Eğitimde Neredeyiz?

Eğitimde Neredeyiz?

Herkesin muzdarip olduğu bir konu var. Eğitim evet bu konuda idareci, veli öğretmen kısacası herkes ama herkes şikâyetçi. Bir sorun var ve herkes bu sorunu söyler de çözüm olarak neyi önerdiniz? Sorunu teşkil eden nedenler üzerinde ne kadar kafa yorduk ve hangi çözüm önerileri sunduk.

Yaklaşık iki hafta önce ortaokul ve liselerimizi gezdik, idarecilerle görüştük, öğrencilerle sohbet etme imkânı bulduk, sorunlarını dinledik, hem üzüldük hem de sevindik. Üzüldük çünkü çocuklarda ne ahlak kalmış ne de saygı. Sınıf ortalamaları 50'nin altında 14-25 olan sınıflar mevcut bu kadar başarısız ve ahlak yoksunu çocuk bir araya gelmiş olamaz! Başka nedenleri olmalı durum vahim ancak; şikâyetçi olanda çok az kişi var

TÜİK 2016 verilerine göre; Şanlıurfa 78.sırada 81'e 3 kaldı ha gayret öğretmenim. Suçlular belli Milli Eğitim Müdürü, Bakanlık, Hükümet ve Cumhurbaşkanı öyle mi? Bizim, okul müdürlerinin öğretmenlerin okul aile birliklerinin STK' ların hiç mi suçu yok? Bu saydığım kişi ve kurumlar üstüne düşeni yapabildiler mi? Hangi öğretmen mesai saatleri dışında öğrencisinin derdi ile dertlendi? Ailesi ile temasa geçip sorununa ortak oldu acaba. Tabi mazeret hazır. Efendim biz veliyi okula çağırdık gelmedi !!! Bu mudur yani?

Okul aile birlikleri neden var? Onların görevleri okul, öğretmen ve veli arasında köprü olmak varsa sorunlarını çözmek değil midir? Hangi birlik okul idarelerinden bütün okulun sınıf ortalama notlarını isteyip başarısız sınıfların durumunu idareye ya da Milli Eğitim Müdürlüğüne bildirmiş, sorunun çözümü hakkında girişimde bulunmuş merak ediyorum? Okul Aile Birlikleri o kadar önemli ki, ya bunun farkında değiliz ya da işimize geldiği gibi davranıyoruz.

Dayak atma ceza verme görevden alma asla ve asla çözüm değildir. Çözüm belli bunu kendine dert edinmiş okul müdür ve idarecileri, Okul Aile birlikleri, veliler ve STK'lar el ele verip bu sorunu çözebilir. Her gün bütün öğretmenler on dakika milli ve manevi değerler üzerinden çocuklarımıza ders vermeli, ahlaklı ve erdemli bir kişilik kazanmaları için çeşitli sohbetler yapılmalı. Okul Aile Birlikleri düzenli olarak bütün öğrencileri kapsayacak şekilde kişisel gelişim uzmanları ile seminerler düzenlemeli. Okul idaresinin karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı disiplin anlayışı ile yapacağı çalışmalar inanıyorum ki çok ciddi başarıları beraberinde getirecektir.

Bunları kafadan söylemiyorum. Şanlıurfa'da bunları uygulayan ve başarı elde eden okul müdür ve idarecileri vardır, gördüm ve konuştum onlarla ve tebrik ediyorum onları. Çocukların edepli davranışları öğretmenlerin kibar ve nazik yaklaşımları Okul Aile Birliği'nin sorumluluk taşıması ister istemez beraberinde başarıyı da getiriyor.

Haydi; müdürlerim, öğretmenlerim, velilerimiz Okul Aile Birliklerimiz STK' larımız gelin hep birlikte taşın altına gövdemizi koyalım. Geleceğimiz olan çocuklarımızın heba olmasına dur diyelim. Kime ne düşüyorsa daha fazlasını yapalım. Söze değil özde bir istek ve arzu ile Asımın neslini heba etmeyelim. Birilerini suçlamakla bir yere varamayız ancak hak eden varsa gözünün yaşına da bakmamak lazım.

Başta da söylediğim gibi bunları yapmazsak ve yaptırmazsak 81'e 3 kaldı. Ha gayret deriz size yani 81. Sıra bizi bekler. Asıl olan eğitim kalitesinin yanında Ahlak ve Edep kalitesini de artırmak olduğunu unutmayalım.

Kalın sağlıcakla...