Din Görevlileri Sağlık Eğitimine Alınıyor
Tarım Çalışanlarında Sık Görülen Hastalıkları Önlemek İçin Din Görevlileri Sağlık Eğitimine Alınıyor
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalının Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu , Şanlıurfa-Adıyaman İl Halk Sağlığı Müdürlükleri ve İl Müftülükleri işbirliği ile 2-3 Eylülde Şanlıurfada, 5-6 Eylülde Adıyamanda Din Görevlileri Sağlık Eğitimi Programı uygulanacak. Toros Tarım ve Hollanda Büyükelçiliğinin de maddi destek sağladığı program Şanlıurfada Otel El-Ruhada, Adıyamanda Bozdoğan Otelde yapılacak.
Programın yürütücüsü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Zeynep ŞİMŞEK tarafından yapılan açıklamada; her toplumda hastalıklara ve ölümlere neden olan faktörlerin farklılık gösterdiği, bu farklılığın temel nedenlerinden birinin de çalışma hayatı olduğu belirtildi. Tarımda çalışanların çoğunluğunun öğrenim düzeyinin düşük olması, kırsal alanlarda yaşamaları, sağlık sorunlarının nedenlerini Allahın takdiri ya da kader olarak görmeleri, kış aylarında da Kuran Kursları ve camilere gitmeleri nedeniyle din görevlilerinin halk sağlığı eğitimine alınacağı açıklandı. Programın temel amacının doğru sağlık mesajlarının halkın içine yayılmasının sağlanması ve koruyucu/hastalıkları önleyici ve erken tanı/tedavi hizmetlerine halkın erişiminin sağlanması olduğu belirtildi. Şanlıurfa ve Adıyaman illerinde mevsimlik tarım işçilerinin yüksek olduğu belirtilen açıklamada, binyıl kalkınma hedeflerine ulaşmak için anne-bebek ölümleri başta olmak üzere, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için yapılması gerekenlerin anlatılacağı bildirildi.
Üniversitelerin görevinin, bulunduğu toplumda sık rastlanan sorunlar ve nedenlerine yönelik araştırmalar yapıp, hizmet programları geliştirmek olduğu belirtilen açıklamada, sağlık uygulamaları açısından sektörler arası işbirliği ile yürütülen bu programın ülkemizde nadir örneklerden biri olduğu vurgulandı. Yapılan bu çalışmaların nihai amacının tarımda çalışanların daha sağlıklı ve uzun yaşaması için ülkemize özgü hizmet modelleri geliştirmek olduğu söylendi. Program kapsamında her iki ilin Halk Sağlığı Müdürlüğü yöneticileri, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu ve İlahiyat Fakültesi Fıkıh Anabilim Dalı öğretim üyeleri eğitim verecekler.