kurulu üyelerimiz yaptı. Biz de bu açıklamaların arkasındayız. İzlenen tavır çok hoş olmadı. Çünkü mutabık kalınan bir liste vardı ve ikinci bir liste yoktu. Samimiyetsiz bir tavırla ikinci listenin ortaya konması hoş olmadı. Gelinen bu aşamadan sonra takdir delegenindir. İnşallah delege yeni yapılacak kongreyle en doğru kararı verecektir.
- SP'de yaşanacak olası bir değişiklikte siz de aktif olarak görev alacak mısınız?
Biz aynı şekilde devam edeceğiz.
YSK'YA BAŞVURACAĞIZ
- Olağanüstü kongre için yeterli İmzayı toplayabildiniz mi?Gerekli olan imzalar toplandı. Cuma akşamı itibarıyla gereken sayıya ulaşıldı, 500'ün üzerinde imza toplandı. Hala da imza gelmeye devam ediyor. Bunların tamamlanmasıyla birlikte imzalarımızı YSK'ya vereceğiz. Muhtemelen 15 gün içerisinde yeni bir kongreye gideriz.
BUNU BEKLEMEZDİK
- Numan Kurtulmuş'tan böyle bir çıkış bekliyor muydunuz?Bazı şeyleri hissediyorduk ama bu kadarını beklemiyorduk. Bu noktaya gelinmesini asla istemezdik. Demek ki onların görüşü bu yöndeymiş. Her iki listenin genel başkanı da Numan Bey'in kendisiydi. Madem demokratik bir kongre yapılıyor, delegenin karşısına çıkıp 'Her iki listenin genel başkanı benim. Siz delegeler hangi listeyi isterse onu seçsin' demesini beklerdik. Ama istifalarla listemiz düşürüldü. Bundan sonraki kongrede inşallah, en iyi kararı delegelerimiz vereceklerdir.
NUMAN BEY AYRI EKİPLE SEÇİME GİRER
- Numan Bey yeniden sizin listenizde genel başkan adayı olabilir mi?
Bizim listemizde olmaz. Ama kendisi belki ayrı bir listeyle çıkabilir. O durumda da seçimi delege yapacaktır.
- Sizce neden bunu yaptılar? Bilinçli bir hareket mi?
Bir kısmı yanlış anlamış olabilir. Neyin ne olduğunu anlamadılar belki. Ama bir kısmı da belki bilinçli yaptı bunu. Tabi kalplerini biz bilemeyiz. Allah bilir.
- Kardeşiniz Fatih Bey genel başkan adayınız olabilir mi?
Ona söyleyecek bir sözümüz yok. Fatih'le ilgili çeşitli söylentiler var, ama olur ya da olmaz, şimdiden birşey söylememiz mümkün değil. Kimin genel başkan olacağına delegeler karar verecek.
- Fatih Erbakan'ın henüz askerliğini yapmamış olması, genel başkanlığa engel değil mi?
Fatih henüz doktorasını tamamlamadı, devam ediyor. Bu nedenle askerlik görevini henüz yapmadı. Ama genel başkanlık için askerlik şartı zaten yok.
ÖNE ÇIKAN DÖRT İSİM
ERBAKAN cephesinde 4 isim liderlik için ön plana çıktı. Adı en çok geçen oğul Fatih Erbakan. Ancak hem yaşının genç oluşu hem de askerliğini yapmaması nedeniyle 'genel başkanlık için erken' yorumları yapılıyor. Konya eski Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Özkafa, eski GİK Üyesi Mete Gündoğan ile Anadolu Gençlik Vakfı Başkanı İlyas Tongüç'ün de isimleri adaylar arasında geçiyor.
250 İMZA MI LAZIM, 626 MI?
ERBAKAN cephesinin, 'genel başkan seçimli olağanüstü kongre girişimi', kaç imzanın gerektiği tartışmasını da yarattı. SP Tüzüğü'nde, genel başkan seçiminin de yapılacağı olağanüstü kongre için delegelerin salt çoğunluğunun imzasının gerektiği belirtiliyor. Kurtulmuş'un ekibi, bu nedenle 626'ya ulaşılmadan seçimli kongre yapılamayacağını savunuyor.
Erbakan'a yakın isimler ise delegelerin beşte birinin imzasının yeterli olduğu görüşünde. Bu görüşün dayanağını Siyasi Partiler Yasası oluşturuyor. Erbakan'cı kanadın önde gelen ismi Şevket Kazan şunları söyledi: 'Beşte bir imza yeterli. Bu da 250 delege ediyor. Çünkü Siyasi Partiler Kanunu ve içtihatlar böyle diyor. Parti Tüzüğü'nde aksi yönde hüküm olsa dahi, kanunun söylediği geçerlidir.
Kaynak: Akşam