DEVA Partisi Urfa İl Başkanlığından Taşınmazların Satışına Tepki
Şanlıurfa'da Halfeti Belediyesi tarafından satılığa çıkarılan taşınmazların hukuka aykırı bir şekilde satılmaya çalışıldığını açıklayan DEVA Partisi il başkanlığı, "daha önce de yapılan arsa satışları nereye ve nasıl bir yatırıma harcanmış?" diye sordu. yeni satışlar ile ilgili iptal davası açtıklarını açıkladı.
Parti adına yazılı olarak yapılan açıklamada şöyle denildi:
Daha önce özellikle Büyükşehir Belediyesi için kamuoyuna duyurduğumuz ve basında genişçe yer bulan “ Belediyenin parsel parsel arsa satışları ile gündem olmasını tüm kamuoyu gibi bizler de hayretle izlemekteyiz.” demiştik. Gelen tepkiler üzerine satışın iptal edildiği duyurulmuştu. Ancak büyükler küçüklere örnek olmuş olacak ki aynı hukuka aykırılıklar, usule uygun olmayan yöntemlerle Halfeti Belediyesinin de Büyükşehir Belediyesinin izinde olduğunu görmekteyiz. Belediyenin büyüğü için söylediklerimizi küçüğe uyarlayarak bir kez daha dile getirmek istiyoruz:
Bilindiği gibi mahalli idarelerden olan Belediye 5018 s. Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa tabidir. Buna göre Belediyelerin “Kamu idarelerinin orta ve uzun vadeli amaçlarını, temel ilke ve politikalarını, hedef ve önceliklerini, performans ölçütlerini, bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak dağılımlarını içeren stratejik planını yapıp” buna göre hareket etmesi zorunludur. Aynı şekilde kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde elde edilmesi ve kullanılması, hesap verebilirliğin ve malî saydamlığın sağlanarak, Belediye malî yönetimi yapısının ve işleyişinin mali disiplin ve hukuk kurallarına uygun olması şarttır.
Şimdi yukarıdaki ilke ve prensipler ışığında Belediyenin büyüğüne sorduğumuz gibi küçüğüne de soruyoruz:
1)Ekonomik açıdan her şey yolunda mı? Yolunda ise bu arsa satışları ne amaçla yapılmaktadır? İller Bankasından Halfeti Belediyesine gelen bütçe payına ve diğer belediye gelirleri olmasına rağmen neden elinizde ne varsa alelacele satıyorsunuz?
2) Bu taşınmazları neden bir an evvel batan geminin mallarıymış gibi yangından mal kaçırırcasına süratle elden çıkarıyorsunuz? Bu neyin telaşı? Yoksa iflas eden tacir gibi işyerini tamamen kapatırken astırdığı “zararına satışlar” afişi ile gider ayak tüm taşınmazları ne var ne yoksa elden mi çıkarmak istiyorsunuz?
3) Eski Halfeti’ye binlerce ziyaretçi gelmekte ancak ne bir otopark yeri bulabilmekte ne de belediyenin asıl yapması gereken çevre temizliği dahi yapılmayıp o muazzam mekanlar ve suyun yüzeyi çöpten geçilemez halde iken daha önce de yapılan arsa satışları nereye ve nasıl bir yatırıma harcanmış? Yetersiz bakiyeden mi bu yeni satışlar? Belediyenin göremediğimiz hangi ciddi yatırımı veya projesi için bu taşınmazlar satılmakta?
4) Aynı gün ve 30 dakika aralıklarla yarım saatte bir ihaleye ihtiyaç duyacak kadar bir bütçeyi nereye harcayacağınızı somut olarak kalem kalem halka açıklayabilecek misiniz? Hem tüm büyük projelerden mahrum hem en ciddi malvarlığı kalemleri arasında yer alan taşınmazlar neden satılmaktadır?
5) Diyelim ki kaynakları kötü yönetiminizin bir sonucu olarak yerli yerinde kullanamayıp satmak zorunda kaldınız, trollere yaptığınız ödemelere paralarınız yetmedi ihtiyaç duyuldu ve bu arsalar ihale ile satışa çıkarıldı. O halde ihalenin rekabetçi, şeffaf ve adil olması gerekmez mi? Neden adeta adrese teslim herkesin giremeyeceği şekilde bazıları küçük parsel olan kentsel dönüşümden neredeyse bedavaya kapatılıp sonradan imar değişikliği ile birleştirip konut alanı, otogar yeri iken akaryakıt istasyonuna evrilerek büyüklere büyük lokma olarak sunmaya hazırladığınız, yeşil alan olması gereken yerleri betona dönüştürerek yeterli rekabet koşulları sağlanmadan neden ihaleye çıkardınız? Halfetilinin şuanki en elzem ihtiyacı akaryakıt istasyonu mu? Üstelik hiç kimse yakıt alamayacak derecede yakıt fiyatları uçmuş iken? Yeterli rekabet koşulları sağlanmadığı için ucuza satılan arsalardan dolayı olası kamu zararından birilerine haksız menfaat sağlanmış mıdır? Her zaman adaletten dem vuranlar konu Milyon TL’leri bulan ihalelere çıkarken adaleti neden göz ardı edip, şeffaflıktan uzaklaşmaktadır? Sahi en alakasız, aylar öncesindeki güncelliğini yitirmiş ilanlar web sitenizde hala durmakta iken bu parsel parsel satışın ilanı neden sitenizde yok? Kimse görmeden hiç kimse duymadan yapılacak ihale herkese açık ve şeffaf olarak gerçekleşmiş olur mu? Hele hele ve özellikle en basit konularda bile israfa varan, astarı yüzünden pahalı reklam çalışmalarına girildiği halde bu kadar önemli bir konuda gerekli ilanlar, duyurular yapılmadan ihaleye katılma potansiyeli olanlardan habersizce masa başında alınan alelacele satış yolu neden tercih edilmiştir?
Halfetili hemşehrilerimiz adına 5018 s. K. Kamu Kaynağının Kullanılmasında “Mali Saydamlığın” sağlanması için açıkça düzenlendiği şekilde “Her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında denetimin sağlanması amacıyla kamuoyu zamanında bilgilendirilir.” (Mad.7) hükmü uyarınca KAMUOYUNU ZAMANINDA AÇIKÇA BİLGİLENDİRMENİZİ BEKLİYORUZ.
Unutmayın ki yasal olarak “Hesap verme sorumluluğu” (Mad.8) kapsamında görevli ve yetkililer HESAP VERMEK ZORUNDADIR. Ama en önemlisi de her şeyi kılıfına uygun yapsanız dahi vicdani bir sorumlulukla hareket etmek gerekmez mi?
Deva Partisi olarak Halfetili hemşehrilerimiz adına kamuoyu denetimi sağlanabilmesi için farkındalık yaratıp anılan ihalenin iptali için dava açtığımızı ve konunun takipçisi olmaya DEVA’m edeceğimizi hiç kimseden gizlemeden herkesin göreceği ve duyacağı şeffaf bir şekilde açıkça ilan ediyoruz.