Diyarbakırlı otelciler UNESCO kararına sevinemedi

Diyarbakır'da yaşanan olaylardan dolayı otelciler işlerinin yüzde 20'lere düştüğünü söyleyerek, Surlar ve Hevsel Bahçelerinin UNESCO'ya alınmasına sevindiklerini ama sevinçlerinin kursaklarında kaldığını belirttiler.

Diyarbakırlı otelciler UNESCO kararına sevinemedi

Yaşanan şiddet eylemlerinden dolayı bölgeye yerli ve yabancı turistlerin gelmemesinin otelcilik sektörünü durma noktasına getirdiğini ifade eden otelciler, otellerde doluluk oranında yüzde 85 düşüş yaşandığına dikkat çektiler.

Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) konuşan Diyarbakır’daki otel yöneticileri, olaylardan dolayı ne yerli ne de yabancı turistlerin gelmediğini, seyahat acentelerinin tur düzenlemediğini, iş adamlarının konaklamalarını durdurduğunu söyleyerek, bir an önce olayların bitmesini istedi.

6-7 Ekim olayları bölge ekonomisini ciddi manada olumsuz etkilediğini belirten, Liluz Otel Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melik Ahmet Bedirhanoğlu, Yaşanan şiddet olayları turizmi olumsuz etkiledi. Tabi bizim bu etkilenmemiz 7 Haziran seçimlerinden sonra değil, geçen yıl yaşanan 6-7 Ekim olaylarından sonra başlayan bir süreçtir. Bu olumsuz etkilenmeyi böyle değerlendirirsek daha iyi bir teşhis koymuş oluruz.  6 -7 Ekim olayları bölgeyi ciddi manada sarstı. Hem ekonomik hem de turizm anlamında ciddi bir şekilde zarar verdi. Birçok büyük yatırım firmaları Diyarbakır’a yatırım yapma arifesindeyken yaşanan bu olaylar ister istemez yapılacak olan yatırımların da askıya alınmasına sebebiyet verdi. Turizm de bu sıkıntıdan en fazla payı alan sektörlerden biri oldu. 7 Haziran seçimlerinden sonra yaşanan bu çatışma süreci de Diyarbakır’daki turizmi bitirme noktasına getirdi.” dedi.

Yaşanan olaylar sevincimizi kursağımızda bıraktı

UNESCO’nun Diyarbakır için önemli bir şans olduğunu söyleyen Bedirhanoğlu,Hevsel Bahçelerinin UNESCO’ya alınması, Diyarbakır için hem çok önemli hem de büyük bir şanstır. Diyarbakır’ın tanıtımına katkı sunabilecek en önemli bir argümandır. Biz turizm sektöründe olan kişiler bu işe çok sevinmiştik ama hemen akabinde yaşanan olaylar bu sevincimizi maalesef kursağımızda bıraktı. Yaşanan bu olaylar maalesef UNESCO’yu ikinci plana attı. Bu Diyarbakır için bir şanstır. Diyarbakır halkının ve bütün kurumların bunu en iyi bir şekilde değerlendirmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Güvenlik sağlanmadığı zaman turların gerçekleşmesi söz konusu değildir

Diyarbakır’ın tanıtımının yeterince yapılmayışının, kültür turizm turlarını engellendiğine dikkat çeken Bedirhanoğlu, “Kültür turlarının olmazsa olmaz bazı unsurları vardır. Kültürel tatminin olabilmesi için en önemli arzu edilen nokta güvendir. Güvenlik tesis edilmediği zamanlarda ise maalesef turların gerçekleşmesi söz konusu olmuyor.  Tur firmalarının Diyarbakır’a yönelmeleri maalesef arzu edilen düzeyde değildir. Katıldığımız turizm fuarlarında bunu görebilmekteyiz. Tur firmaları Diyarbakır’da ya da bölgede sıkıntıların olduğunu gördüğü zaman geri adım atıyorlar. Geri adım atmalarının nedeni de maalesef güvenliktir.” diye konuştu.

Yaşanan çatışmanın kimseye fayda getirmeyeceğini vurgulayan Bedirhanoğlu, “Bu çatışma sürecinin Diyarbakır’a fayda getirmediğini herkes gördü. Bu saatten sonra insanlar çok iyi düşünerek hareket etmeleri gerekir. Buna sadece kişi bazında değil kurumların da dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü kaybeden Diyarbakır oluyor bunun başka kaybedeni yoktur. Bu çatışmanın sona ermesi mutlaka kişilerin ve kurumların çabasına bağlıdır.” şeklinde konuştu.

“Doluluk oranımız yüzde 15’i geçmemektedir”

“Diyarbakır’da genel olarak bir zarar vardır. Ancak bu zarardan en çok etkilenenler de turizm sektörüdür.” diyen Prestige Otelin Ön Büro Müdürü Sercan Altun ise şunları söyledi:

“Hevsel bahçeleri UNESCO’ya girdiğinde çok umutlanmıştık, daha çok turist geleceğini sanmıştık ama gelişen bu olaylardan dolayı çok büyük bir farklılık gösterdi. Ağustos ayından beri tüm gruplarımız iptal oldu. Ortalama olarak 768 kişilik bir grubumuz iptal oldu. Doluluk oranımız terör olaylarından,  gelişen şiddet olaylarından bu yana yüzde 15, yüzde 20’yi geçmemektedir. Bunun da işletmeye ciddi bir zararı vardır. Daha önce doluluk oranımız yüzde 85 ile 90 arası iken şimdi ise yüzde 15 civarındadır.”

Seyahat acenteleri Diyarbakır’a seferlerini iptal etti

Seyahat acentelerinin turlarını iptal ettiğini söyleyen Altun,“Turist akışı geçen seneye nazaran yüzde 50 civarında ama otele bir kişi bile gelmiyor. Bunu açık ve net söyleyebiliriz. Geçen senelerde seyahat acentelerinin buralara düzenlediği turlar oluyorken şuanda bir tane seyahat acentesi bile tur düzenlememektedir. Seyahat acentelerini aradığımızda bu konuda bizimle görüşmek istemediklerini söylüyorlar. Kesinlikle Diyarbakır’a ve Güneydoğuya olan tüm programlarını iptal etmişler. Şuanda turistlerin grup zamanı iken gelen grup turist yok maalesef.” dedi.

Olaylar hem işveren hem de işçiyi olumsuz etkilediğini ifade eden Altun, “Özelikle büyük firmalar, petrol ve yerel firmalardan gelen konaklamalarımız oluyordu. Onlar da şuanda konaklamalarını durdurdu. Yani şuanda ciddi bir işsizlik var. İş adamlarımızda konaklamalarını çekmiş durumda. Konaklamalar hiçbir şekilde olmuyor. Diyarbakır’da yaşanan bu şiddet eylemlerinden dolayı ciddi bir zarar yaşadığımızı, olayların işveren acısından da işçi acısından da çok yönlü etkilediğini söyleyebilirim.” diye konuştu.  (Mustafa Kaynak / M. Hüseyin Temel - İLKHA)