'Devlet okullarında öğrenci başı bütçe verilsin'
Eğitim-Bir-Sen Adana Şube Başkanı, devlet okullarındaki maddi sıkıntıların önüne geçilmesi için bu okullarda eğitim gören öğrenci başına bütçe verilmesini talep etti.
Yeni eğitim-öğretim yılında eğitim alanındaki sorunlara kalıcı çözümler getirilmesi gerektiğini belirten Memur Sen ve Eğitim-Bir-Sen Adana Şube Başkanı Mehmet Sezer, devlet okullarındaki bütçe sıkıntısının, bu kurumlarda okuyan öğrenci başına verilecek destek ile çözüme kavuşturulabileceğini söyledi. İlke Haber Ajansına (İLKHA) konuşan Memur Sen ve Eğitim-Bir-Sen Adana Şube Başkanı Mehmet Sezer, 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı’nın öğrenci ve eğitimcilere hayırlar getirmesini diledi.
“Bütün unsurlarının nitelikli olduğu bir eğitim sistemi şart”
Tüm eğitim-öğretim faaliyetlerinin kültür köklerine bağlı kalarak planlanması gerekliliğine vurgu yapan Sezer, “Bilgi çağının icaplarını ihmal etmeden geleceğe yönelme çabası bizi toplum olarak daha donanımlı, yetenekli ve güçlü kılacaktır. Bu da ancak zamanın değişen dinamiklerini, ilgi ve bilgi çeşitlerini, alanlarını, tarz ve yöntemlerini dikkatle izlemekle mümkündür. Eğitimin asıl amacı, değişimi ve değişimle birlikte gelişen olgu ve kavramları zamanında anlamlandırmak, buna uygun davranışları sergileyebilmektir. Okulu, öğretmen kadroları, öğrencisi, müfredatıyla bütün unsurlarının nitelikli olduğu bir eğitim sistemiyle ancak başarıya ulaşılır.” dedi.
“Okulların bütçe sorunu çözülsün”
“Okullara bütçe verilmemesi nedeniyle yaşanan problemlere köklü çözüm getirilmelidir.” diyerek okullardaki giderlere bütçe bulunamadığına dikkat çeken Sezer, “Okul yöneticilerinin eğitim liderliği yapmalarının önündeki en büyük engel olan okulların bütçe sorunu; öğretmeni, yöneticiyi ve veliyi karşı karşıya getirmekte, bundan en fazla zararı yine okul yönetimleri görmektedir. Merkezi bütçeden, öğrenci başına ödenek uygulamasına geçilmeli, okullarda tahsildarlık dönemi sona erdirilerek okullara bütçe verilmelidir.” şeklinde konuştu.
Sezer, ayrıca belediye toplu taşıma araçlarını kullanan öğretmenlerin ödediği bir buçuk TL’lik ücretin 1 TL’ye çekilmesini talep etti.
“Karma eğitim mecburiyeti kaldırılmalıdır”
Eğitim-Bir-Sen’in toplumun sosyal, kültürel ve dini yapısını göz önünde bulunduracak bir eğitim sisteminin uygulanması taraftarı olduğunu ifade eden Sezer, “1739 sayılı Temel Eğitim Kanunu’nda yer alan, ‘Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır’ ibaresi değiştirilmeli, karma eğitim dayatması yerine, demokratik, veliye ve öğrenciye seçme hakkı tanıyan bir düzenleme yapılmalıdır.” diyerek karma eğitim dayatmasından vazgeçilmesini istedi.
“Öğretmen açığı tamamen kapatılmalıdır”
Türkiye genelinde 37 bin öğretmen ataması gerçekleştirildiğini bunun ise Adana’da 300 civarında olduğunu ifade eden Sezer, “Öğretmen ihtiyacı dikkate alındığında bunun yeterli olmayacağı açıktır. Eğitim sistemindeki reformları kalıcı kılacak olan, okullarda boş ders kalmaması ve sınıflarda sadece kadrolu öğretmenlerin olmasıdır. İmkânlar zorlanarak, öğretmen açığı tamamen kapatılmalıdır.” şeklinde konuştu. Sezer, öğretmen ihtiyacının en çok Din Kültürü ve Matematik alanlarında olduğunu söyledi.
