Dünya Ankilozan Spondilit gününde Urfa'da toplandılar

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR) ABD dan Doç. Dr. Pelin Yazgan öncülüğünde FTR hekimleri ve Ankilozan Spondilit hastaları, Dünya Ankilozan Spondilit günü olan 7 Mayıs’ta Harran Üniversitesi Hastanesinde bir araya geldiler.

Dünya Ankilozan Spondilit gününde Urfa'da toplandılar
Hastalarla birlikte yaptıkları piknik ve farkındalık toplantısıyla, ülkemizde ve dünyada bu hastalıkla mücadele eden hastalara destek olmak ve bu hastalığı olup da henüz tanı almamış olan hastalara ulaşmayı hedefliyorlar. Ankilozan Spondilit’i (AS), diğer bilinen adlarıyla "Bechterew hastalığı; Bechterew sendromu; Marie Strümpell hastalığını", oldukça ağrılı, iltihabi, kronik bir bağışıklık sistemi kökenli hastalık olarak tanımlayan Dr. Yazgan, özellikle 20-40 yaşlarında son üç aydır sabahları devam eden, yarım saati geçen bel, topuk, kalça,göğüs ağrısı ile kilo kaybı, halsizlik ve gece terlemesi olan ve şikayetleri hareketle azalan hastaların mutlaka ilgili kliniklere başvurması gerektiğini belirtti.

Diğer taraftan, toplumda görülme sıklığı göz önünde bulundurulduğunda, bugün Ülkemizde yaklaşık 400.000 civarında AS hastası olduğunu tahmin edilmektedir. Ancak bu hastalardan sadece küçük bir bölümü hastalığı hakkında tanı almış veya bilgilendirilmiş olup, diğer büyük çoğunluğunun ise tanı almadan ağrılarla yaşamaya devam etmekte olduğunu belirtilmektedir. Dr.Yazgan; tedavi edilmediği takdirde hastalarda kalıcı duruş bozukluklarına neden olduğunu, AS in hastaların yaşam kalitelerini birçok hayati hastalıklar (kanser, diabet veya hipertansiyon) kadar etkilediğini ve bu hastaların özellikle genç üretken çağda olduklarına dikkat çekmektedir.

Hızlı ve agresif seyirli olan AS, hastaların hareket kabiliyetlerini sınırlandırırken, diğer yandan tanı gecikmesi uzun vadede daha önemli sorunlara yol açmaktadır. Hastalığın bugün geliştirilen tedavilerle tamamen tedavisi söz konusu değildir ancak erken evrede tanısı hastalığın durdurulmasını, eklem hasarının engellenmesini kolaylaştırmaktadır. Bugün Harran Üniversitesi FTR kliniği çalışanları ve halen tedavi almakta olan hastaları olarak Dünya Ankilozan Spondilit Hastalığı gününde bu hastalığa ilişkin farkındalığı artırmak ve çevremizde benzer yakınmaları olan hastalara ulaşmak adına burada olduklarını belirtiler. Dr. Yazgan, sadece kas ve iskelet sisteminde değil göz, barsak, böbrek, kalp ve akciğerler gibi diğer dokularda da tutan AS’nin toplum tarafından bilinmesinin henüz tanı almamış hastaların tanı almaları ve tedavi edilmeleri açısından büyük önem arz ettiğini belirtti. Özellikle hastalarda uzun dönemde bel tutulumunun kamburluğa neden olması Nedeniyle konseptlerini “Gökyüzüne Bakmak Ne Güzel” üzerine kurduklarını belirten Dr. Yazgan, birçok ileri evre AS hastasının bunu yapamadığını belirtti.

Abbott’un koşulsuz desteği ile düzenlenen 7 Mayıs Dünya Ankilozan Spondilit günü her yıl aynı yerde hastalarla ve hekimlerin birlikte düzenleyecekleri aktivitelerle kutlanmaya devam edecek.