EĞİTİM MARATONU BAŞLIYOR

EĞİTİM MARATONU BAŞLIYOR

Bir eğitim-öğretim yılı daha başlıyor.

            Eğitim camiasına, öğrencilerimize ve tüm toplumumuza hayırlı olmasını diliyorum.

            Son yıllarda merkezi sistem sınavlarındaki il sıralamalarına bakarak birilerini suçlamak kolay bir yol olduğu için çok yaygınlaştı.

            Oysa ilimizin uzun yıllardır çözülemediği için birikmiş ve kangrene dönüşmüş yapısal sorunları var. Şahıslara dayalı değerlendirmeler bu sorunları görmeyi engelliyor. Ve buna bağlı olarak da çok zor şartlarda verilen büyük bir mücadeleyi dikkatlerden kaçırıyor.

            Öğrenci sayımız 600.000’lere dayandı. Yani nüfusumuzun 3’te 1’i öğrenci. İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra en kalabalık öğrenci kitlesi bizde. Yakında İzmir’i de geçeceğimiz öngörülüyor.

            Derslik başına düşen öğrenci sayısı itibariyle Türkiye birincisiyiz. Yani en kalabalık sınıflar bizde(ortalama 54 öğrenci)

            Her yıl 50 binin üzerinde öğrenci 1. Sınıfa başlıyor. Birçok ilin toplam öğrenci sayısından daha fazla.

            Birkaçı dışında bütün okullarımızda (liseler dahil) ikili eğitim uygulanıyor.

            Birleştirilmiş sınıfın en çok uygulandığı il biziz. Köylerimizde 1-5 sınıflar aynı derslikte tek öğretmen tarafından eğitiliyor.

            Taşımalı eğitimin en yaygın uygulandığı il yine biziz. Onbinlerce öğrencimiz sabah evinden alınıp akşam geri götürülüyor.

            Mevsimlik tarım işçiliğinin en yaygın olduğu il biziz. Bundan dolayı her yıl 40-50 bin öğrencimiz Mart ayında okulu bırakıyor, ertesi yıl Aralık ayında geri dönüyor, yani bir yıl için ancak 2-3 ay okula gelebiliyor.

            En önemli sorunumuz öğretmen açığımız. Halen 13.000 civarında kadrolu veya sözleşmeli öğretmen görev yapıyor. Bunların çoğunun ilk görev yeri Şanlıurfa ve 1-3 yıllık tecrübeye sahip. Ve sürekli olarak gelenler gidiyor.

Türkiye standartlarını yakalamak için en az 8.000 öğretmene ihtiyaç var. Bu açık yıllardan beri ücretli öğretmenlerle kapatılmaya çalışılıyor. Yani dersler boş geçmesin diye üniversite mezunlarına görev veriliyor.

Her şeyi devletten, okuldan, öğretmenden bekleyen bir veli profilimiz var.

Ve daha neler neler…

Bütün bu şartlarda Şanlıurfa’nın diğer illerle yarışması, SBS ve ÖSS’de ön sıralara geçmesi bekleniyor.

Eskiden ben de biraz öyle düşünüyordum. Ama bir süredir sorunlara daha yakından şahit olduğum için öyle yüzeysel değerlendirmeler yapmıyor, yapılmasını da doğru bulmuyorum.

Eğitim camiasının her kademesinde bu sorunlara karşı büyük bir mücadelenin verildiğini görüyorum. Çok zor şartlarda görev yapan arkadaşlarımız büyük bir fedakarlık örneği sergiliyorlar. Çok güzel ve başarılı çalışmalar var.

Elbette eleştirilecek yanlar da var. Kamuoyunun ve medyanın sorunlarımızı bilerek makul eleştiriler yapması biz eğitimcilere yol gösterici olacaktır.

Eğitim, en önemli meselemiz. Bu alandaki sorunlarımızı çözmek, uzun vadede her alandaki sorunlarımızın çözümüne katkı sağlayacaktır.

Yeni eğitim ve öğretim yılının başta öğrencilerimiz olmak üzere hepimize hayırlı olmasını diliyorum.