Divan Eğitim Merkezi; Para basmıyoruz

Divan Eğitim Merkezi; Para basmıyoruz

Tam teşekküllü devlet hastanesinden alınan özürlü rapor ile Rehberlik ve Araştırma Merkezine (RAM) gidiliyor. Burada yapılan testler sonucu özürlü çocuğun özel eğitim alması gerektiği belirtilince, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezine başvuruluyor. Burada verilen eğitim masraflarını ise devlet ödüyor.


 Sizi ve kurumunuzu tanıyabilir miyiz?
Zeki Kurt Azim Özel Eğitim Hizmetleri Limited Şirketinin Genel Müdürüyüm. Bağlı kurumumuz olan Divan Özel Eğitim Rehabilitasyon merkezini işletiyoruz.
 Divan Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezi ne zaman kuruldu?
2004 yılında kuruldu. Şanlıurfada kurulan üç kurumdan biridir Divan Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezi, yaklaşık 6-7 yıldır engelli çocuklarımıza hizmet veriyor.
Divan Özel Eğitim Merkezinin Kurulum Amacı ne?
Amacı engelli çocuklarımıza kendi başına yetersiz olan engelli çocuklara eğitim vermek, onları topluma kazandırmak, belki normal çocuklar gibi olması bile en azından birçok şeyi kendi başına yapabilir duruma getirmek, onları rehabilite etmek amacımız hizmetimiz bu yönde.
 Kurumunuzda ne gibi Eğitim imkânları sunuyorsunuz?
Zihinsel gelişim, okuma yazma eğitimi, dil gelişimi, grup ve bireysel eğitim öz bakım becerisi dediğimiz yani elini yüzünü yıkama, gibi günlük hayatta tek başımıza yapabileceğimiz ortamları hazırlamak ve o alışkanlıkları kazandırmak buna benzer çalışmalardır. Dil gelişimi halk arasında bilinen peltek olursa gidilir diye biliniyor aslında o ayrı bir konu Zihinsel özründen dolayı engellinden dolayı konuşamayan çocukları verilen program çerçevesinde bu tür hizmetler veriliyor. Daha önce fizik tedavi ve iyileştirme ünitemizde vardı, ama maliyetlerinin biraz yüksek olması nedeniyle kapattık şu anda sadece tek bir program üzerinde çalışıyoruz. Zihinsel engelli çocukların eğitim ve iyileştirme ile ilgili tabi bunun içersinde okuma yazma bilmeyen dil gelişimi davranış bozuklukları ve çok önemsediğimiz ama çok az başarı sağladığımız aile eğitimi çünkü aile eğitimi demek çocuğun daha iyi eğitilmesi demek aile eğitimleri de veriyoruz.
Kurumunuzdaki Eğiticilerinizin unvanı ne?
Alan olarak Zihinsel engelliler öğretmenliğinden mezun arkadaşlarımız istihdam ediliyor ama bu arkadaşlarımı devlet tarafından atanması nedeniyle sınıf öğretmeni olup sertifika programları çerçevesinde mezun olan arkadaşları bu şekilde kurumumuzda istihdam ediyoruz yani Zihinsel engelliler öğretmenleri çalışıyor okul öncesi yada çocuk gelişimi eğitimi uzmanı burada görev alır usta öğreticilerimiz var, gruplarda grup çalışmalarında yardımcı olmak için personellerimiz var.
 Kurumunuza başvurular nasıl yapılıyor?
Normal çocukta olmayan davranışın olduğunu gördüğümüz durumlarda başvurusunu alıyoruz bu başvuruları belgeliyoruz öncelikle Devlet Hastanesine, Balıklıgöl Devlet Hastanesi yönlendirerek sağlık kurulu raporu yani çocuğun özürlü olduğuna dair hekim raporu sağlık raporu isteniliyor daha sonra Rehberlik araştırma merkezine (RAM) gönderiliyor Rehberlik araştırma merkezi yine bazı testler yaptıktan sonra bu çocukların destek eğitimi alması uygundur raporu verdikten sonra yine kurumumuza gelip burada hasta yakınında taahhütname alırız çocuğunun herhangi bir yere gitmediğine dair daha sonra gündelik programları belirlenir önerilen eğitim grup ve bireysel ise 12 seans eşit haftalar bölünmek kaydıyla servislerimiz çocukları evlerinden alır buraya getirir eğitimleri verilir tekrar evlerine bırakılır.
Kurumunuza kayıt yaptıran öğrencilerden ücret alıyor musunuz?
Hayır, almıyoruz şu anda 2007 yılından bu yana daha önce SSK ve Emekli çalışanı bu hizmet faydalanırken ama son dönemlerde çıkan özürlüler yasası çerçevesinde hiçbir vatandaştan ücret alınmıyor, tamamıyla devlet tarafından karşılanan eğitim giderleri çok güzel bir çalışma daha yapılmıştır bu hükümet döneminde evde bakım ücreti yani anneye ödenen asgari ücret tutarında olan evde bakım ücreti hizmeti alıyor hiçbir sosyal güvencesi yoksa 2022 sayılı yasadan yine faydalanılıyor. Bunun yanında Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından verilen bez parası 75 TL civarında ödeniyor ihtiyaçları varsa bunlar sağlık kurulu raporuyla ispatlanmışsa devlet tarafından karşılanmaktadır, yani özürlü kardeşlerimizin ailelerine her türlü kolaylıkları devlet tarafından sağlanılıyor.
