Dermansız dertlere süper hastaneler

Sağlıkta devrim yapan hükümet dev bir adım daha atıyor. Bu kez hedefte ölümcül hastalıklar var. Kurulacak süper hastanelerde kanser, diyabet gibi amansız hastalıkların tedavisi ve ilaçları üzerine çalışılacak.

Dermansız dertlere süper hastaneler

Hakkı Kurban'ın haberi

Türkiye'nin dört bir yanında dev şehir hastanelerinin yapımı için düğmeye basan hükümet, şimdi de ölümcül hastalıkların tedavisinde "devrim" niteliğinde bir adım atmaya hazırlanıyor.

İstanbul'da, "Türkiye Sağlık Bilimleri Yüksek Teknoloji Enstitüsü" kurulacak. Enstitüyle, kanserden kalbe, diyabetten obeziteye, akciğer hastalıklarından genetiğe kadar pekçok ölümcül hastalığa hem çare aranacak hem de tedavi yolları geliştirilecek. Yüksek teknolojili cihazların da yerli kaynaklarla üretilmesi sağlanacak. Hafta başında Bakanlar Kurulu'nda görüşülen Enstitü için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan her türlü desteğin verilmesini istedi.

GEYİN GÖÇÜNE SON

Yürütülen çalışmalar sayesinde kök hücre tedavisinden kemoterapide kullanılan ilaçların üretimine kadar önemli kazanımlar elde edilmesi hedefleniyor. Yetişmiş beyin gücünün Türkiye'de kalmasını da sağlayacak atılımla birlikte, ameliyatlarda kullanılan aparatlardan, tedavi cihazlarına kadar yurtdışından ithal edilmesi nedeniyle her yıl milyonlarca dolar harcanan imkanlar yerli kaynaklarla üretilecek. Pek çok hastalığın tedavisinin yapılmasına paralel olarak, Türkiye'nin uluslararası sağlık merkezlerinden biri haline dönüşmesi hedefleniyor. Özellikle lisansüstü ve doktora çalışmalarındaki eksikliği giderecek proje kapsamında, patent ve patent sonrası üretime imkan sağlanması bekleniyor.

ENSTİTÜDE ALTI BİRİM HİZMET VERECEK

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun bakanlara anlattığı enstitüde 6 birim bulunacak:

- Ulusal Kanser Enstitüsü
- Ulusal Diyabet ve Obezite Enstitüsü
- Ulusal Kalp Akciğer Kan Enstitüsü
- Ulusal Genetik Enstitüsü
- Ulusal Biyomedikal Mühendislik Enstitüsü
- Epidemiyoloji Enstitüsü

SADECE KANSERDEN 100 BİN KİŞİ ÖLÜYOR

Türkiye'de her yıl kalp hastalıklarından dolayı 200 bin insan hayatını kaybederken,
150-200 bin aralığında insan kansere yakalanıyor. Kanserden ölenlerin sayısı yılda yaklaşık 100 bini buluyor. Diyabet ise her yıl 30 bini aşkın insanın yaşamını yitirmesine yol açıyor.

Kaynak: AKŞAM