Dünya Siber savaşa mı hazırlanıyor? - Siber savaş nedir?

NATO ülkeleri liderlerinin Varşova’da bir araya geldiği zirvede “siber alan” bundan böyle ittifakın savunacağı operasyonel alanlardan biri olarak tanımlandı. NATO siber savaşa mı hazırlanıyor? Siber saldırı kimden-kimlerden gelebilir? Google ve Microsoft gibi şirketlerle de işbirliğine gidilecek

Dünya Siber savaşa mı hazırlanıyor? - Siber savaş nedir?

Siber saldırıya konvansiyonel silahlarla yanıt verilebileceğini duyuran NATO, Varşova zirvesinde “siber alanı” yeni harekât alanı olarak ilan etti.


NATO ülkeleri liderlerinin Varşova’da bir araya geldiği zirvede “siber alan” bundan böyle ittifakın savunacağı operasyonel alanlardan biri olarak tanımlandı. NATO Genel Sekteri Stoltenberg, “Siber alanı, operasyonel alanlarımız olan kara, hava ve deniz alanlarımıza dâhil ederek yeni operasyonel alan olarak kabul ettik.” diyerek alınan kararı açıkladı.

Siber saldırılara konvansiyonel silahlarla karşılık verilebilmesine yeşil ışık

“Değişen güvenlik tehditlerine uyum sağlamak amacıyla” böyle bir kararın alındığı belirtilirken bu adımla, herhangi bir NATO ülkesinin ciddi boyutlara ulaşan bir siber saldırıya hedef olunması halinde, kolektif savunma öngören NATO’nun 5’inci maddesinin işletilmesine, konvansiyonel silahlarla karşılık verilebilmesine yeşil ışık yakıyor.

“Siber saldırılar geleneksel silahlı saldırıların yol açtığı boyutta tahribat ve ölümlere neden olabilir”

NATO’nun siber alandaki stratejisini değerlendiren yeni güvenlik tehditlerinden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jamie Shea, siber saldırıların artık geleneksel silahlı saldırıların yol açtığı boyutta tahribat ve ölümlere neden olabildiğinin altını çizdi.

“Yatak odasından dahi çıkmadan büyük saldırılar gerçekleştirilebilir”

“Dünyada ilk kez herhangi bir yer, dünyanın herhangi bir başka yerinden, herhangi bir zamanda ve herhangi bir kişi tarafından hedef alınabilir.” diyen Jamie Shea, şöyle konuştu: “Dünyanın bir ucundaki ülkenin binlerce kilometre uzaklıktaki bir diğer ülkeye saldırması düşünülemezdi. Oysa günümüzde yatak odasından çıkmaya bile gerek kalmadan ya da milyonlarca dolara, tanklara, tüfeklere, devlet yeteneklerine sahip olmadan bu gerçekleştirilebiliyor, dahası yakalanma ihtimali olmadan büyük etki yaratılabiliyor.”

“Siber saldırılar espiyonaj ya da sabotaj için yapılabilir”

Shea, günümüzde çatışma ve krizlerde artan oranda siber silahların kullanıldığını belirtirken müttefik ülkelerin kara, deniz, hava ve uzay alanlarındaki aktivitelerin elektronik nitelik taşıması ve internete bağlı çalışması nedeniyle olası bir siber saldırıdan doğrudan etkilenebileceklerine dikkat çekti. Siber saldırıların espiyonaj ya da sabotaj için yapılabileceğini ifade eden Shea, kimi saldırıların da askeri operasyonları, silah sistemlerini ya da komuta kontrol merkezlerini sinyal karıştırma yoluyla akamete uğratmayı hedeflediğini ifade etti.

Siber saldırı kimden-kimlerden gelebilir?

Batı ittifakı olan NATO, kimin-kimlerin ya da hangi devletlerin siber saldırısına hedef olmaktan endişe ediyor? Rusya ve Çin, bu tür saldırılarla adları en çok anılan iki devlet olsa da Shea, dünyada yaklaşık 40 devletin saldırı amaçlı siber silah geliştirdiğine işaret ederek şunları söyledi:

“Bazı büyük siber saldırılar bir tek güdümlü füzeden çok daha ucuza mal oluyor”

“Bazı büyük siber saldırılar bir tek güdümlü füzeden çok daha ucuza mal oluyor ve çok daha büyük tahribata yol açılabiliyor. Birçok ülke için bu çok cazip. ‘Jet, tank ve füze jenerasyonunu boş verelim doğrudan siber yetkinliğimizi geliştirelim’ diyorlar. Hatta kendiniz geliştirmek istemiyorsanız, belirli ücretler karşılığında başkalarına, organize suç örgütlerine yaptırabiliyorsunuz.”

Siber saldırıyı yalnızca devletlerin gerçekleştirmeyeceğini belirten Shea, IŞİD siber saldırı düzenleyebilir mi sorusuna da şu cevabı verdi: “Tabii ki; propaganda, finansman, savaşçı toplama gibi konularda ciddi boyutlarda internetten yararlanıyorlar. Çok yüksek nitelikli elemanları var. Ayrıca son dönemde Irak ve Suriye’de toprak kaybediyorlar. Bundan ötürü siber saldırı ile karşılık vermeleri ihtimali de arttı.”

Google ve Microsoft gibi şirketlerle de işbirliğine gidilecek

Uluslararası alanda bir işbirliği çerçevesinin oluşturulması gerektiğini de sözlerine ekleyen Shea, buna dönük çok sayıda girişim olduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

”Nükleer silahlar geliştirildiğinde nükleer silahların denetlenmesi devreye sokuldu. Kimyasal silahlar geliştirildiğinde bu sefer bunlar denetim altına alındı. Siber için de kurallar belirlemeliyiz. Tabii ki geçmişte silahlar söz konusu olduğunda devletlerle konuşmamız yetiyordu. Şimdi siber alanında Google, Microsoft gibi şirketlerle de konuşmanız gerekiyor.” (İLKHA)