Dilipak; Göbeklitepedeki hırsızlığın karşılığını ödemişler
Göbeklitepe kazılarında çıkan tarihi eserden biri kaybolmuş ve bir türlü bulunamamıştı. Bunun karşılığında Maaşla çalışan ve Göbeklitepe'de 11 yıldır kazı yapan ekibin başkanı Alman arkeolog Klaus Schmidt firması 150.000 lira tazminat ödeyerek o tarihi eserin üstü örtülmek istenmiş.
Göbeklitepede bulunan 11.600 yıl öncesine ait bir heykel çalınmış.. Kazıyı yapan Alman kuruluşu bu ihmalinin karşılığında 150.000 lira tazminat ödemiş, iyi mi?
Birkaç gün önce Viranşehirdeydim, oradan Göbeklitepeye çıktık.. Doğrusunu isterseniz korumasız vaziyette. Koruma elemanI ve koruma kulübeleri filan yok. Basit bir baraka ve herhalde bir iki bekçiden başka kimse yok..
National Geographic Göbeklitepe kazısını kapak yapmış Dinlerin başlangıcı diye ama, Türkçe baskIsI Çocuk gelinleri kapak yapmış..
Göbeklitepeden daha eski bir yerleşim bölgesi var Urfada.. Hemen 15-20 km mesafede, bugün Edene köyü denen yerde bir köy. Eski adI Adn köyü.. Hz. Ademin Adn cennetini hayal ederek kurduğu köy.. Hz. Adem, Hz. Nuh ve Hz. Alinin Mezarlarının da bugünkü Irak Topraklarında olduğu kabul edilir. Hz. Havva annemizin mezarI ise Ciddededir..
Biliyorsunuz belki, Hz. Adem Hz. Havva annemizle Arafatta buluştu, Müzdelifede evlendi, Kabede ev yaptı. Kendine vahiy geldi. Konuşuyor, yazıyordu, oğulları hayvancılık ve tarImla uğraşıyordu.. Sadece avcı-toplayıcı filan da değildi yani.
And köyü ovada, Göbeklitepe bir tepenin zirvesinde. Muhtemelen Nuh Tufanı sonrası bir zamana işaret ediyordur. Ya da hemen öncesi..
Urfa muhteşem bir yer.. İbrahim burada yaşadı. Hz. İsmail, İshak da. Hz. Yakubun oğlu Yusuf burada kuyuya atıldı. Hz. Musa asasını Şuayb peygamberden burada aldı. Hz. Eyyüb burada yaşadı.. Hz. Lut da buradan gitti Kudüs tarafına..
Hz. İsa yaşarken halkI ona iman eden tek devlet burada idi.. Büyük İskender, Eflatuna yazdırdığı Devlet kitabını buraya getirip Harran Medresesinde annesinin adına bir kütüphane yaptırıp, oraya 1 Numara ile kaydettirdi..
Urfa, Kudüsün mikad alanI içindeki bir bölge. Burası Arz-I Mevud. Peygamberler vadisi..
Fatih Çekirge bu Göbeklitepe konusunu iyi ki gündeme getirdi getirmesine de, burası ilk ve en önemli yapı değil.. Ama elbette bu da çok önemli..
Eyyüb Nebi beldesi Göbeklitepeden daha önemsiz değil.. Bu gittiğimde gördüm, daha önce iki parça olmuş sabır taşı, şimdi dört parça ve bir parçası kayıp.. Kuyu hâlâ kötü vaziyette ve su kayıp.. TOKİ bir şeyler yapmaya çalışıyor, bir imar planı hazırlanmış.. Bir şeyler yapılmaya çalışılıyor ama çok yavaş.. Köylüler duyarsız..
Orası vakıf arazisi aslında.. Vakıf arazisi büyük ölçüde işgal edilmiş..
Balıklıgöl deseniz piknik alanına dönmüş..
Göbeklitepedeki bulgular bizi 10.000 yıl öncesine götürüyor.. Bunun teolojik açıdan şöyle bir sonucu var; demek ki, insanlığın tarihi 10.000 yıldan daha eski..
İslamiyet açısından bu konuda sorun yok. Ama, M.Ö. 5. asırda Babile sürgüne gönderilen ve 70 yIl sonra yeniden Kudüse dönebilen Yahudiler Tişri ayının başlangıcını yaratılışın ilk günü kabul ettiler. Bu gün Roş Aşana günü olarak kutlanıyor. Bu yıl Yahudi takvimine göre 5773. yIl dolacak. Yani onlara göre insanlığın tarihi 5-6.000 yıllık bir olay. Oysa sadece Göbeklitepe bunun iki katI bir zamanI işaret ediyor.. Ki, Adn köyü, bizi çok daha eskilere götürebilir.. Bu bilgiler, bugünkü Tevratın Yaratılış ve sonrasına ilişkin bilgileri tartışmaya açacak gibi gözüküyor..
Yahudi tarihi başlangıçta Mısırdan çıkışı esas alıyordu. Sonraları, M.S. 70 yılında tapınağın yıkılmasıyla, bu şiddetli olay bir süre başlangıç tarihi olarak Çıkışın yerini aldı. Daha sonra tarihin başlangıcı olarak evrenin yaradılışı esas alındı. Tevrattaki yaratılış bölümündeki tarihler toplanarak bugünkü tarihe ulaşıldı. Bugün ulaşılan bilimsel gerçekler, bugünkü Tevrattaki bilgilerin doğru olmadığı yolundaki iddiaları güçlendirmektedir..
Tevrata göre M.Ö. tarih 4004 yıldan ibaret.. Takvim hesabI biraz karışık. Artık yıl meselesi, Kamerî-Şemsî derken, toplamda 6000 küsur yIllIk bir tarih sözkonusu..
İslamın ilk dönemlerinde artık yıl hesabI yapılırdı. Osmanlıda Şemsî, Kamerî, Rumî denilen üç ayrı takvim kullanılırdı. Biliyorsunuz İslamda günlük ibadetler güneşe, yıllık ibadetler aya göre yapılır. Ay adları olarak Şubat, Nisan, Temmuz ve Eylül Cumhuriyet döneminde İbranî takviminden alındı.. Bugün de Göbeklitepeden sözedeyim dedim.. Muhteşem bir ülkede yaşıyoruz.. Keşke değerini bilebilsek.
Selam ve dua ile..
[email protected]