Ekonomi Uzmanı Pakır, Urfa İçin Nesnelerin İnternetini Kullanmayı Önerdi
GAP ile ekonomik anlamda ön plana çıkan Şanlıurfa'da 4. Sanayi devrimi olarak adlandırılan üretim şekline geçilmeyi önere Ekonomi Uzmanı Mustafa Pakır, ‘Nesnelerin İnterneti’ adı verilen yeni üretim sistemi ve bulut sistemi ile üretim şeklininin değiştirilmesini talep etti.
İŞTE O YAZI:
GAP SANAYİİ ALANLARİNDA SANAYİLESME, YAPAY ZEKA, DİJİTALLESME, OTONOM SİZTEMLER, YAZİLİM VE VERİ ARAŞTIRMALARI
21.yüzyıla gelindiğinde iletişim, bilgisayar ve internet teknolojilerinin birleşmesiyle beraber, 4. Sanayi devrimi olarak da adlandırılan Endüstri 4.0 gündemdeki yerini almıştır. Bu dönemde klasik emek faktörler olan kol ve kas gücüne olan ihtiyaç neredeyse tamamen ortadan kalkarak, makineler hem kendilerini ve hem de üretim süreçlerini yalnız başlarına yönetmeye başlamışlardır. ‘Nesnelerin İnterneti’ adı verilen yeni üretim sistemi ve bulut sistemi yaygınlaşmış, her makinenin ‘akıllısı’ hayatımızdaki yerini almıştır. Bütün bu sayılanlarla yetinilmemiş ve günümüzde bilgisayar teknolojileri ile zeki insanların bile yapamayacağı işler yaptırılabilir hale gelinmiştir. Ebetteki bu teknolojinin gelmiş olduğu son noktada değildir.
Yaşanan bu süreç ekonomide sosyal hayata, çalışma yaşamında, günlük işlerde yani hemen hayatın her alanında etkisini göstermiştir. Bu durum hem olumlu hem de olumsuz birçok sonuçlara neden olmuştur. Özellikle çalışma hayatına yönelik olarak oluşan negatif görüş ve bakış açıları olabildiği kadar, Endüstri 4.0 ile gelen teknolojinin üretimde bir çığır açacağı görüşleri de oldukça fazladır. Günümüzde gelişmek isteyen, ekonomik ve sosyal açıdan geri kalmak istemeyen tüm ülkelerin yeni sanayi devrimi olan Endüstri 4.0 ın getirdiği yenilikleri takip etmesi ve bu teknolojiyi üretmesi bir zorunluluk haline gelmiştir.
GAP ile birlikte yıldızı daha da parlayan Şanlıurfamızda ekonomik potansiyele baktığımızda tarımın, yenilenebilir enerjinin ve emek yoğun bir sektör olarak istihdama çok önemli katkıları bulunan turizm sektörlerinde yapay zeka, veri işleme ve yazılım konularında daha doğrusu Endüstri 4.0’ın temel bileşenlerinde yapılacak yatırım ve eğitim ile birlikte Şanlıurfa’nın çok büyük atılımlar yapması kaçınılmaz olacaktır.
Yapmış olduğumuz bu çalışmada öncelikle GAP ve Sanayi ile birlikte Şanlıurfa’da yatırım yapılabilecek alanlar belirlenmeye çalışılmış, daha sonra yapay zeka, veri işleme, nesnelerin interneti ve bilgi işlem alanında yazılım teknolojilerinin ne olduğu, nasıl amaçlara hizmet ettiği ve yaşadığımız çağda önemi anlatılmaya çalışılmıştır.
1. Gap ve Sanayi
2. Şanlıurfa sanayisi – yatırım yapılabilecek alanlar
3.Dördüncü Sanayi Devrimi (Endüstri 4.0) Temel Bileşenleri
3.1. Yapay Zeka
3.2.Nesnelerin İnterneti
3.3.Siber Sistemler
3.4.Akıllı sistemler ve akıllı fabrikalar
4.Ülkelerin dijital dönüşümde bulundukları yer
5. Sanayide dijitalleşme konusunda Türkiye’nin ve özelde Şanlıurfa’da yapılması gerekenler.
YUKARIDAKİ YAZILAN DOGRULTUSUNDA ŞANLIURFA İÇİN BİR RAPOR HAZİRLANİP İLGİLİ MAKAMLARA VE STK LARA İKETİKECEKTİR..
SAYGILARIMLA EKONOMİ UZMANİ MUSTAFA PAKIR