Dikkat! ölümcül virüs Türkiyede

Dikkat! ölümcül virüs Türkiyede

Manisada arka arkaya yaşanan ölümler sonrası gündeme gelen, ancak tespit edilemeyen Batı Nil Virüsü Türkiyede de ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığınca yapılan açıklamaya göre 7 hastada Batı Nil Virüsü tespit edildi, üç kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanlığı, Batı Nil Virüsü enfeksiyonu vakalarına Türkiyede de rastlanılmıştır açıklaması yaptı. Bakanlık bugün Bilim Kurulu ve Bakanlık yetkililerinin katıldığı bir basın toplantısı yaptı. Hıfzıssıha Müdürü Mustafa Erdekin yaptığı açıklamaya göre, Türkiyede 16 şüpheli vaka incelendi. Sakarya, İzmir, Aydın ve Ispartanın aralarında bulunduğu 5 ilde 7 vakaya Batı Nil Hastalığı teşhisi konuldu. 3 hasta kaybedildi. 2 hasta da halen takip altında. Ölen hastaların altta farklı hastalıkları ve ileri yaş mevcuttu.

SALGIN TEHLİKESİ VAR MI?

Ertekin açıklamasına göre Batı Nil Ateşi hastalığı kurak ve sıcak yaz aylarında sivrisineklerin aktif olduğu bölgelerde yaşanıyor. Ertek havaların soğumasıyla riskin azaldığını belirterek şunları söyledi:
Bir salgın söz konusu değil. 7 vaka görüldü. İlk defa tanı koyduk. Burada gelişen labaratuar olanaklarının katkısı oldu. Ama belki daha önce de yaşandı. Havaların soğuması ile tehdidin azaldığını söyleyebiliriz. Sivrisineklerden uzak durulmalıdır. Kapı ve pencerelerde önlemler alınması gerekir. Manisa bölgesindeki sineklerde de bu virüsün incelenmesi için çalışma başlatıldı.

TARIM BAKANLIĞINA ÇAĞRI

Ölümcül virüsün insanlara tesadüfen bulaştığını, asıl nedeninin kuşlar olduğunu anlatan Ertek, başta atlar olmak üzere hayvan ölümlerinin yaşandığı yerlerde Tarım Bakanlığını duyarlı olmaya davet etti.

KOMŞUDA 18 ÖLÜM

Yunanistanda geçen ay ortaya çıkan Batı Nil virüsü nedeniyle 18 kişi yaşamını yitirdi. Haberlere göre Batı Nil Virüsünün bulaştığı tespit edilenlerin sayısı 177, hastanelerde 9 kişi yoğun bakım tedavisi görüyor. Özellikle Yunanistanın kuzeyinde görülen vakalarda hayatını

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Bu hastalıktan hayatını kaybedenlerin büyük bölümünü 70 yaş üstü hastalar oluşturuyor. Yaygın olarak ateş, baş ve kas ağrıları, iştah kaybı, bulantı, kusma, ishal, ciltte kızarıklık, lenf bezlerinin şişmesi gibi belirtiler gösteren Batı Nil virüsü, sivrisinekler aracılığıyla memelilere bulaşıyor.

Kan yoluyla, organ ve doku nakliyle de bulaşan virüs, normal koşullarda kendini göstermiyor ve çoğu zaman farkına varılmadan atlatılıyor.
Yaşlılar, çocuklar, hamileler ve AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi zayıf olanlarda beyin iltihaplanmasına ya da beyni ve omuriliği çevreleyen zarlarda iltihaplanmaya yol açabiliyor.