Doç. Can; Sivil anayasa ve eşit yurttaşlık konferansı

Doç. Can; Sivil anayasa ve eşit yurttaşlık konferansı

2 Nisan 2011 Cumartesi günü Şehitlik Çamlık’ta Anayasa Hukukçusu Doç. Dr. Osman Can;  Sivil Anayasa ve Eşit Yurttaşlık” konulu bir konferans verdi.

 

Konferansa Şanlıurfa’dan ilgi yüksek olurken, avukatların daha da ilgili olduğu gözlerden kaçmadı.

 

Sunum, “Anayasamız” adlı slaytla başladı. Eğitim-Bir-Sen tarafından organize edilen gecede kürsüye çıkan Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı İbrahim Coşkun, Cumhuriyetin ilanından hemen önceki tarihlerden başlayarak, bugüne kadar yüzlerce değişikliklerle beraber dört farklı anayasayla idare edilen bu ülkenin vatandaşlarının, 12 Eylül 2010 tarihinde 26 madde için de olsa ilk kez kendi anayasalarını seçmenin hazzına vardıklarını belirterek, “Bugün ise yeni bir anayasanın kaçınılmaz olduğunu tartışıyoruz. Eğitim-Bir-Sen olarak, bu tartışmaların tam merkezinde durup, yeni anayasanın daha demokratik, özgürlükçü ve tamamen sivil bir zihniyete sahip olması gerektiğini ısrarla talep ediyoruz” dedi.

 

Daha sonra kürsüye gelen Anayasa Hukukçusu Doç. Dr. Osman Can; “Sivil anayasa vatandaşın refahı ve huzuru için çok önemlidir. Sivil anayasa demek askerin izlerinin silindiği anayasa demektir anayasanın hiçbir etnik kimlik üzerinde oluşmadığı bir anayasa aynı zamanda dinsel ve kültürel açılardan halkın eşit haklara sahip olduğu bir anayasadır” dedi.

 

Anayasanın halka hizmet etmediğini ifade eden Can, “Kim bu ülkenin anayasasını yaptıysa, anayasa ona hizmet eder. Tarihteki anayasalara baktığımızda da bu böyledir. Türkiye'de bu iradelere bakmakta yarar vardır. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. 'Ama millet bu egemenliği yetkili organlarla kullanır” denir.

 

Bu ülke sınırları içerisinde yaşayan herkesin eşit şartlar içerisinde yaşamaya hakkı olduğunu ifade eden Doç. Osman Can; “Herkese tam özgürlük için sivil anayasa şart” dedi.

Katılımcılar anayasa hakkında Anayasa Hukukçusu Doç. Dr. Osman Can’a sorular sordular.

Konferansa, Milli Eğitim Şube Müdür Mehmet Sarmış, AK Parti İl Başkanı Yusuf Eğilmez, Eski Başkan Ahmet Düşünür, BARO Başkanı İrfan Güven, Şehmus Ülek, Cuma Ağaç, Yrd. Dr. Abdulkerim Gök, Cemal Babaoğlu, TYB Şanlıurfa Şube Başkanı Cuma Ağaç ve çok sayıda eğitimci/yazar katıldılar.

 

OSMAN CAN KİMDİR?

Osman Can, (d. 1968, Iğdır) Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi raportörü, yazar ve akademisyen.  Ortaöğrenimini Ankara’da tamamladı. 1992 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu.

Almanya’da Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesinde “Türk ve [Alman Hukukunda Cumhurbaşkanının Hukuksal Konumu” konulu tez ile 1997 yılında yüksek lisans; yine aynı üniversitede “Düşünceyi Açıklama Özgürlüğünün Anayasal Sınırları” konulu tez ile 2000 yılında doktora eğitimini tamamladı. Doktora tezi Almanya’da kitap olarak basıldı.

“Demokratikleşme Serüveninde Anayasa ve Siyasi Partilerin Kapatılması” adlı çalışmasının ardından 16 Ekim 2006 tarihinde anayasa hukuku doçenti unvanını aldı. Çeşitli üniversitelerde Anayasa Hukuku, Devlet Teorileri, Anayasa Yargısı, Temel Hak ve Özgürlükler dersleri verdi. 2002de Türk-Alman Kamu Hukukçuları Forumunu oluşturdu ve halen Türkiye koordinatörlüğünü yürütmektedir.

 

2 Temmuz 2002 tarihi itibariyle Anayasa Mahkemesi Raportörlüğüne atanmış ve halen bu görevini yerine getirmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.

3 Ekim 2008 tarihinde Çankaya Üniversitesi, Anayasa Mahkemesi Raportörü Dr. Osman Can`ın hukuk fakültesindeki görevine gerekçe göstermeden son verdi.

FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ!..

 www.balikligol.com