Din Nedir, İslam Nedir?
Sözlük anlamı olarak din kelimesi ?deyn? kökünden gelir ve lügat olarak şu anlamlara gelir: üstünlük, egemenlik, itaat, zorlamak, itaatkar olarak kendini bir güce teslim etmek, birinin emrine girmek, onun emrine amade olmak, onun hakimiyet ve otoritesi altında boyun eğmeyi kabul etmek, şeriat, kanun, yol, adet, taklit, hesaba çekmek, ceza veya mükafat vermektir.
Din kelimesi ayrıca isim olarak şu manaları kapsamaktadır; iyi ya da kötü karşılık, adet ve alışkanlık, itaat, zillet, bağlılık, üstünlük sağlamak ve galip gelmek.
Hakimiyet; mülk ve hüküm, bir şeye zorlamak, itaat etmek ya da tersi olarak isyan etmek, bir şeyi alışkanlık (huy) haline getirmek, şeriat ve millet anlamındadır.
Din kelimesi sadece hak din için, yani özel dar anlamıyla İslam dini için kullanılamaz. Din kelimesi geniş olarak ele alındığı ıstılahtaki (terim) veya pratikteki anlamı; bir dünya görüşü bir hayat felsefesini veya şeklini belirleyen görüşler emirler ve yasaklar manzumesidir, yani üstünlüğü kabul edilen kanun ve kurallarla belirlenmiş yaşama şekline din denir.
Dolayısıyla ?Her din bir hayat şeklidir ve her hayat şekli bir dindir? görüşü, genel itibariyle doğru bir görüştür.
İslam dini, akıl sahibi insanları kendi hür iradeleriyle iyiye, doğruya ve güzele ulaştıran ilahi bir kanundur.
İslam dini Yüce Allah'ın varlığını, emir ve yasaklarını ibadet ve muamelatla (günlük yaşayışla) ilgili ilkelerini kapsayan ilahi kuralların bütünü olup, insan fıtratına aykırı bir şey ihtiva etmez/içermez. İnsanlara Allah'ın varlığını nasıl kavrayacaklarını öğretir.
Bu sebeple ilahi bir nizam olan İslam dini; insanlara akıl ve iradeleriyle dünya ve ahiret hayatında kurtuluşa götüren yol demektir.
Din; bazı sahtekarların söylediği gibi, vicdanı bir kanaatten ibaret değildir. Dinin asıl gayesi; ruh ve ahlak yönünden olgunluğa erişmektir. İslam dini; iyiyi ve kötüyü birbirinden ayırt eder ve iyiye ulaşmanın yolunu gösterir. İnsana, yaratılışındaki gayeyi, Yaratan'a ve yarattıklarına karşı yükümlü bulunduğu görevleri bildirir ve insanın dünyada ve ahirette mutlu olmasını sağlar.
İslam, dinlerin en mükemmeli ve en sonuncusudur. Kuran-ı Kerim, Allah'ın yanında/indinde geçerli olan dinin sadece İslam olduğunu, onun dışında din arayanların ahirette hüsrana uğrayacaklarını bildirmektedir. İşte ilgili ayetlerden bazıları: ? Allah katında din, şüphesiz İslami'dır.? (Ali İmran 19).
?Bugün size dininizi ikmal ettim, üzerinize nimetlerimi tamamladım. Ve sizin için din olarak İslam'ı seçtim.? (Maide 3)
?Kim artık son din İslam'dan başka din ararsa, asla ondan kabul edilmeyecek ve o ahirette de büyük zararlara uğrayanlardan olacaktır.? (Ali İmran 85).
Bu böyle biline.