“Müfredat temelden değiştirilmelidir”
Okullarda uygulana gelen müfredatın sıkıntı ve eksikliklerine işaret eden Sezer, “4+4+4 eğitim sistemiyle istenen sonuçların elde edilebilmesi, insanımızın sahip olduğu ahlaki ve toplumsal değerlerin, müfredatın yeniden belirlenmesi noktasında öncelikle göz önüne alınması elzemdir. Öğrencilerimizin, öz güvene sahip, dürüst ve güvenilir, sorgulayıcı ve eleştirel düşünce yetenekleri gelişmiş, inisiyatif alabilen, rekabetçi, girişken ve iş birliğine açık, içinde yaşadığı toplumun sorunlarına duyarlı, toplumsal değerlerinin farkına varan ve buna sahip çıkan, doğal varlıklara ve çevreye karşı duyarlı, toplumsal ve kültürel çeşitliliğe saygılı, en az iki dil yeterliliğine sahip insanlar olarak yetiştirilmesi yeni müfredatın temel felsefesi olmalıdır.” diye belirtti.
“Cuma Namazı düzenlenmesi hemen yapılmalıdır”
Cuma Namazı uygulamasının bir an önce hayata geçirilmesini umduklarını dile getiren Sezer, “Toplu sözleşme kazanımları içerisinde inanç ve vicdan hürriyeti kapsamında kamu çalışanlarına ibadetlerini daha rahat yapabilmeleri için imkân sağlayacak bu düzenleme Milli Eğitim Bakanlığı’nın konunun önemine binaen göstereceği hassasiyetle Ocak ayı beklenmeden çözülmelidir. Sayın Bakan Nabi Avcı’nın eğitim çalışanlarının okulların açılmasıyla birlikte rahatça Cuma Namazı’nı kılabilmelerini sağlayacak bir adım atmasını bekliyoruz.” dedi.
“Kariyer basamaklarındaki çözümsüzlük çözüm olmamalıdır”
Eğitimcilerin kariyer konusundaki beklentilerini de değerlendiren Sezer, “2004 yılında kariyer basamaklarında yapılan yasal düzenleme, hedeflenen sonucu vermemiştir. Özellikle Anayasa Mahkemesi’nin verdiği iptal kararının gereğinin yapılmaması, kariyer basamakları uygulamasındaki belirsizliği devam ettirmektedir. Tezli yüksek lisans yapanların açtıkları on binlerce dava yerel mahkemelerde öğretmenlerin lehine sonuçlanmış, daha sonra ise Danıştay kararıyla öğretmenlerin aleyhine olacak şekilde reddedilmiştir. Yüz binlerce öğretmen mağdur durumdadır. Bu sorun, daha fazla zaman kaybedilmeden çözülmeli, çözümsüzlük çözüm olmamalıdır.”ifadelerini kullandı.
Ek ders ücreti ve yönetici atamasında düzenleme talebi
Ek ders konusunda iyileştirme yapılarak ders ücretlerinin arttırılmasını gerektiğini kaydeden Sezer, yönetici görevlendirme konusunda da mahkeme kararlarının dikkate alınarak yönetici görevlendirme yönetmeliğinin yeniden ele alınmasını istedi. Sezer, “Bu doğrultuda, genel yetkili sendika Eğitim-Bir-Sen’in de görüşünün alınması, hem yönetmeliğin eğitimciler arasında benimsenmesini, sahiplenilmesini sağlayacak hem de hukuken sağlam bir metin ortaya çıkarılmış olacaktır.” diye görüşünü dile getirdi.
“Tüm sınıflarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi verilsin”
Memur Sen ve Eğitim-Bir-Sen Adana Şube Başkanı Mehmet Sezer, 19’uncu Milli Eğitim Şûrası’nda alınan kararların bir an önce uygulanmasını beklediklerini kaydetti. Sezer, bu kararların bazılarını ise şöyle sıraladı:
-Alkollü içki ve kokteyl hazırlama dersinin kaldırılması,
-İlkokul 1, 2 ve 3. sınıflara da Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin konulması,
-Ortaokulda hafızlık eğitimi alacak öğrenciler için ara verme süresinin 1 yıldan 2 yıla çıkarılması ve ara verilen sürelerde öğrencilere dışarıdan sınav hakkı verilmesi,
-Değerler eğitimine öğretim programlarında etkin bir şekilde sarmallık anlayışla yer verilmesi,
-Osmanlı Türkçesinin Anadolu İmam Hatip Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinde zorunlu, diğerler liselerde ise seçmeli ders olarak okutulması,
-Ortaokullarda 5, 6 ve 7. sınıflarda birer saat rehberlik dersinin konulması. (Ayhan Kaya-İLKHA)