EĞİTİM ŞART

EĞİTİM ŞART


Ebeveynler, eğitimi, çocuklarının iş bulma kapısı olarak görüyorlar. Büyük ölçüde haklılar.

            Ama eğitim, sadece bir iş kapısı değil. Toplumsal açıdan bakılırsa hiç değil.

            Eğitim düzeyi yüksek ve düşük toplumları karşılaştırın, fark anlaşılır.

Zenginlik, gelişmişliğin ölçüsü değil, sonucu. Aksi taktirde, kişi başına düşen yıllık gelirin en yüksek olduğu Körfez ülkeleri dünyanın en gelişmiş ülkeleri sayılırdı.

Şanlıurfa’nın pek çok alanda sorunları var. Seçim dolayısıyla herkes bunları konuşuyor.

Tarım, turizm, ticaret, sanayi, sağlık, ulaşım, en başta gelen konu başlıkları. Eğitim, bunların hepsinden önemli.

Çünkü, hepsinde uzun vadeli ve kalıcı çözümün yolu eğitimden geçiyor.

Su gelince, istediğimiz verimi alamadık, bugün topraklarımızın çoraklaşmasından söz ediyoruz. Niçin? Çünkü vatandaşımız eğitimsizdi, bilinçli sulama yapamadı.

Turizm açısından dünyanın en şanslı şehirlerinden biriyiz. Ama turizm varlıklarımız talan ediliyor; büyük kısmı toprağın altında çıkarılmayı bekliyor. Bir kısmımız kıymetini bilemeyiz diye varsın biraz daha toprak altında kalsın diyoruz. Niçin? Sebep yine eğitimsizlik.

Diğer sorun alanlarında da durum farklı değil.

İthalat ve ihracatta niçin gerideyiz? Sanayimiz niçin gelişmemiş? Çocuk ölümleri niçin fazla? Trafiğimiz niçin keşmekeş içinde? Siyaset hayatımız niçin böyle sorunlu?

Hepsinin cevabı eğitimsizliğimizde?

Eğitimli insanlar piyasayı takip eder ve sahip olduğu imkanları daha iyi değerlendirir. Eğitimli insanlar işbirliği yapar. Eğitimli insanlar, sağlığına dikkat eder. Eğitimli insanlar kurallara uyar, trafik kurallarına da uyar. Eğitimli insanlar seçilirse daha iyi hizmet eder; eğitimli insanlar daha iyisini seçer.

Para verip bir şeyleri yapmak yetmez. Yapılan şeyleri korumak, ondan azami faydayı elde etmek gerekir. Bu, eğitimli insanlarla mümkündür.

Dışarıdan transferlerle bir yere kadar gidebilirsiniz. Kalıcı hizmet, ancak eğitim seviyesinin yükselmesi ile mümkündür.

Şanlıurfa’nın en büyük sorunu eğitim sorunudur. Bu sorun, öyle birilerinin zannettiği gibi sadece SBS, ÖSS sıralamasındaki yeri ile ilgili değildir.

Ama umutluyum.

Son zamanlarda beni umutlandıran gözlemlerim var.

Henüz çok yetersiz de olsa vatandaşlarımız da eğitime ilgi duymaya başlamış durumda. Gerek il merkezinde gerekse köylerde, okullarımızın düzenlemiş olduğu çeşitli etkinliklere vatandaşların ilgisi artıyor.

Çocuklarının eğitimi için çalışan, fedakarlık yapan, para harcayan, sorunlarının çözümü için çareler arayan ailelerin sayısı giderek artıyor.

Şanlıurfa Vakfında katıldığım bir toplantıda, katılımcılar, ağırlıklı olarak eğitimi konuştular.

Eğitim, aday adaylığı sürecinden beri siyasilerin gündeminin de ön sıralarında yer alıyor. Gerçi, eğitim-öğretimden söz edenlerin çoğu, bu işin pek de bilincinde değil ama söz etme gereği duyması bile bir aşamadır diye düşünüyorum.

Devlet Bakanı Faruk Çelik öncülüğünde ilçe ilçe yapılan toplantılarda, son olarak DSİ’de muhtarlarla yapılan toplantıda, muhtarlar ve vatandaşlar, birçok isteklerinin arasına okul ihtiyacını da eklemişler.

Beni en çok umutlandıran ise yine Bakan Faruk Çelik oldu. Geçtiğimiz Cuma Günü Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şubesini ziyaretlerinde, Şanlıurfa’nın en önemli sorununun eğitim, özellikle kızların eğitimi olduğunu belirtti ve bunu tekrar tekrar vurguladı.

Umarım seçim vadi olarak kalmaz ve gereği yapılır.

Son olarak şunu da belirteyim. Eğitim konusu sadece devlete, sadece Valiliğe, sadece Milli Eğitim Müdürlüğüne bırakılamayacak kadar önemli. Ve sadece onların çözemeyeceği kadar da büyük.

Bu, bir medeniyet sorunu ve herkese düşen görevler var.