Dünyanın en büyük toprak camii

Dünyanın en büyük toprak camii

Djenne Cami, temeli 1280'de atılan ama bugünkü haline 1907'de ulaşılmış olan, Mali'de Bani Nehri kıyısında kurulu dünyanın en büyük kerpiç camii

Djenne Büyük Camii dünyanın en büyük kerpiçten yapılmış ve birçok mimar için Sahel-Sudenez mimarisinin en büyük başarılarından biri.

Djenne Büyük Cami'si, Mali'nin Bani Nehri'nin taşkın yatağında kurulmuş Djenne şehrinde, hem şehrin hem de ülkenin bir sembolü olarak inşa edilmiş.

Bu bölgedeki ilk cami 13. yüzyılda yapıldı fakat günümüzdeki Büyük Cami'nin güncel hali 1907'de inşa edildi. Büyük Cami, Djenne halkı için bir merkez olmasının yanı sıra Afrika'nın da en önemli sembollerinden biri olarak kabul edilir.

Her sene yağmur mevsiminden sonra dört bin gönüllü çok büyük bir bölümü yağmurda eriyen Djenne Camii'ni yeniden inşa ediyor.

1988'de UNESCO tarafından Djenne şehrinin neredeyse tamamı, özellikle de bu görkemli toprak yapıdan dolayı Dünya Mirası Sitesi olarak listeye alındı.

Büyük Cami, alışılmışın dışında Batı Afrika'daki diğer camilerin aksine ilk olarak kutsal kabul edilen bir mekâna değil, aslında bir saray olarak inşası düşünülmüş bir yere kurulmuştu.

Caminin, önü şehrin en büyük meydanı. Burada, her hafta pazartesi günleri kurulan pazar görülmeğe değer. Kara ve nehir yoluyla, akın akın gelen pazarcı ve müşterilerin gök kuşağının tüm renklerini taşıyan giysileri göz kamaştırıyor.

Dünya Bületin