banner2
Öne Çıkanlar Ankara Keçiörengücü Mehmet Tahir Güllüoğlu Diogo Alexis Rodrigues Coelho Özçakmak Astor Enerji Şanlıurfaspor Bakan Selçuktan yüz yüze sınav açıklaması

Şanlıurfa’da İsot Üretimi Başladı

Şanlıurfa’da isot üretim süreci başladı. Türkiye’nin yemeklik pul biber ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan Şanlıurfa, isotun zahmetli üretim süreciyle dikkat çekiyor. Bu yıl, isotun kilogramı 300 ila 350 lira arasında satışa sunulması bekleniyor.

İsot, çiğ köftenin vazgeçilmezi olarak bilinirken, birçok yemeğe de eşsiz bir tat katıyor. İlkbaharda ekilen kırmızı biberler, bakım ve sulama işlemlerinin ardından Temmuz ayı başında hasat ediliyor. Hasat edilen biberler kamyonlarla pazarlara getiriliyor ve üreticiler tarafından satın alınıyor.

Biberlerin işlenme süreci oldukça zahmetli. Çalışan kadınlar tarafından yıkanan biberler, saplarından ve çöplerinden ayıklanıyor. Ardından, özel makinelerde işlenen biberler yere serilen bezler üzerinde kurutuluyor. Çeşitli işlemlerden geçen biberler, isot veya biber reçeline dönüştürülüyor.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile sulu tarımın yaygınlaştığı Şanlıurfa’da, isot üretimi hem ekonomik açıdan hem de kültürel olarak büyük bir önem taşıyor. Zaman zaman 40 dereceyi aşan sıcaklıklarda çalışan işçiler, aile bütçelerine de önemli bir katkı sağlıyor.

Şanlıurfa'nın tescilli ürünü olan isot, yoğun emek ve zahmet gerektiren bir süreçle üretiliyor. Tezgahlarda yerini alan isot, hem yerel halkın hem de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. İsot, Şanlıurfa’nın önemli bir gastronomik değeri olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da sofralardaki yerini alacak.(RHA Ajans)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.