Diyarbakır Belediyesi güneş enerjisiyle elektrik üretecek

Diyarbakır Belediyesi, yılda 800 MW elektrik üretecek Güneş Enerjisi Santrali'ni devreye soktu.

Diyarbakır Belediyesi güneş enerjisiyle elektrik üretecek

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin 2014 yılında hazırladığı Sümerpark Güneş Enerji Santrali Projesi, Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından başarılı bulundu ve projeye 666 bin lira destek sağlandı.

TÖRENLE FAALİYETE GİRDİ
Yeşil ve çevre dostu alternatif enerji üretimini esas alan ve bölgede de bir ilk olan Güneş Enerji Santrali, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve vekili Fırat Anlı tarafından törenle faaliyete sokuldu.

 “Sümerparkı Güneş Parkına Dönüştürme Projesi kapsamında yapılan Güneş Enerji Santrali, Sümerpark Ortak Yaşam Alanı Tigris Resepsiyon Salonu’ndaki yapılan açılış töreniyle hizmete açıldı. Açılışa, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, DBP İl Eş Başkanları Hafize İpek ve Ali Şimşek, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Belediye Genel Sekreteri Fethi Suvari, Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Sevinç, Belediye Meclis Üyeleri ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Güneş Enerji Santrali’nin açılış töreninde konuşan Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Samet Uçaman, Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarının daha sağlıklı ve ucuz olmasına rağmen sık kullanılmadığını, yapılan projeyle belediyenin bir ilki gerçekleştirdiğini söyledi.
Güneş Enerji Santrali’nin 666 bin lira hibe desteği dahil olmak üzere 2 milyon 346 bin liraya mal olduğunu kaydeden Uçaman, güneş enerji santrali hakkında verecekleri kurslar ve seminerlerle girişimcilere yardımcı olacaklarını sözlerine ekledi.
Güneş panelleri hakkında bilgi veren kısa filmin yayınlanmasının ardından konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, Güneş Enerji Santrali projesinin herkesin faydasına olacağını belirterek, “Bundan sonra hiçbir toplumsal kesimimiz en ufak bir zarar görmeyecek. Tabi burada bizi bu proyeyi yapma noktasında teşvik eden DEDAŞ’a özellikle teşekkür ediyoruz. Eğer onların yaptıkları olmasaydı belki biz bu kadar hızlanmayacaktık.” dedi. Kendi projelerini ve kaynaklarını üretmenin bir hayal olmadığının altını çizen Anlı, projenin kente farklı bir hava katacağını ve örnek olacağını dile getirdi.

Sümerpark’ın enerji gideri karşılanacak

Güneş ile ilişkilerinin tarihsel bir geçmişinin bulunduğunu vurgulayan Anlı, “Güneş kutsaldır; çünkü güneş bu coğrafyanın varlık sebebidir.12 bin yıllık Mezopotamya kültüründe Güneş’in bu kültürün oluşmasında ve gelişmesinde ne kadar etkili ve belirleyici olduğunu biliyoruz. Biz bugün geçmişimizle buluşuyoruz.” diye konuştu. Sümerpark Ortak Yaşam Alanı enerjisinin artık % 85’nin artık hiçbir yere bağlı olmadan üretileceğini belirten Anlı, dünyanın yeni yeni üretmeye başladığı sistemin bugün burada hayata geçirdiklerini ifade etti. Bu çalışmaları süreklileştireceklerinin bilgisini veren Anlı, DİSKİ’nin kırsal alanlarda su sondajı ve kuyu enerji ihtiyacını da bu projelerle hayata geçireceğinin bilgisini verdi.

‘45 gündür üretim başladı ve fazlası DEDAŞ’a satıldı’

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ise Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda elektrik ile ilgili kullanılan tüm araçların güneş enerjisiyle elde edildiğini söyledi. Projenin ilk olduğunu ve kentin önünü açacağının altını çizen Kışanak, “Artık DEDAŞ bize elektrik satmayacak, tersine biz onlara elektrik satacağız. Projeyi giderek büyütmek ve yaygınlaştırmak temel hedefimizdir. 45 gündür güneş panellerinden enerji üretiyoruz. Şu ana dek 113 megabayt elektriği DEDAŞ’a sattık.” dedi.
Güneş panellerinin doğayı tüketmeden de enerji elde edilebileceğini gösterdiğini vurgulayan Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Herkes sanıyor ki enerji kaynaklarını kullanırken doğayı kirletiyoruz. Böyle olmadığını bugün buradaki güneş panellerinden görebiliyoruz.” Projenin doğayı kirletmediğini ve bitmeyen bir enerji kaynağı sağladığını belirten Kışanak, “Bilim insanlarının, ifade ettiği gibi güneş hiçbir zaman bitmeyecek bir enerji kaynağıdır.” şeklinde konuştu. Yeraltı enerji kaynakları ve petrolün bir gün biteceğini, nükleer santrallerin insanlara zararlarının bilindiğini dile getiren Kışanak, HES’lerin doğayı tahrip ettiğini, barajların 50-60 yıl ömürlerinin olduğunu, sonrasında bataklığa dönüştüğünü anlattı. Kışanak, yenilenebilir enerji kaynaklarının insanlığa zarar vermeyeceğini ve tükenmeyeceğini kaydetti.

Hayvan Pazarı ve otogarda da uygulanacak

Güneş panellerinin yakında Hayvan Pazarı ve Otogar’da faaliyete geçeceğinin bilgisini veren Kışanak, kentin rüzgar enerjisi potansiyeliyle ilgili olarak da çalışmalarının bulunduğunu, bu projeleri en kısa zamanda hayata geçireceklerini söyledi.
Kışanak, şöyle konuştu: “Dünyada 40 kent yüzde 100 yenilenebilir enerjiyle kentsel yaşamını sürdürüyor. Neden Diyarbakır’ın böyle bir iddiası olmasın. Biz bu iddiayı bugün sizlerle paylaşıyoruz. Tüm kurumlarımıza ve sivil toplum örgütlerine birlikte çalışma çağrısı yapıyoruz. Gelin Amed’i %100 yenilenebilir enerji kenti haline getirelim.”
Salonda bulunan sivil toplum örgütü temsilcilerine seslenen Kışanak, “Gelin el ele verirsek başarılı olabiliriz. Lütfen herkes bu iddianın bir tarafından tutsun ve omuz versin. El birliğiyle bunu bir programa dönüştürelim. Önümüze bir zaman dilimi koyalım 10 yılda bu planı hayata geçirmeye çalışalım. Çünkü dünyada yenilebilir enerji kaynakları bakımından en zengin coğrafyada yaşıyoruz. O zaman bu zenginliğimizi kullanmakta bizim görev ve sorumluluğumuzdur.” dedi.
DBP İl Eş Başkanı Ali Şimşek, yapılan ekolojik çalışmadan dolayı Büyükşehir Belediyesi’ni kutladı.
Yapılan konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesilerek, güneş panelleri hizmete açıldı. Tesisi gezen konuklar, proje müdürü Fatoş Nujen Ayhan’dan bilgi aldılar.