Diş eti kanamalarına dikkat!
Türkiye'de sık karşılaşan hastalıkların başında diş ve diş eti hastalıkları ve buna bağlı olarak gelişen diş eti kanaması olduğunu belirten uzmanlar, bu hastalıklarından korunmak için doğru fırçalama tekniklerini bilmenin, diş ipi ve arayüz fırçası kullanmanın önemli olduğunu belirttiler.
Diş eti hastalıklarının Türkiye’de her 10 kişiden 9’unda olduğunu belirten Dr. Ayça Tenli Kurt, diş eti hastalığının genelde ciddiye alınmadığını söyleyerek diş ve diş eti hastalıklarından korunmak için yapılması gerekenleri anlattı.
“Diş etinde meydana gelen kanamalar diş eti rahatsızlığının habercisi olabilir.” diyen Dr. Kurt, “Bakteri plağı ve diş taşı (tartar) birikimleri sonucunda, diş etlerinde ve dişleri çene içerisinde tutan kemikte iltihapsal bir alan oluşmakta ve diş eti kanaması ortaya çıkmaktadır.” dedi.
Diş eti kanadığında ne yapılmalıdır?
Dr. Kurt, “Öncelikle kanama gelişen bölgeler için daha dikkatli fırçalama ve diş ipi kullanılması ile beraber ağız hijyeni en iyi seviyeye getirilmelidir ki vücudun kendini yenileme kapasitesi kendini gösterebilsin. Kanama oluşan bölgeler tüm ağız hijyeni uygulamalarına rağmen iyileşme göstermiyorsa en kısa zamanda diş hekimine başvurulmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Diş eti kanamaları için nasıl önlem alınmalıdır?
Diş eti kanamadan önlem alınması gerektiğini vurgulayan Dr. Ayça Kurt, “Ağız hijyeni uygulamalarına azami derecede önem gösterilmelidir. Dişler mutlaka günde 2 kere, sabah kahvaltısından sonra ve gece yatmadan önce fırçalanmalıdır. Fırçalama süresi en az 2 dakika olmalıdır. Fırçalama esnasında hem dişler hem de diş etleri masaj yapılacak şekilde fırça hareketleri uygulanmalıdır. Fırçalama sonrası için ise diş arası bakımları tam olarak yapılmalıdır. Bunun için diş aralarında diş ipi veya diş arası fırçası gibi ağız hijyenine katkıda bulunacak yardımcı temizleyiciler kullanılmalıdır.” tavsiyesinde bulundu.
Diş eti kanamalarının sıklıkla yaşanması halinde bir hekim tarafından incelenmesi gerektiğini belirten Kurt, son olarak şunları söyledi: “Diş etlerinde meydana gelen kanamalar tek başına diş kayıplarına neden olmayacağı gibi altta yatan bir diş eti rahatsızlığının habercisi olabilir. Kanama olan bölgeler, mutlaka diş hekimi tarafından özenle incelenmeli ve sorunun kaynağı belirlenmelidir. Diş eti kanaması yaşayan bireylerin diş fırçalama ve diş arası bakım yapma alışkanlıklarına devam etmeleri gerekmektedir. Ağız hijyeni iyi duruma getirildiğinde vücudun kendini yenileme kapasitesi ve hastalıklarla savaşması çok daha kolay olacaktır. Diş eti kanaması nedeniyle diş fırçalama işlemini bırakmak, olayı kısır bir döngü içine sokacak ve var olan durumun daha da kötüleşmesine neden olacaktır.”
(İLKHA)