Destekleme oranları açıklandı

Destekleme oranları açıklandı

2010 YILI ÜRÜNÜ YAĞLI TOHUMLU BİTKİLER (YTB) DESTEKLEME UYGULAMALARI

 

2010 Yılı Ürünü Kütlü Pamuk, yağlık, ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir ve zeytinyağı üreticilerine destekleme primi uygulamaları ve diğer konular ile ilgili bilgiler aşağıya çıkarılmıştır.

 

 

Türkiye tarım havzaları üretim ve destekleme modeline göre 2010 yılı ürünü yağlı tohumlu bitkiler fark ödemesi desteğine ilişkin bakanlar kurulu kararı uygulama tebliği(tebliğ no: 2010/23) 05/06/2010 tarih sayılı resmi gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

Üreticilerin mağduriyetine mahal verilmemesi amacıyla;

 

1- fark ödemesi desteğinden yararlanmak isteyen üreticilerin son başvuru tarihinin kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi , kanola ve aspir için 01/04/2011, dane mısır için 02/05/2010, zeytinyağı üreticilerinin tasiriye faturaları ile yapacakları son başvuru tarihinin 03/06/2011 ve bu tarihten sonra satılan zeytin yağlarına ait alım satım belgelerinin son teslim tarihinin ise 30/09/2011 olarak belirlediği ve bu tarihtan sonra yapılacak başvuruların kesinlikle kabul edilemeyeceği,

2- Tohumluk fatura tarihinin , tohumluğun kullandığı ekim dönemine uygun olması ğerektiği,

3- Kütlü Pamuk fark ödemesi desteğinin, pamuk sezonu içerisinde faaliyetlerini sürdüren ve desteklemeye konu kütlü pamuğu işleyecek olan çırçır prese fabrikalarının üretici adına düzenlenmiş olduğu alım –satım belgelerine istinaden yapılacağının bilinmesi,

4- Askı icmalleri İl Müdürlüğümüzün web sayfasına da İ/ilçe Müdürlüklerimizde ve Köy Muhtarlıklarında ilan edilmektedir. Çiftçilerimiz ilan edilen yerlerden askı icmallerine bakabileceği ve ayrıca askı icmallerine askı süresince her hangi bir itiraz olmaması durumunda, icmallerdeki bilgiler doğru olarak kabul edileceği; daha sonra yapılacak olan itirazların değerlendirmeye alınmayacağı ve hiçbir hukuki hakkın olmayacağının bilinmesi,

Ayrıca Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline göre2010 yılı ürünü yağlı tohumlu bitkiler fark ödemesi desteğine ilişkin bakanlar kurulu kararı uygulama tebliği’nin ödemelere ilişkin görev ve yetkileri(5.bölümün)4. maddesinin (g)bendinde ;”Pamuk Çırçır ve Prese fabrikalarının faaliyet dönemine ait tüm bilgileri kontrol eder.9/5/1972 tarihli ve 14182 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, pamukların çırçırlanma preslenme ve depolanmasının denetlenmesine dair tüzük çerçevesinde pamuk sezonu içerisinde faaliyetini sürdüren ve desteklemeye konu kütlü pamuğu işleyecek olan çırçır fabrikalarının üretici adına düzenlenmiş olduğu alım satım belgesine istinaden fark ödemesi desteği (kütlü pamuk prim desteği ödemesi)yapılır.”denilmektedir.

 

Bu sebeple 2009 yılı kütlü pamuk uygulama Tebliğinin ilgili maddesinden dolayı yaşanan sıkıntıların bir daha tekerrür etmemesi için 2010 yılı fark prim ödemesi destek kapsamında (Kütlü Pamuk Prim Ödemesi) üretici/üreticiler adına düzenlenecek olan alım satım belgesi/müstahsil makbuzları v.b. gibi belgelerin mutlaka bağlı bulundukları İl’deki DTS Grup Başkanlıkları ve DTS Bölge Müdürlüklerinde kayıtlı olan çırçır prese fabrikaları tarafından düzenlenmiş olmasına riayet edilmesi gerektiği; aksi halde üretici(çiftçi/çiftçilerin)mağduriyetlerinin söz konusu olacağı ve bu mağduriyetler sonucu doğacak olan tüm hukuki sorumlulukların çiftçilere ait olacağının bilinmesi noktasında yukarıda bahsi geçen tüm konulardaki bilgilerin Muhtarlığımız vasıtasıyla köyünüz ve köyünüze bağlı mezralarda hububat, pamuk, dane mısır vb. gibi üretim yapan tüm çiftçilere duyurulması gerekmektedir.

