Devletin Yapamadığını Özel Okul Yaptı

Devletin Yapamadığını Özel Okul Yaptı

Yıllardır yazar söyleriz. Karma eğitime son verilsin. Kız ve erkek çocuklarımız ayrı okullarda okutulsun diye… Ama ya sesimizi gereken yerlere duyuramadık yâda duymazlıktan geldi yetkililer. Nihayetinde bu işe el atan babayiğitler çıktı da özel girişimlerle bu sorun az da olsa çözüme kavuştu. Temennimiz devlet okullarının tamamı üniversite dâhil kız, erkek okullarının ayrılmasıdır. Çünkü dinimiz böyle bir uygulamayı hoş görmüyor. Aslında doğrusunu söylersek örf, adetlerimize de ters olan bir uygulamadır. Bu uygulama Cumhuriyetin ilanından sonra peyder pey halk alıştırılarak sistematik bir şekilde günümüze kadar getirilmiştir. Bundan sonra siyasilerden babayiğitler çıkana kadar bu durum devam edeceğe benziyor. Sözü fazla uzatmadan nihayet ilimizde Ali BALDEMİR hocamızın girişimleriyle açılan DEĞİŞİM ÖĞRETİM KURSLARI ile bir ilke imza atıldı. Kız öğrenciler için açtıkları şubede 8. 9.10.11. 12. Sınıfa giden kızlarımıza ve mezun gruplara yönelik öğretim vermeye başlamıştır. Bu konuda örnek olan Ali hocamızı yürekten kutlar, gayretlerinin devamını dilerim. Duyarlı olan hocalarımızı da bu önemli konuda sorumluluk almaya davet ediyorum. Ve bu durumun yaygınlaşması için çaba göstermeleri gerektiğine inanıyorum. İsterseniz kursumuz hakkında bilgi sahibi olmak için Ali Baldemir Hocamıza sözü bırakalım.

Sayın Velilerim aşağıda verilen strateji düşünce ve analiz merkezi (Sdam) eğitim raporundan da anlaşılacağı üzere karma eğitimin olumsuzluklarını gidermek tek tip eğitimin faydalarını öğrencilerimize kazandırmak amacıyla değişim özel öğretim kursu olarak kız şubesini açmış bulunmaktayız. Değişim öğretim kursu deneyimli öğretim kadrosu, eğitim odaklı disiplin, ödev takibi, ferah ve geniş etüt solunu, deneme sınavları ve eğitim odaklı disiplin anlayışıyla hizmet vermektedir. Tam eğitim modelinin uygulandığı bu kursta öğrenemeyen öğrenci yoktur, gerekli koşullar sağlandığında her öğrenci her bilgiyi öğrenebilir anlayışıyla hareket edilmektedir. Ayrıca Veli bilgilendirme sistemimiz sayesinde anlık olarak velilerimiz bilgilendirilmektedir. Böylece gözü arkada kalmayan velilerimiz güven duygusunun huzurunu yaşamaktadır.

Hep batı örnek verilir ya bizde verelim, bakalım batıda bu durum nasılmış…
Batı'da tek cinsiyetli eğitim uygulamaları: Sanayileşme ve şehirleşmenin yaygınlaşması neticesinde dünyada uygulamaya koyulan karma eğitimin olumsuz sonuçları, kız ve erkeklerin ayrı okullarda veya aynı çatı altında ayrı sınıflarda eğitim görmeleri şeklinde tanımlanabilecek tek cinsiyetli eğitimi yeniden bir alternatif olarak düşünmeyi mümkün kılmıştır. Avrupa, Amerika ve Avustralya'da tek cinsiyetli eğitime doğru bir yöneliş bulunmaktadır. Bu kıtaların ülkeleri, vatandaşlarının tek cinsiyetli eğitim talepleri karşısında bu okulların açılmasını kolaylaştırmakta ve bu ülkelerde tek cinsiyetli eğitim veren okullar giderek yaygınlaşmaktadır. Yapılan araştırmalar, kız ve erkeklerin ayrı okullarda veya ayrı sınıflarda eğitim görmelerinin öğrencileri meşgul eden eğlence, kavga, suç işleme, vakti boşa harcama, taciz gibi olumsuzlukların asgari düzeye inmesini sağladığını göstermektedir. Karma okullara giden kızlar “nasıl göründükleri”, sadece kız okuluna gidenlerin ise “kim oldukları” ile daha çok ilgili olduğu saptanırken ayrı okula gidenlerin kendine güven oranlarının da daha yüksek olduğu görülmüştür. ABD genelinde kız okullarına giden öğrenci oranı %2 iken ABD Senatosu ve kongredeki kadınların %20'si, sadece kızların gittikleri okullardan mezun olmuştur. ABD'de dışişleri bakanlığı görevinde bulunan ve son başkanlık seçimlerinde Demokratların adayı olan Hillary Clinton'un da, Wellesley Kız Üniversitesi'nde okuduğu bilinmektedir. ABD'de bugün 84 kız üniversitesi bulunmaktadır.

