DEVA Partisi: Esnafın ŞURKAV’a Olan Kira Borçları Silinmelidir
DEVA Partisi Şanlıurfa Ekonomi İşleri Başkanı Enver Türkmen, Turizm ve Konaklama sektörlerine ilişkin bir açıklama yaptı.
Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Şanlıurfa Ekonomi İşleri Başkanlığı, Turizm ve Konaklama sektörlerine ilişkin bir açıklama yaptı.
DEVA Partisi Şanlıurfa Ekonomi İşleri Başkanı Enver Türkmen, 2019 yılında Şanlıurfa ilimize turistik amaçlı gelen turist sayısı 1.059.850 kişi iken, 2020 yılında sekiz ayda toplam gelen turist sayısı yüzde 85 azalarak 390.562 kişiye kadar trajik bir şekilde düşmüştür. Bu düşüşün başlıca sebebi elbette tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsüdür diyerek şunları ifade etti: “Turizm ve konaklama sektöründe faaliyet gösteren işletmeler ile bunlarla ilişkili diğer sektörlerimizin, pandemi sürecinde ekonomik faaliyetleri kısıtlanmış, bunun sonucunda da çok ciddi gelir kayıpları yaşanmıştır. Yaşanan gelir kayıpları işletmelerin ticari faaliyetlerini sürdürmelerini olanaksız hale getirmiştir. Pandemi dolayısıyla alınan idari kısıtlamalar ile ülkemizde yaşanan ekonomik kriz birleşince Turizm ve konaklama sektörümüz artık ticari faaliyetlerini sürdüremez hale gelmiştir. Bölgemizin turistik zenginliğini göz önüne alınca, bölgemiz açısından lokomotif bir sektör olması gereken Turizm ve konaklama sektörümüz çok ciddi yara almıştır. Elbette önceliğimiz olan sağlık açısından bazı kısıtlamaların olması normaldir. Ancak bu sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerimizin pandemi süreci sonrasında ayakta kalabilmesi ve faaliyetlerine kaldıkları yerden devam edebilmeleri için bazı adımlar atılmalıdır.
DEVA Partisi olarak ilgili kurum ve kuruluşların hem yerelde hem de ulusal düzeyde çok ciddi tedbirler almasını ve bu tedbirlerin ivedilikle uygulanması gerektiğine inanmaktayız.
Alınması gereken tedbirler;
- Yerelde Balıklıgöl esnafının ŞURKAV’a olan kiraları ertelenmeli hatta imkan dahilinde silinmelidir,
- Diğer lokasyonlarda faaliyette bulunan işletmelere ciddi kira yardımları yapılmalıdır.
- Sektörde faaliyette bulunan işletmelerin Belediye ait çevre temizlik vergisi, su bedeli, reklam tabela vergisi gibi tüketimlerin faizsiz olarak ertelenmesi,
- Yerel baz da Valilik yada ilgili kurumlar tarafından bir komisyon kurulmalı ve sektör temsilcileri ile doğrudan temas kurulmalı,
- Uzun vadede bu sektörde planlama yapılmalı ve atıl kapasitenin oluşmasına karşı önlem alınmalıdır.
- Esnaf ve sanatkârlar odası tarafından veya diğer finans kurumlarınca, ucuz ve uzun vadede kullanabilir krediler verilmeli ve bunlara ulaşımda kolaylıklar sağlanmalı,
- İstihdam krizine dönüşmeden bu sektörde çalışan işçiler için sosyal yardımlar devreye girmelidir. Zira işçi çıkarma yasağı sadece bitkisel hayata giren sektörlerin bu süreçlerini uzatmaktan başka bir işe yaramayacağı açıktır.
Biz DEVA Partisi olarak; “Şanlıurfa için vazgeçilmez olan turizm ve paydaşları olan sektörler için yukarıda bahsettiğimiz ve yine sektör temsilcilerinden gelen taleplerinde alınarak ivedilikle değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.