Şekeri çok yeme mi, sık yememi dişleri döker?

Şekeri çok yeme mi, sık yememi dişleri döker?

Çocukların şekere olan düşkünlüğünü bilmeyen yoktur. Anne babalara ise dişleri çürüttüğü inancıyla buna izin vermek konusunda çoğu zaman tereddüt yaşar.

 

Peki dişleri çürüten asıl neden çok şeker yemek mi, yoksa şekerli gıdaları sıklıkla yemek mi?

Amerikan Temple Üniversitesinden bir diş hekimi bu ezberi bozacak bir iddiada bulundu. Doktor Mark Helpine göre şeker ve diğer rafine karbonhidratlarının çok değil sık yenmesi diş çürüğü riskini artırıyor.

Buna göre her karbonhidrat aldığımızda ağzımızdaki pH dengesi bozuluyor ve ağız daha asitik bir hale geliyor. Bu durum da diş çürüklerini tetikliyor.

Ağzımıza her şeker attığımızda oluşan asitik çevreyi gidermek 1 saate yakın zaman alıyor. Yani tek seferde 1 şeker ya da 2-3 şeker yemeniz durumunda bu süre değişmiyor. Bu asitlerin temizlenmesi yine 30 ila 60 dakika arasında zaman alıyor.

Bu sebeple sürekli şeker yemek, ağızda sürekli bir asitik çevre oluşturmak anlamına geliyor. Dişler daha uzun süre asite maruz kaldıkça, çürüme riski artıyor.

Çocuklara birşekerin hemen ardından bir tane daha verilmesinde sakınca olmadığını söyleyen Helpin, ancak bu diğer şekerin en az 1 saat geçtikten sonra verilmesinin çürük riskini artırdığını vurguluyor.

Doktor Helpin, yine de çürükleri önlemek için yapışkan ve şekerli abur cuburlardan uzak durmanın önemine dikkat çekiyor.

Zaman