'Diş hekimleri ve ADS çalışanlarının sorunları çözülmeli'
22-27 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası ile ilgili açıklama yapan Türk Sağlık-Sen, diş hekimleri ile ağız ve diş sağlığı çalışanlarının sorunlarının çözülmesini istedi.
Türk Sağlık-Sen, 22-27 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası ile ilgili açıklama yaptı. Nöbet uygulamasından döner sermayeden faydalanmaya kadar diş hekimlerinin birçok sorularının olduğu belirtilen açıklamada bu sorunların bir an önce çözülmesi çağrısında bulunuldu.
Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde uygulanan nöbet sisteminin gözden geçirilmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, “Bu nöbetlerde ne kadar hizmet sunulduğu ve ne kadarının acil vaka olduğu ile ilgili bir değerlendirilme yapılırsa, eminiz ki bu nöbetlerin kaldırılması gerektiği bir kez daha ortaya çıkmış olacaktır. Türk Sağlık-Sen olarak diş hekimlerimizin, diş klinik yardımcısı, diş teknisyenleri ve teknikerleri başta olmak üzere ADSM’lerde, ağız ve diş sağlığı hastanelerinde ve hastanelerimizin diş kliniklerinde görevli tüm çalışanların sorunlarına çözüm bulunmasını istiyor ve onların haklı taleplerinin her platformda destekçisi olacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz.” denildi.
“Türkiye’de 7 bin 275 diş hekimi bulunuyor”
Türkiye’de 7 bin 275 diş hekiminin olduğu ve bunların 14 ağız ve diş sağlığı hastanesi ile 134 merkezde görev yaptığı aktarılan açıklamanın devamında ise şu bilgilere yer verildi:
“İstatistiklere göre; 2014 yılında hastanelerde ve merkezlerde 7 milyon 395 bin 928 diş çekildi. Hastalara 2 milyon 053 bin 886 kanal tedavisi, 8 milyon 382 bin 384 dolgu yapıldı. Damak ve diş eti gibi 518 bin 024 cerrahi müdahale gerçekleştirildi. Görüldüğü gibi diş hekimlerimiz ve ağız ve diş sağlığı çalışanlarımız aşırı yoğun bir şekilde çalışarak hizmet üretmektedirler. Böylesine bir hizmeti de çalışma koşullarının çalışan sağlığını tehdit ettiği ortamlarda büyük bir özveri ile gerçekleştirmektedirler. Fakat Sağlık Bakanlığı; yoğun çalışma ve emeklerinin karşılığını vermemektedir. SUT’da gerekli ve makul düzenlemelerin yapılmaması nedeniyle diş hekimlerinin döner sermaye gelirleri olumsuz etkilenmektedir. Döner sermaye ücretlerinin düşmesi nedeniyle çalışanlar izin dahi kullanamaz hale gelmektedirler. Maaşların düşüklüğünün yanında performans ödemelerinin de yok olup gitmesi diş hekimlerimizi mağdur etmektedir. Döner sermayelerin emekliliğe yansıtılmaması gibi nedenlerle de emeklilikte sıkıntının bir diğer adı olmuştur.”
(İLKHA)