'Eğitim sistemi darbe zihniyetinden kurtulmalı'
Eğitim sisteminde yaşanan sorunlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan HÜDA PAR Eğitim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı M. Bahattin Temel, Türkiye'de eğitim sisteminin darbe zihniyetinden kurtulması gerektiğini belirtti.
Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Eğitim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bahattin Temel, Türkiye’de eğitim alanında yaşanan sorunlar ve bu sorunlara karşı çözüm önerileri hakkında İlke Haber Ajansına (İLKHA) açıklamalarda bulundu.
Türkiye’de eğitim alanında birçok sorun yaşandığını vurgulayan Temel, eğitim sisteminin, sorunların temelinde yatan darbe zihniyetinden kurtulması gerektiğini belirtti.
Türkiye’nin darbe zihniyetinden bir an öce kurtulması gerektiğini dile getiren Temel, “Türkiye’deki eğitim ve eğitimcilerin sorunlarının temelinde hala darbe zihniyeti, cunta zihniyeti vesayetinin hâkim olduğuna şahit olmaktayız. Türkiye’nin bu zihniyetten bir an önce kurtulması lazım. Eğer bu zihniyetten kurtuluş olmazsa Türkiye’deki ne eğitim ne de eğitimcilerin ve başka hiçbir sosyal sorunun halledilmeyeceği malumdur. Bize göre en önemli sorun bu işin temelidir. Bu işin temelinde de anayasa vardır ve bu yeni dönemde bu anayasanın kesinlikle insani, İslami ve kültürel şartlar çerçevesinde düzeltilmesi lazım. Bu düzeltilirken Türkiye’deki eğitim problemleri bununla beraber hallolur.” dedi.
“HÜDA PAR olarak eğitimde ahlak sorununa dikkat çekmek istiyoruz”
Türkiye’de öğrenci yetiştiren eğitimcilerin yeterince eğitilmediği inancına sahip olduklarını ifade eden Temel, şunları söyledi:
“Bize göre, bir eğitimciye yeni nesli yetiştireceğinden dolayı her halükarda başta toplumsal ahlak cihetinde bir eğitimin verilmesi gerekli olduğuna inanıyoruz. Bir eğitimci kendi dalında mahir bile olsa eğer eğitim ahlakından yoksun ise bunun topluma vereceği bir şey yoktur. Biz, HÜDA PAR olarak eğitimde ahlak sorununa dikkat çekmek istiyoruz. Toplumsal sorunlar açısından meseleye baktığımızda bunun ciddi bir sorun olarak önümüze çıktığına şahit olacağız. Bunun için eğitimcilerin atanmadan önce kesinlikle en az bir yıl staj görmeleri ve bu staj süresi içerisinde ahlaki durum ve davranışlarına bakılarak atamalarının sağlanması gerekliliğine inanıyoruz.”
Temel, eğitim döneminin başında yayımladıkları eğitim raporu hakkında bilgi vererek, “Bu raporda Türkiye’deki eğitim problemlerinin tamamı ele alındı. Hatta bugüne kadar yapılmamış bir işi başardığımıza inanıyorum. Bugüne kadar hiç kimsenin dokunmadığı ve üzerine gitmediği 12 yıllık zorunlu eğitimin neredeyse tüm kitapları incelendi. Bunların içerisinde İslam’a, örfe, toplumsal ahlaka aykırı olan tüm unsurlar tespit edildi ve bunlara yönelik alternatif çözüm yöntemlerimizi sunmaya çalıştık. Şayet bu program itibara alınırsa Allah’ın izniyle bunun eğitim sistemine yönelik ciddi bir katkı sunacağı inancındayız.” şeklinde konuştu.
