Çelik: süt ve hayvan ırklarının kalitesini artırılacak

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, şu anda bütün alt gruplarıyla beraber 53 kalem olan hayvancılık desteklerinin 5-6 kaleme indirilmesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek “Süt ve hayvan ırklarının kalitesini AB standartlarına taşıma konusunda desteklerimiz olacak. Bu konudaki düzenlemeleri de yakında kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

Çelik: süt ve hayvan ırklarının kalitesini artırılacak

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, şu anda bütün alt gruplarıyla beraber 53 kalem olan hayvancılık desteklerinin 5-6 kaleme indirilmesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek “Süt ve hayvan ırklarının kalitesini AB standartlarına taşıma konusunda desteklerimiz olacak. Bu konudaki düzenlemeleri de yakında kamuoyuyla paylaşacağız” dedi. 

“Tarımsal envanter yeniden gözden geçiriliyor” 

Hayvan üreticileriyle ile yaptığı telefon görüşmelerinin ardından, hayvancılık sektörü ve desteklerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Çelik, hayvancılıkla ilgili önemli sorunların aşıldığını ancak bazı sorunların da güncelliğini koruduğunu belirtti. Bakan Çelik şunları söyledi:

“Mesela kırmızı et hususu bir sorun olarak önümüzde duruyor. Bu nedenle Bakanlık bünyesinde hayvan sayımızın ne kadar olduğu gibi bütün tarımsal envanterin yeniden gözden geçirilmesi noktasındayız. Bu hususla ilgili burada yapılması gereken çalışmaları tamamladık. Bu çerçevede sahada görev alacak personelimizle bizzat her işletmenin sorumluları belirlenecek ve o sorumlu vasıtasıyla o işletmeler takip edilecek. Böylelikle sistem artık sağlıklı bir şekilde işleyecek. Hayvan sayısı ne kadar oldu, düştü mü, arttı mı, doğru mudur, eksik midir, yanlış mıdır gibi? Bunlara bakılacak. Sorumlu kişilerin takip edeceği işletmeler belirleniyor şu anda. Önümüzdeki günlerde bu arkadaşları görevlendirmiş olacağız.” 

“Süt üretimi artıyorsa hayvancılık iyi noktadadır” 

Hayvancılığa destek konusunun gündemlerinde olduğunu ve bu konuda yoğun bir şekilde çalışıldığını belirten Bakan Çelik sözlerine şöyle devam etti:

“Bir tarafta 78 milyon nüfusumuzu, diğer tarafta 30 milyonu aşkın turist ile Suriye’den gelen sığınmacıları da dikkate alırsanız, nüfus dinamiği bakımından hareketli bir bölgedeyiz. Dolayısıyla bu konudaki ihtiyaçlarımız belli. Kırmızı et üretimi 1 milyon tona çıkmış ama halen 300 bin ton civarında açığımız var. Damızlığın yanı sıra süt üretimi de bizim için son derece önemli. Süt üretimi eğer artış gösteriyorsa hayvancılık iyi bir noktada demektir. Eğer damızlık hayvan sayınız azalıyorsa hayvancılığınızda ciddi bir sıkıntı var demektir. Bu çerçevede baktığımızda, süt üretimimiz 18,5 milyon tona gelmiş durumda. Bu önemli bir rakamdır.” 

Bölgesel sıkıntılar nedeniyle süt ve mamulleri ihracatında sorun yaşandığını belirten Bakan Çelik bu konuda bazı önlemler aldıklarını vurgulayarak şunları söyledi: 

“Özellikle sütün arzının çözümüyle ilgili olarak geçtiğimiz haftalarda yayınladığımız tebliğ değişikliğiyle bazı tedbirleri devreye soktuk. Süt tozu ile çiğ süte destek vererek süt arzının çözümünde belli bir noktaya gelmiş bulunuyoruz, o konuyu takip ediyoruz. Ayrıca üreticilerin talepleri doğrultusunda hayvancılık destekleriyle ilgili de yeni bir model düşünülüyor, o da çok fazla uzun sürmeyecek.” 

“Hayvancılık desteklerinin kalem sayısı azaltılacak” 

Şu anda bütün alt gruplarıyla beraber 53 kalem hayvancılık desteğinin söz konusu olduğunu belirten Bakan Çelik, “Bunu 5-6 kaleme dönüştürme konusunda şu anda çalışmalarımız var. Süt ve hayvan ırklarının kalitesini AB standartlarına taşıma konusunda desteklerimiz olacak. Bu konudaki düzenlemeleri de yakında kamuoyuyla paylaşacağız” diye konuştu. 

“Bölgesel toplantılar devam edecek” 

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında Bakanlığın mevcut durumu ve çözülmesi gereken öncelikli sorunların ele alındığını belirten Bakan Çelik, sözlerine şöyle devam etti: 

“EKK toplantısı verimli bir istişare şeklinde oldu. Bu toplantıda ortaya konulan görüşler doğrultusunda yeni çalışmalar yapıp ilgili düzenlemeleri nihai şekle sokacağız. Diğer taraftan bölgesel toplantılar yapıyoruz. İlkini Şanlıurfa’da yaptık. 9 ilimiz katıldı. Önümüzdeki Cuma, Cumartesi, Pazar günleri de Bursa’da Marmara Bölgesi ile ilgili toplantı gerçekleştireceğiz. Daha sonra Adana, Trabzon ve Konya’da bu toplantıları sürdüreceğiz. 7 bölgede yapacağımız toplantılarla; çiftçilerle, üreticilerle, üretici birlikleriyle, hülasa sektörün tüm paydaşlarıyla buluşuyoruz. Böylece oradaki sorunları Bakanlık bürokratları bire bir muhatap olarak dinleme imkânı elde ediyorlar.”