En çok hangi rahatsızlıkları olan öğrencilerin kayıtlarını alıyorsunuz?
 Bunlar zihinsel engelliler, otistik olanlardan, Down sendromu olan çocuklarımız var davranış bozukluğu olan öğrencilerimiz var. Tabi ailelere bu konuda büyük görev düşüyor kurumlarımızı araştırmaları gerekiyor gerekli konularda bilgi sahibi olup olmadıkları kim olursa olsun bizim içinde başkaları içinde geçerli düzgün bir eğitimin verilip verilmediği takip etmeliler, şu anda Bakanlık güzel bir sistem geliştirdi, bir ay sonra hangi örgencinin hangi öğretmen tarafından hangi bireysel oda da eğitim vereceğini belirleyen bir sistem geliştirildi örneğin Divan Özel eğitim merkezinde ayın otuzunda 10.45te hangi öğrenci hangi öğretmenle hangi sınıfta onu biliyor ve bunlar Ankaradan takip ediliyor olacak. Müfettişlerimiz bu konularda gerekli incelemeleri zaten yapıyorlar bundan da memnunuz yapılması fayda var iyi ile kötünün ortaya çıkması açısından değer verdiğimiz bir durum.
Kurumunuzda öğrencilerin eğitim süreci ne kadar sürüyor?
Rehberlik araştırma merkezinin vermiş olduğu rapor süresinde sınırlı bir rapor dönemi çocuğa verilen modüller var, öz bakım becerileri bir sürü bunun gibi modüller var hangi modülün öğrencinin kafasının yatkın olduğu tespit edilir. Belirlemiş olduğumuz eğitim şekli o yılsonunda çocuğa veriliyor ne kadar faydalı olunmuş yılsonunda bunun performans tablosu çıkarılır, tekrar Milli eğitim Müdürlüğüne bağlı Rehberlik araştırma merkezine gönderilir. Tekrar değerlendirilir yani bu şekilde birkaç yıl devam eder, bir eğitim süreci verilen raporla sınırlı bir eğitim sürecidir.
Kurumuza kayıt yaptıran vatandaşlara yaş sınırlaması var mıdır?
Kurumumuzda yaş sınırlaması yok 0-25 yani tabi ki 60 yaşındaki bir vatandaşımızı da rehabilitasyon merkezlerine getirmek biraz abes gibi geliyor ama genelinde Şanlıurfada gördüğümüz 20-25 civarında yaş ortalaması 25 ve aşağısı ama yaş sınırlaması yok kanunen bu insanlar her türlü yaşta verilen eğitimlerden faydalanabilirler. Eğitim verirken de birebir öğretmenlerle yapılan çalışma bunların kendi aralarında grupları vardır, grupları oluştururken de hem modülü uyacak hem de yaş grubu uyacak ona göre grup oluştururuz.
Örneğin bizim iki grubumuz var iki farklı yerde bir zihinsel öğrenciler bir araya getiriliyor yalnız onlar sadece aynı grup çerçevesinde aynı eğitimleri görüyor okuma yazma, Türkçe matematik, öz bakım onları ayrı ayrı kategorilerle sınırlandırıyor o eğitimi veriyoruz. Bireyselde öğretmen öğrenci karşılıklı olarak birebir eğitim veriliyor.
 Son olarak Kurumunuzla ilgili herhangi bir sıkıntınız var mı?
Kurumlar arası bugüne kadar verilen ücretin yetersizliği Bakanlık tarafından aslında yanlış bir hesaplama yapılıyor bununla ilgili olarak Danıştaya itirazlar yapıldı ama, bir sonuç alamadık şu ana kadar halk arasında bilinen bu kurumlar çok alıyor şunu yapıyor bunu yapıyor evet aramızda belki özeleştiri yapacak olursak her meslek dalında olduğu gibi bizde de bazı olumsuzluklar var ama bu olumsuzluklar oldu diye bütün kurumları kötüdür bunlar çalıyorlar hesabı yanlış bizlerin en büyük sıkıntısı bu halka kendimizi doğru anlatamadık insanlar bu eğitimleri fazla bilmiyor bu bilgisizlikten dolayı bu tür spekülasyonlar meydana geliyor işte nedir bilmem 100 öğrencisi var tahminen şu kadar kaba hesap çıkarmışlar 100 öğrenci 43 milyar şu kadarı masraftır yarısı gitsin yarısı onlara kalsın diye bir düşünce tarzı var aslında bu kurumlar çok ciddi vergi ödüyorlar yüzde 28 civarı vergi ödüyoruz yüzde 20si kurumlar vergisi yüzde 8lik dilimi ise KDV vergisi ödüyoruz. Bunun öğretmeni var, çalışanların SSK primleri var, servis ücretleri var, bir de servis ücretlerinin parasını biz devletten almıyoruz. Bu kurumların kendi imkânlarıyla yapmış oldukları bir hizmettir. Dolaysıyla öyle halk arasında ciddi bir rakamda para bırakan para basan kurumlar değiliz önceliğimiz engelli çocuklarımızın eğitimi ve onlara verilen eğitimden faydalanan gelişme gösteren çocukların bizim en büyük mutluluğumuz bu şekilde de anne kucağında gelen çocukların yürüyenlerini gördük şu anda okula devam eden çocuklarımız var hayırlı bir hizmet verdiğimize inanıyorum. Bizleri dinlediğiniz içinde ayrıca teşekkür ederim.

Röportaj: Murat ÇİFTÇİ / Gapgündemi