Emek Barış Kardeşlik Bayramı 1- Mayıs

Emek Barış Kardeşlik Bayramı 1- Mayıs

Öncelikle bu bahar mevsiminde çıkarları uğruna gözlerine kan dolmuş katil vahşi kan emici ülkeler, ABD. AB. RUSYA. ÇİN VE BÜYÜK ŞEYTAN İRAN bölgemizi İslam (coğrafyasını) terör örgütlerini vuruyoruz bahanesi ile bölme, parçalama, masum insanları öldürme göçe zorlama, yerlerinden yurtlarından etme, varil bombaları ile topluca çocuk katliamları yapmaktadırlar. Bunları Allah’a havale ediyoruz. Ve yine ülkemizde yaklaşık 50 yıldır devam eden yine aynı ülkelerin kumanda ettiği terörün artık bitmesini, barışın, kardeşliğin, sevginin hâkim olmasını herşeyi yoktan var eden Rabbimizden diliyorum. Haksızlıkların, hukuksuzlukların, eşitsizliklerin, adaletsizliklerin ve ezilmenin, sömürülerin olmadığı, emeğin çalınmadığı, aydınlık, huzurlu eşit ve güzel bir Dünya’yı görmemiz umuduyla, tüm emekçi memur, işçi kardeşlerimin 1- Mayıs Emek, barış, kardeşlik ve dayanışma gününü yürekten kutluyorum.

 

Lakin kutlamalar nedeniyle zaten zor günler geçiren ülkemizi daha fazla sıkıntıya düşürmemek adına temkinli ve sağduyulu olmamız gerek. Şurada bu olmadı, burada toplanamadık, Taksim de kutlayamadık veya bazı önemsiz şeyler yada da sırf Akp karşıtlığı bahane edilerek, huzuru kaçırmak amacıyla yasadışı örgütlerin propagandasını yapmak, taşkınlık çıkarmak, kırıp dökmek, yakmak o bayram yerini savaş alanına çevirmek halkın malına zarar vermek isteyen kötü niyetli kişi veya provokatör kişilere de dikkat edip onları bu tür toplumsal bayramlardan uzak tutmak gerek diye düşünüyorum.

 

1 Mayıs’ın doğuşuna bir bakalım: 1 Mayıs’ın işçi bayramı olması 1886 yılında ABD’deki bir işçi hareketiyle başlayan ve sonra ezilen ve sömürülen tüm işçiler tarafından desteklenen bir dayanışma günüdür.
1 Mayıs 1886 tarihinde Amerikan İşçi Sendikaları, işçilerin günde 12 saat yerine 8 saat çalışmaları isteğiyle işçilere iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Bu eylem 4 Mayıs’ta kanlı çatışmalarla sona erdirildi. Fakat işçi sendikalarının bu eylem vesilesi ile önce ABD’de daha sonra birçok ülkede işçilerin günde 12 saat yerine 8 saat çalışmaları hükümetler tarafından kabul gördü.

İşte bunun üzerine 1 Mayıs’lar işçi ve emekçilerin birlik, dayanışma, kardeşlik ve haksızlıklara karşı mücadele günü olarak ilan edildi. Ne var ki ABD’de 1 Mayıs kutlamaları artık yapılmıyor.

 

Türkiye de ise 1912’de kutlamaya başladık. Bizde 1 Mayıs’ların ilginç bir hikâyesi vardır.
İstanbul’da 1871 yılında kurulan “Ameleperver Cemiyeti” ilk işçi sendikası olarak kabul edilir.
1872‘de Kasımpaşa Tersanesi işçileri ile Beyoğlu Telgrafhanesi çalışanlarının grevleri ilk grevdir. 1912’de İstanbul’da ilk defa 1 Mayıs kutlaması yapıldı. 1923’te 1 Mayıs “İşçi Bayramı” olarak kabul edildi. 1924’te hükümet işçi bayramı kutlamalarını yasaklandı. 1925’te Takrir-i Sükûn Kanunu 1 Mayıs kutlamalarını yasakladı. 1935’te 1 Mayıs Bahar ve Çiçek Bayramı olarak ilan edildi. 1936’da ilk iş kanunu çıkarıldı.1945’te Çalışma Bakanlığı ve İş Bulma Kurumu kuruldu. 1947’de Sendikalar Kanunu çıkarıldı.1961 Anayasası ile grev hakkı getirildi.1965‘te sendikalar ve grevlerle ilgili düzenlemeler yapıldı.1976’da 1 Mayıs kutlamaları tekrar başladı.1977‘de Taksim Meydanı’ndaki kutlamaya 500 bin kişi katıldı. Miting sonu çıkan olaylarda çok kişi yaralandı, öldü.
2007‘de Taksim kutlamaları gene olaylı sona erdi. 2013‘te gerçekleştirilen yayalaştırma projesiyle Taksim 1 Mayıs kutlamalarına kapatıldı. “basından”

 Tüm çalışanların, çatışma ve kutuplaşma değil, emek, barış, kardeşlik, emek günü olan 1 Mayıs’ın kutlu olması dileğimle…