Diyanet terör olayları için yaraları sarma kampanyası başlattı
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, geldiği Mardinde önemli açıklamalarda bulundu. Diyanet İşleri Başkanlığı, bölgede yaşanan olaylar nedeniyle Şimdi Yaraları Sarma Zamanı adıyla bir kampanya başlattı.
Anadolunun kapılarını İslama açan ve İslam medeniyetinin en önemli şehirlerinden biri olan Mardinin, İstanbuldan, Saraybosnadan ayrılamayacağını belirten Görmez, Mardinin tarih boyunca farklı dinleri, kültürleri ahlak ve hukuk çerçevesinde bir arada yaşatan bir ilim merkezi olduğunu kaydetti.
Mardin, İstanbul, Saraybosna aynı medeniyetin beşiği olan merkezlerdir
Görmez, Mardin, İslam medeniyetinin en önemli şehirlerinden bir tanesidir. Mardin, Anadolunun kapılarının İslama açıldığı şehirdir. Hz. Peygamberin vefatından 7 sene sonra onun güzide ashabından İyaz bin Ganem, sahabeden büyük bir heyetle birlikte Anadolu topraklarına girişi buradan yapmıştır. O zaman Cezire olarak bilinen, bugünkü Cizre, bütün bu bölgelerin önemli merkezlerinden bir tanesidir. Mardin çok önemli, tarihi bir kenttir. Mardin, İstanbul, Saraybosna, bunlar birbirinden ayrılmaz şehirlerdir. Aynı medeniyetin beşiği olan merkezlerdir. dedi.
Mardinin aynı zamanda bir ilim merkezi olduğunu kaydeden Görmez, Burada Zinciriye, Kasimiye, Hatuniye, Şehidiye, Seyyide Raziye gibi büyük medreseler var. Buralarda kurulan medreselerde sadece din bilimler değil, fen bilimleri, sosyal bilimler de okutuldu. Buradan sadece Anadoluya değil, Şam, Irak, Hicaz bölgelerine de ilim yayıldı. Mardinin asıl önemi ise, farklı inançları, kültürleri, medeniyetleri, ırkları birlikte barış içerisinde yaşatabilmiş olmasıdır. İslam medeniyetinin kesrette vahdet, vahdette kesret yani çoklukta birlik, birlikte çokluk felsefesini minareleriyle, camileriyle en güzel yaşatan şehirdir. İslam şehri olmakla birlikte, İslamın adaletini ve merhametini gösteren, Keldanisini, Nasturisini, Süryanisini, diğer bütün inanç mensuplarını kiliseleriyle birlikte, mabetleriyle birlikte barış içerisinde bir hukuk çerçevesinde yaşatmış olması gerçekten Mardinin çok müstesna özelliklerinden bir tanesidir. Şehirlerin medeniliği bununla ölçülmelidir. Bir şehrin gerçekten bir medeniyet şehri olup-olmadığı, fabrikalarıyla, gökdelenleriyle değil, şehirde yaşayan bütün insanların farklılıklarını, ister bu inanç, kültür, dil farklılıkları olsun, bütün bunları bir barış içerisinde, bir hukuk ve ahlak çerçevesinde birlikte yaşatabilmesiyle ölçülmelidir. diye konuştu.
Arkadaşlarımızın hiçbiri görevini, camisini ve şehrini terk etmedi
Bu bölgelerde görev yapan arkadaşlarının bazılarının evleri yıkıldığını aktaran Görmez, Bazıları yakınlarını kaybettiler. Nice yakınları zarar gördü, büyük sorunlar yaşadılar. Hiçbirisi görevini, camisini ve şehrini terk etmedi, ama pek çok camileri harabeye döndü. Sadece Cizrede 30u aşkın cami namaz kılınamaz hale geldi. Sadece Kurşunlu Camii değil, Cizrede, Silopide, Nusaybinde pek çok camimiz harabeye döndü. En kötüsü, camilerin minarelerinden kendi hezeyanlarını topluma dinlettirmek istediler, bununla mücadele eden arkadaşlarımız oldu. Bazı arkadaşlarımız merkezi sistemi götürdüler evinin bodrumuna ve oradan ezan sesi susmasın diye kendi halkına kendi evinin bodrumundan gizlice ezan okudu.
Kardeşliği yeniden ihya etmeliyiz
Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Şimdi Yaraları Sarma Zamanı başlığı altında bir kampanya başlattıklarını açıklayan Görmez, Hep birlikte geçmişi bir tarafa bırakarak, kardeşliği sadece bir edebiyat olarak değil, bir ahlak ve hukuk olarak yeniden ihya etmeliyiz. Birbirimize sahip çıkarak, evsize ev, yurtsuza yurt, kimsesize kimse olarak, terör mağduru olan vatandaşlarımızı teröre terk etmeden, canlı kalkan haline getirilmek istenen kadınları, çocukları, yaşlıları onlara bırakmadan onlara sahip çıkmalıyız. dedi. (M. Salih Keskin İLKHA)