“Karma olmayan eğitim programı geliştirilmezse neslimiz elimizden gidecek”
Eğitim sistemindeki en önemli sorunlardan birinin karma eğitim problemi olduğunu kaydeden Temel, “Eğer karma eğitime alternatif, karma olmayan eğitim programı geliştirilmezse neslimiz elimizden gidecek. Dindar nesil problemi temelinde bunu barındırmaktadır. Biz diyoruz ki, tamamen karma eğitimden vazgeçilsin. Ama karma eğitimden vazgeçilmezse bile karma olmayan eğitimin alternatif olarak sunulmasının taraftarıyız. Çünkü çocuklarını karma olmayan eğitimde okutmak isteyen aileler var. Biz de buna taraftarız ve bunun olmasının gerekli olduğuna inanıyoruz. Karma eğitimin olmadığı alternatif okullar açılırsa bayan öğrencilere bayan öğretmenler, erkek öğrencilere de erkek öğretmenler eğitim versin. Cinsiyetlerin eğitim üzerindeki etkilerinin kalkmasına neden olacağından dolayı bunu önemsiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Öğretmenlerin neredeyse yüzde 80’i borç altında”
Günümüzde eğitimcilerin itibar kaybı yaşamalarının temelinde ekonomik sorunların yattığını belirten Temel, “Biz, öğretmenlerin maaş ve özlük haklarının yaşanabilir bir seviyede olmasının gerekliliğine inanıyoruz. Son anket araştırmalarına göre, öğretmenlerin neredeyse yüzde 80’i borç altındadır. Bu tablo eğitimcilerin almış oldukları ücretlerin kendilerine yetmediğini göstermektedir. Bunun ivedilikle halledilmesinin gerekliliğine inanıyoruz. Bunun için sadece maaş değil, ek ders ücretleri de düzeltilmeli.” dedi.
“Ekonomik endişelerle birlikte güvenlik sorunları da halledilmeli”
Bazı yerlerde güvenlik sorunu yaşayan eğitimcilerin sorunlarının çözülmesi gerektiğini vurgulayan Temel, “Eğitimciler kiraya mahkûm olmamalı. Eğer kirada oturuyorsa kira bedeli normal rayiç üzerinden ödenmesi lazım. Eğer konut sahibi değilse sosyal politikalar çerçevesinde en ucuz şekilde nasıl konut sahibi olması gerekiyorsa o şekilde imkânlar tanıtılarak bir eğitimcinin konut sahibi olmasının gerekli olduğuna inanıyoruz. Öğretmenlerin servis ücretleri, bununla birlikte öğretmenlerin en önemli sorunlarından biri de güvenlik sorunlarıdır. Çünkü güvenlik sorunlarından kaynaklı ciddi problemler vardır ve özellikle bu bizim bölgemizde daha fazla ön plana çıkmaktadır. Ekonomik endişelerle birlikte güvenlik sorunlarının da halledilmesi gerektiğine inanıyoruz.” diye belirtti.
“Atama bekleyen öğretmenlerin mağduriyetleri giderilmeli”
Temel, atama bekleyen öğretmenlerin sorunlarına da değinerek, “Bize göre, ortalama 200 bin ya da 200 binin üzeri atama bekleyen öğretmenler var. Bu öğretmenlerin bir an önce mağduriyetlerinin giderilmesi gerekir. Çünkü bu ciddi bir sorundur. Dolayısıyla atama bekleyenlerin atamalarının yapılması gerekmektedir. Ücretli öğretmenlere de bir an önce çözümün verilmesine inanıyoruz. Cunta rejiminin vesayeti, eğitim sistemi üzerinde demokrasi kılıcı gibi hala durmakta. Bunun bir tezahürü olarak da eğitimciler maalesef siyaset yapamamaktadır. Biz, bunun da aşılması gerektiğine inanıyoruz. Bir eğitimci toplumun içerisinde bulunan diğer vatandaşlar gibi siyasete katkı sunmalılar ve siyasi olarak tercihlerini yapabilmelidirler.” ifadelerini kullandı. (Hamza Adiyaman/Yunus Sırat - İLKHA)