Dostlar Meclisi’nin 48. Toplantısı yapıldı

Milli Eğitim Eski Bakanı Ömer Dinçer, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde süren olayların küresel bir oyunun parçası olduğunu belirterek, “Bu konuda sabırla hükümeti desteklemeliyiz” dedi.

Dostlar Meclisi’nin 48. Toplantısı yapıldı

Müslüm AKTÜRK/İSTANBUL

Dostlar Meclisi’nin 48. Toplantısı yine Topkapı sosyal Tesisleri’nde gerçekleşti. Siyaset, bürokrat, medya, bilim ve işadamlarından oluşan söz konusu meclisin kurucusu Av. Remzi Yedikardeş’in açılış konuşmasından sonra kısa bir dini sohbet veren, aynı zamanda gecenin sponsoru olan işadamı Necdet Külünk, “Biz işyerimizde komşularımızla haftanın bir günü öğle yemeğinde bir araya geliyoruz. Yemekten sonra 15 dakikalık Kuran-ı Kerim okuyor ve Hz. Peygamberimizin (SAV) sünnetini yerine getiriyoruz. Bize katılmak isteyenleri Salı günü soframıza bekliyoruz” dedi.


Daha sonra söz alan gecenin konuşmacısı Milli Eğitim Eski Bakanı Ömer Dinçer, hep yarını konuşulan Türkiye’nin geçmişini de unutmamak gerektiğini söyledi. Bu konuda yazdığı kitabın çıktığını hatırlatan Dinçer, 2003 yılından önceki Türkiye’nin otoriter, katı ve merkezden yönetilen bir hükümet ve mükellefiyeti sürekli kendisine hatırlatılan, itaat etmekle, vergisini vermekle yükümlü bir halk profili olduğunu söyledi. Bu dayatmanın 1923 yılında başladığını belirten Dinçer, şöyle devam etti:
“AK Parti iktidara geldikten sonra 2003 yılında bu sisteme karşı çıkınca yer yerinden oynamıştı. İlk icraatımıza DGM’lerin kaldırılmasıyla başladık. MGK sekreterinin sivil olmasının yolunu açtık ayrıca başta bakanlıklar olmak üzere birçok kurumda emekli askerlerin istihdam edilmesini kaldırdık. Kürt kardeşlerimizle ilgili hak ve özgürlükler konusunda birçok kazanımlar elde ettik. Türkiye’de yaşayan azınlıklarla ilgili hayli mesafe alındı. Biz bunları yaparken kimileri de boş durmuyordu 28 Nisan e-muhtırasına gelene kadar ne darbe girişimleriyle karşı karşıya kaldık. AK Parti’nin kapatılması için davalar bile açıldı.”


FEDERASYON ÜNİTER YAPIYI BOZAR
Ömer Dinçer, bir soru üzerine federasyonun üniter yapıyı bozacağını kaydetti. Güneydoğu’daki olaylarla ilgili soru üzerine de Dinçer, şu ifadeleri kullandı:
“Hükümetin Kürtlerle bir sorunu, ön yargısı yok. Öyle olsaydı Barzani’ye, Suriye’de mücadele eden Kürtlere destek vermezdi. Bölgedeki sorun küresel güçlerden kaynaklanıyor. Şu an bölgedeki olaylar küresel oyunun bir parçası. Bu konuda sabırla hükümeti desteklemeliyiz.”
Dinçer, Türkiye’de insan hak ve özgürlükleriyle ilgili bir sorun varsa bunun sadece Kürtlerle ilgili olmadığını bütün herkesi ilgilendirdiğini ve etkilediğini sözlerine ekledi.


Toplantı, Devlet Sanatçısı Mehmet Akça’nın ilahisi, Kuran-ı Kerim tilaveti ve toplu hatıra fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.
Bu arada, gecenin anısına Ömer Dinçer’e ünlü ressam İsmet Yedikardeş’in bir tablosu, davetlilere de Necdet Külünk’ün yazdığı “Baba Yüreğin Nerede” isimli kitabı hediye edildi.