"Doğru beslenin grip olmayın"

Sonbaharda sıkça görülen gribal hastalıklara karşı uyaran uzmanlar, sağlıklı beslenmenin hastalıklara yakalanma riskini azalttığını belirtiyor.

"Doğru beslenin grip olmayın"

Mevsim değişikliğinin yaşandığı şu günlerde, beslenmenin hastalıklara yakalanma riskini azalttığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Aysun Yurdakul, sonbahara geçiş dönemiyle ilgili beslenme önerilerinde bulundu.

Mevsim geçişinin yaşandığı şu günlerde hastalıklara yakalanma riskinin de fazla olduğuna dikkat çeken Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Aysun Yurdakul,  “Mevsim değişikliği küçük-büyük herkesi etkileyebilir. Soğuk algınlıkları, bronşit ve grip gibi sıkça görülen hastalıklar, bu dönemlerde değişen havaya bağlı olarak da görülebilir. Aynı zamanda kişilerde mutsuzluk eğilimi hatta buna bağlı olarak da şekerli gıda tüketimi artabilir.” şeklinde konuştu.

“Çay kahve yerine bitki çayı tüketin”

Sonbaharın gelmesiyle hastalıklara yakalanma riski arttığı için vücudumuzun daha fazla vitamin, mineral ve antioksidana ihtiyacının olacağını belirten Yurdakul, “Vitaminlerden özellikle A, C, E ve B, minerallerden ise Selenyum ve Çinko bağışıklık sistemini desteklediği için daha özenli almamız gerekecektir. Çay ve kahve yerine bol bol bitki çayı içmeye, günde en az iki litre su tüketmeye, yemek öğünlerimizi atlamamaya, meyve sebzeleri bol tüketmeye özen göstermeliyiz.” dedi.

“Vitamin değerleri yüksek gıdaları seçin”

Çinkonun; et, balık, süt, yumurta, badem, kabak çekirdeği,  kuru baklagillerden alınabileceğinin altını çizen Yurdakul, “Magnezyumsa; badem, ceviz, fındık, muz, yeşil yapraklı sebzelerden alınabilir. A vitaminini; yeşil yapraklı sebzeler, havuç, kuru kayısı, yumurtadan, E vitaminini; soya yağı, bitkisel yağlar, badem, ceviz, ay çekirdeğinden, C vitaminini; maydanoz, yeşil sivri biber, karalahana, karnabahar, çilek, limon, portakal, greyfurttan karşılayabilirsiniz.” diye konuştu.

“Öğün aralarını uzun bırakmayın”

Öğünlerin geçiştirilmemesine ve içerikli olmalarına dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Yurdakul, mutlaka çiğ sebzeye yer verilmesi gerektiğini vurguladı.

Diyetisyen Yurdakul son olarak şu tavsiyelerde bulundu:  “Suyu günde en az 2 litre olacak şekilde içmeye çalışın. En az 2 su bardağı az yağlı yoğurt, süt veya ayran tüketin. Bir öğün sebze, diğer öğün mutlaka haşlama ya da ızgara tavuk,  balık, köfte tüketin. Öğün aralarını çok uzun bırakmayın, ara öğünlerinizde meyve ve yağlı tohumları tercih edin.”

(İLKHA)