Dereler ıslah edilecek
Şanlıurfa İl Taşkın Koordinasyon Toplantısı Vali Nuri Okutan'ın Başkanlığında İl Kültür Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda yapıldı. Vali Nuri Okutan "2010 yılı bizim taşkın önleme için derelerimizi ıslah yılı" dedi.
Toplantıya Vali Nuri Okutan'ın yanı sıra, Belediye Başkan Yardımcısı Habip Arslan, Vali Yardımcıları Salih Gelgeç ve Sedat Yıldırım, İl Jandarma Komutanı Albay Şükrü Cumhur, İl Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar, DSİ XV. Bölge Müdürü Sait Umucu, ilçe kaymakamları ile daire amirleri katıldı.
DSİ XV. Bölge Müdürü Sait Umucu'nun bir sunum yaptığı toplantıda, Vali Nuri Okutan bir konuşma yaptı. "2010 yılı bizim için taşkın önleme için derelerimizi ıslah yılı" Vali Nuri Okutan, "Bu ne anlama geliyor? 2006'da örneğini yaşamışız. 2009'da da yaşadık. Allaha çok şükür can kaybı olmadı ama olabilirdi. Mezarlarımızı aldı götürdü. Mezarlara gelen evlere gelseydi daha kötü olacaktı. Aklın yolu bir. Biz şimdi ne yapıp yapıp 2010 yılı ıslah çalışmasını ihtiyaçlarımızla birleştirmek zorundayız" dedi.
Yağmuru az alan yerlerde, yağmurun şiddetli yağması halinde çok daha büyük tahribatlara yol açabildiğini söyleyen Vali Okutan, "Çok sayıda da değil zaten. Şehrin içerisinde daha çok şehrin güzelleşmesi, imarı, bakımıyla da belki paralel düşünebileceğimiz şeyler. Mesela gerek Ceylanpınar'da gerek Bozova'da, merkezde hemen her belediyede şehrin güzelleşmesine sebep olacak bir yapı arz ediyor. Biz çok fazla belediyelerimizin, küçük belediyelerimizin kamulaştırmayla ilgili devlet su işlerine yol açabilecek maddi bir giderinin olmadığını biliyoruz. Ama iki gücü var. Bir tanesi komşuluk akrabalık ilişkileri. İkna edilebilir bu komşuluk. akrabalık ilişkileriyle ya da cadde haline gelmiş yerlerde bir şey yapmak zor. Ama üç beş ev olur, o evlerin bazıları ikna edilir, bazılarına yardım edilir. Böyle bir idare yöntemine gidilebilir. Cadde olmuş gelişmiş yerlerde yapılacak bir şey yok belki ama dere yatağı değiştirilebilir. Çözülemeyecek bir sorun olarak da görmüyorum" diyerek konuşmasını sürdürdü.
Herkesin, belediye başkanlarının DSİ ile irtibata geçmesi ve bir takım yatak değişiklikleri de dâhil işbirliği içinde bulunmasını isteyen Vali Nuri Okutan, "Bir de bilhassa köy hizmetlerinin yolları yaparken karayolları ile irtibata geçmesi lazım. Plan program içerisine alınması lazım. Eğer yapıyorlarsa belediyelerimizin şehir içerisinde köprü ve dereleri daha büyük tutması gerekiyor. Yoksa bu eninde sonunda bizden çıkıyor. Can olarak da çıkabilir, mal olarak da. Bu masrafları boşuna yapmış oluyoruz" şeklinde konuştu.