 

 

 

DUYURU

 

 

 

1. ÇKS’ de 2010 yılı üretim sezonundaki bilgilerini güncelleyen çiftçiler 2010/10 no’lu tebliğin

2. ÇKS ye kayıtlı 50 dekar ve üzeri her bir tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için her 50 dekarlık alan için bir analiz olmak üzere, Bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuarda 01.01.2010 tarihi ile son müracaat tarihi olan 31.12.2010 tarihi arasında toprak analizi yaptırarak Tebliğin Ek-2’sinde yer alan Toprak Analizi Formu ve analiz raporu ile müracaat edilmesi gerekmektedir. 50 dekarın altındaki tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için toprak analizi yaptırılması şartı aranmayacaktır.

3. 50 dekarın altındaki alan için toprak analizi yaptırılması halinde bu alan da toprak analizi destekleme ödemesinden faydalanacaktır.

4. 50 dekarlık tarım arazisi büyüklüğünden; işletme ya da parsel büyüklüğün değil, ÇKS “Üretim Sezonu İşletme kaydı “-“Arazi Bilgileri” bölümünde yer alan her bir arazideki “Kullanılan Alan” da belirtilen ekilen ya da işlenen alan toplamının (kendi mülkiyetinde olan, kiralamak suretiyle kullandığı alan vb.)anlaşılması gerekmektedir.

5. Birden fazla üretim olması durumunda, her bir üretim çeşidi (1.üretim, 2. üretim vb.) ayrı ayrı değerlendirilecektir. Örneğin; bir arazideki 1. üretim çeşidinde ekilen alan toplamı 40dekar, 2. üretim çeşidine ekilen alan toplamı 60 dekar ise, 1. üretimdeki alan için toprak analizi şartı aranacaktır. Eğer analiz yaptırılmamış ise, 1. üretimdeki 40 dekarlık alan dikkate alınacaktır. Analiz yaptırılmış ise, 1.üretim çeşidiyle 2.üretim çeşidinden her bir arazide destekleme tutarı daha yüksek olan dikkate alınacaktır.

6. Her toprak analizi numunesinin 50 dekarlık alanı temsil etmesi nedeniyle ;( 4. maddede belirtilen arazi toplamının 50’ye bölünmesiyle ortaya çıkacak sayının bir üst tamsayıya yuvarlanmasıyla bulunan numune sayısı destek hesabında dikkate alınacaktır.) Örneğin; 117 dekarlık alan için 3 adet toprak analizi yaptırılması durumunda alanın tamamı gübre desteğine tabi olacaktır. Bu alan için bir adet toprak analizi getirilmiş ise sadece 50 dekarlık kısmı gübre desteğine tabi olacaktır. Şayet hiç toprak analizi rapor getirilmemiş ise bu alanı tamamı gübre desteğine tabi olmayacaktır.

7. İşletmesinde 50 dekar ve üzeri tarım arazisi bulunan çiftçiler, gübre destekleme ödemelerinden faydalanabilmesi için Bakanlığımızca yetkilendirilmiş laboratuarda toprak analizi yaptırması konusunda bilgilendirilecektir.

8. Yetkilendirilmiş laboratuar listesi

 

www.tugem.gov.tr adresinde de yayımlanacak olup, liste ayda bir gün güncellenecektir. Yetkilendirilmiş laboratuarın analizleri yetki aldığı tarihten sonra kabul edilecektir.

9. Tebliğin yayımı tarihinden önce 2010 yılı ÇKS kaydını güncelleyen çiftçilerin, mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemelerinden yararlanabilmesi için Tebliğin ekinde yer alan başvuru dilekçesi(Ek-1) ve (Ek-2) ile müracaat etmesi konusunda bilgilendirilecektir.

 

Ürün grupları

 

 

 

Mazot Desteği

(TL/Dekar)

 

 

 

Gübre Desteği

(TL/Dekar)

 

 

Süs Bitkileri, Özel Çayır Mera ve Orman Emvali Alanları

 

2

 

3

 

Hububat, Yem Bitkileri, Baklagiller, Yumru Bitkiler, Sebze, Meyve Alanları

 

3,25

 

4,25

 

Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Endüstri Bitkiler Alanı

 

5,5

 

5,5

 

 

Toprak analizi desteği Dakar başına 2,5 tl’dir.