Dershaneler de sınavlar da kalkacak

Dershanelerin kapatılması tartışmaları devam ederken AK Parti ve MEB'in asıl amacının doğrudan dershaneleri kapatmak değil dershanelere olan ihtiyacı bitirmek olduğu belirtiliyor.

Dershaneler de sınavlar da kalkacak

Milli Eğitim Bakanlığı'nın dershaneleri kapatma çalışmaları gündemdeki yerini korumaya devam ederken bu konuyla ilgili her geçen gün yeni gelişmeler yaşanıyor. MEB'in dershaneleri kapatma çalışmalarının yeni olmadığı ve AK Parti hükümetinin kurulduğu günden bu yana eğitimin kalitesini yükseltmek adına bunu planları arasında her zaman tuttuğu belirtiliyor. Öte yandan AK Parti'nin asıl amacının eğitim hayatında dershanelere olan ihtiyacı bütünüyle bitirmek olduğu da kaydediliyor.

Bu konuda MEB'e ve AK Parti'ye yöneltilen eleştirilerin insafla bağdaşmadığı ve MEB'in halihazırda zaten asıl amacının dershaneleri değil dershanelere olan ihtiyacı ortadan kaldırmak olduğu tartışılıyor.
Futbolcuların eğitim durumu ne?

Öte yandan bu icraatın yapılış biçiminin sanki bir gruba veya doğrudan dershanelerin varlığına yönelik bir girişim olarak algılanmasının ise "yol kazası" olarak tanımlanabileceği ifade ediliyor.

DERSHANELERE İHTİYAÇ BİTİRİLECEK

Bu arada gelen bilgiler arasında dershanelerin kapanacağının yanısıra yavaş yavaş dershanelere asıl ihtiyacı doğuran sınavların da bir bir gündemden kaldırılacağı da yer alıyor. Bu çerçevede Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2014 yılından itibaren dershanelerin kapatılmasının ardından ilk iş olarak YGS sınavını kaldırmakla işe başlayacağı ifade ediliyor.

YGS KESİN KALKACAK

MEB Üniversiteye giriş sistemini de değiştirecek. 2015 yılında Bakanlığın YGS-LYS sınavlarından ilk olarak YGS'yi kaldıracak. Böylece sınavsız bir sisteme giden yolda ilk adım atılmış olacak.

SINAVSIZ SİSTEME GEÇİŞ

Şu sıralar MEB, TÜBİTAK, YÖK ve ÖSYM'nin ortak bir çalışma yürüttüğü ve 2 yıllık süre içinde sınavsız bir üniversiteye giriş sistemine odaklandıkları aktarılıyor.

SINAV YÜKÜ AZALIYOR

Bu çalışmalar kapsamında gelecek yıl veya 2015'te kademeli olarak öğrencilerin sınav yükü azaltılacak. İkili sınav sistemi yerine önce tek sınava indirilen sistem, daha sonra 5 dersten 2 ayda bir uygulanacak ve müfredata göre yapılandırılacak bir sisteme kavuşturulacak. Böylece öğrenci tek sınav stresi ve yükünden arınmış olacak ve bu sınavlardan aldığı en yüksek puanla istediği üniversiteye başvuru yapabilecek.

YIL SONU YAZILI MODELİ

Çalışmalar arasında yıl sonu yazılıları modeli olduğu de ifade ediliyor. Lise öğrenimi boyunca girilecek yıl sonu yazılılarında öğrencilerin durumları ölçülecek. Bu puanlara göre de öğrenciler üniversiteleri tercih edebilecek. Bu modelle Matematik, Geometri, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya gibi derslerin sınvları merkezi yapılacak ve kayıt altına alınacak.

ÜNİVERSİTELER ÖĞRENCİ SEÇECEK

Bazı üniversiteler öğrencilerini kendileri seçebilecek... Öğrencilerin ders dışı çalışmaları ve aktiviteleri de üniversiteye giriş puanlarında etkili olacak.

ZORLA KAPATMA YOK

Öte yandan Milli Eğitim müsteşarları dershaneleri kesinlikle zorla kapatmaya yönelmeyeceklerini ancak dershaneye olan ihtiyacı ortadan kaldıracak sistemler üzerinde çalışma yürüttüklerini de defalarca zikrettiler.

Kaynak: Rotahaber