Demirtaş, PKK'nın çekilme tarihini açıkladı
Tarafsız Bölge'ye konuk olan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, 'Çözüm Süreci'yle ilgili Ahmet Hakan Coşkun'un sorularını yanıtladı.
Demirtaş'ın konuşmasından satırbaşları:
-Dicle Üniversitesindeki genç arkadaşların sorunları konuşarak çözmelidir.
-"BDP Kutlu Doğum Haftası'na karşıdır" propagandası yapılmak isteniyor.
-Başbakan'ın silahın bırakılması yönündeki çağrısı bir görüştür. Sonuçta bu ülkenin başbakanıdır, bu süreci yöneten kişidir, herkes kendi görüşünü açıklayacaktır. Şu anki süreç silahsız bir sürece nasıl geçileceğinin yönteminin konuşulduğu bir aşamadır.
-Süreçte bir pazarlık olmadı. 1993'ten beri süren barış arayışları var. Bu birden bire çıkmış bir süreç değil. Öcalan, Nevruz'da açıkladı; 'siyaset sahnesinde mücadelemizi sürdürmek istiyoruz' diye.
-Hükümete güvendiğimiz için değil barış istediğimiz için bu süreç içerisindeyiz. AKP'nin politikalarını beğenseydik şu an orada olurduk ama sırf bu yüzden barışa karşı olmak siyasetsizliktir.
-Kandil'deki yöneticilerin Öcalan'ın sözlerine kaygıları yok hükümetten var. Öcalan'ın da kaygıları var AKP'den.
ÇEKİLME TARİHİ
-Sınır ötesine geçiş işi yüzde yüz tamamlanmadı ama önemli bir aşamaya geldi, 1 hafta -10 gün içinde netleşecek. Öcalan mektup yazdı Kandil'e. İmralı'dan gelecek bir çağrı üzerine geri çekilmenin nasıl olacağı belirlenecek.
-Kandil geri çekilmede silahların bırakılmasını bir nihai çözüm olarak algılanmasını istemiyor. Birden Kürt Sorunu bitmiş gibi davranılamaz. Bu uzun soluklu bir süreç. Demokratik siyaset kanalları açıldığında silahları tam olarak susacaktır.
-Bu kez her zamankinden daha iyi bir süreç var. Kolay kolay sekteye uğramayacaktır. Kararlılık sürmeli.
MHP VE CHP'YE TEPKİ
-MHP ve CHP toplumun yüzde 40'ını temsil ediyor olabilir ama AKP'nin politikasını beğenmiyorsanız bir alternatif üretin. Şöyle olmaz böyle olsun deseler, o zaman saygı duyarım. Cenazeler gelmiyor aylardır. Akan kanın durmasından mı rahatsız oluyorlar?
-Başkanlık sistemi olursa ülke otoriterleşir diyorlar ama şu an başkanlık sistemine göre daha çok yetkiye sahip, bunu kimse konuşmuyor.
-Akil İnsanlar Komisyonu bizim önerdiğimiz şekilde olmadı. Bu kişiler olasılı provakasyonların önüne geçecekler, süreç tıkandığı noktalarda arabulucu olacaklar. Ama arzu ettiğimiz şekilde bir komisyon kurulmadı. Bu sürece katkı sunacaklarsa ortak bir dil tutturabilmeliler.
-Biz Türkiye de Türk kavramından da karşı değiliz. Biz sadece mevcut durumun bizi kapsamadığı için Türk kavramına karşıyız. Siz Türk kimliğini gidip Göktürklere dayandırırsanız, Türk kavramına etnik bir anlam yüklemiş olursunuz.
Kaynak: Haber7