'Diyarbakır'da anne ve bebek ölüm oranı Türkiye ortalamasının altında'
Dünya Sağlık Örgütü'nün kadın ve çocuk ölüm oranlarıyla ilgili raporu hakkında değerlendirmelerde bulunan Diyarbakır Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Seyfettin Sarıbaş, anne ve bebek ölüm oranlarının Diyarbakır ve Türkiye ortalamaları hakkında bilgi verdi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) her yıl yaklaşık 303 bin kadının doğum sırasında hayatını kaybettiği, 2,6 milyon bebeğin ise ölü doğduğu raporu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı ve Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Seyfettin Sarıbaş, Diyarbakır’da anne ve bebek ölüm oranlarının Türkiye ortalamasının altında olduğu söyledi.
2013 yılında 43 bin 903 tane bebeğin doğduğunu belirten Sarıbaş, bebekleri doğuracak kadınların gebelik sürecinde sağlıklı şartlarda doğum yapmalarının sağlanması halinde anne ve bebek ölüm oranlarında azalma olacağını ifade etti.
‘Anne ve bebek ölümlerinde Diyarbakır oranı Türkiye ortalamasının altında’
Bebek ve anne ölümlerinin komisyon tarafından değerlendirilip ölüm nedenlerinin araştırıldığına değinen Sarıbaş, gebe kadının, gebeliğinin ilk tespitinden itibaren iyi bir şekilde izlenmesi ve sağlık hizmetinin doğru bir şekilde yürütülmesi gerektiğini söyledi.
Sarıbaş , “Diyarbakır’daki sosyogelişmişlik ve eğitim seviyesini göz önüne alırsak anne ve bebek ölümü oranlarının Türkiye ortalamasına göre daha iyi olduğunu görürüz. Tabi bu sağlıklı ve sabırlı bir çalışmayla oluyor. İnternetten ya da başka meslek gruplarından sağlık ile bilgileri alacaklarına direk olarak ilgilenen bu personellerimiz görüştükleri takdirde en doğru bilgiler ve tedaviler kendilerine verilecek. Bu şekilde anne ve baba ölümlerinde ölümler azalacak. Son 2 seneden beri bebek ve anne ölümlerinde Türkiye ortalamasının altında gidiyoruz. 2016 yılında bu oranın daha da ineceğini düşünüyoruz.” dedi.
‘600’e yakın anne evde doğum yapıyor’
Sağlık hizmeti olarak tüm gebeleri kayıt altına almaya çalıştıklarını bildiren Sarıbaş, bu doğrultuda ilk andan beri her gebe kadının aile hekimlerine giderek izlemlerinin yapılmasını istediklerini dile getirdi.
Sarıbaş, “Eğer bir kadının gebelik açısından hiçbir riski yoksa sağlıklı risk taşımıyorsa bu kadın gebeliği boyunca 4 tane izlem yapması gerekiyor. Aile hekiminde veya hastanede eğer riskli durumlar söz konusu ise bu kadınların 4’den fazla izlemi yaptırması gerekiyor. Gebelik sürecinden sonra yapılması gereken bir şey de doğumların hastanede yapılmasıdır. Bu durumda anne ve bebek ölümlerinde yaşama şansı yükseliyor.” diye konuştu.
Diyarbakır’da 2014 verilerine göre hastanede doğum oranlarının yüzde 98,7 olduğunu söyleyen Sarıbaş, 600’e yakın annenin evde doğum yaptığına dikkat çekerek, annelerin hastaneye yönlendirerek orada doğum yapmalarını sağlamaya çalıştıklarını belirtti.
‘Diyarbakır’da doğum oranı Türkiye ortalamasının üstünde’
Diyarbakır’daki anne ve bebek ölümlerinin sayısal verilerine değinen Sarıbaş, “2014 yılında Türkiye’nin anne ölüm oranı 15,2 iken Diyarbakır’ın ise 13,7’dir. Diyarbakır’ın çocuk ölüm oranı 9,2 iken Türkiye’nin ise 7,2’dir.” dedi. Sarıbaş, Diyarbakır’daki bebek ölüm oranının Türkiye ortalamasının yaklaşık 1,5 katı olduğunu da sözlerine ekledi.
Türkiye’de yaklaşık binde 18 olan doğum oranlarının Diyarbakır’da binde 26 civarında olduğunu belirten Sarıbaş, daha fazla doğum sayısının daha fazla riskli gebelik anlamına geleceğini kaydetti. (M. Sıddık Bilge/Emrah Deniz – İLKHA)