2008 yılında Stetson Üniversitesi'nin yürüttüğü dört yıllık bir araştırmada demografik yapı, sınıftaki öğrenci sayısı ve müfredat bakımından birbirinin aynısı karma ve ayrı eğitim veren iki okul incelenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, karma okulda okuyan erkeklerin %55'i sınavı başarıyla verirken sadece erkeklerin okuduğu okulda, aynı sınavdaki başarı oranı %85 çıkmıştır. Avustralya Eğitim Araştırmaları Konseyi tarafından 2000 yılında yapılan bir çalışmayla karma ve tek cinsiyetli okullardaki öğrenci başarıları karşılaştırılmıştır. Bu çalışmada 270 öğrenci altı yıl boyunca 53 ayrı dersten incelemeye alınmıştır. Çalışma sonucunda tek cinsiyetli eğitim veren okullar karma okullara göre %15 ile %22 arasında değişen oranlarda daha başarılı çıkmıştır. Bununla beraber tek cinsiyetli okullarda okuyan öğrencilerin daha terbiyeli ve disiplinli oldukları, müfredata daha ilgi göstererek derslere zevkle katılımda bulundukları tespit edilmiştir.

Avrupa Birliği (AB) üyesi tüm ülkelerde tek cinsiyetli eğitim veren okullar bulunmaktadır. Tek cinsiyetli okulların kurulması daha maliyetli olduğu için bunların çoğunluğu özel okullardır. Avrupa ülkelerinden Danimarka, tek cinsiyetli eğitime geçiş yapan ilk ülkedir. İngiltere'de tek cinsiyetli eğitim uygulaması bulunan 400'ü aşkın okul bulunmaktadır. “İngiltere Ulusal Eğitim Araştırmaları Kurumu”, 2002 yılında, okul büyüklüğü ve tipinin (karma veya ayrı) akademik performans üzerindeki etkilerini araştırmakla görevlendirilmiştir. Kurum, tek cinsiyetli devlet liselerinin yaygın olarak bulunduğu İngiltere'nin her tarafından 2954 lise üzerinde çalışmıştır. Kurumun bu araştırma neticesinde yayınladığı raporda, kız ve erkek öğrencilerin akademik kabiliyetleri açısından tek cinsiyetli okullarda daha başarılı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Almanya'da özel okul ve kurslarda karma eğitim zorunluluğu olmamakla birlikte devlet okullarındaki karma eğitim mecburiyeti de 2001 yılında kaldırılmıştır. Almanya'da devlet okullarını tercih etmek isteyen velilere, ayrı eğitim uygulamasının bulunduğu okullarda eğitim imkânı sunulmaktadır. Kız ve erkeklerin tamamen ayrılamadığı okullarda dil, matematik, fizik, kimya, bilgisayar ve spor gibi kız ve erkeklerin yeteneklerinin farklı olduğu dersler ayrı yapılmaktadır. Devletin teşvik ettiği bu uygulamanın öğrencilerin başarısını yükselttiği görülmüştür. Tek cinsiyetli sınıflarda kızlar daha özgürce derse katılıp soruları çözmekte, erkekler de kendi imajları hakkında endişelenmek yerine stresten uzak bir konsantrasyonla daha fazla ders çalışmaktadırlar. Bu tür sınıfların öğrenci motivasyon ve başarısını arttırdığı görülmektedir. SDAM eğitim raporundan alınmıştır.