DEDAŞ'tan Urfa'daki çiftçiye büyük indirim müjdesi-VİDEO

Dicle Elektrik, tarımsal sulamada elektrik borcu bulunan veya kayıt dışı elektrik kullandığı tespit edilerek borç çıkarılan çiftçiler için kullanılan elektrik bedeli üzerinden %75’leri aşan düzeyde indirim yapacağını açıkaladı

DEDAŞ'tan Urfa'daki çiftçiye büyük indirim müjdesi-VİDEO

Tarımsal sulamada kullanılan elektrik bedeli üzerinden %75’leri aşan düzeyde indirim yapılacağını açıklayan DEDAŞ yetkilileri, kurum olarak 100 dönüm arazi için çıkan 40-45 bin TL elektrik faturasının sadece 9 bin TL’sini alacaklarını söylediler.

İndirim çiftçiye sorularak hesaplandı

Konuyla ilgili Şanlıurfa Dedeman otelinde basın toplantısı düzenleyen Dicle Elektrik sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, şirket olarak çiftçi adına büyük fedakarlık yaptıklarını ve görülmemiş bir indirim sunduklarını belirtiyor. Gökay Üstün, bu indirim oranlarını hesaplarken, bölge çiftçileri, Tarım Bakanlığı, üniversite temsilcileri gibi konunun tarafı olan farklı kesimlerini görüşlerini ve hesaplamalarını dikkate aldıklarını ifade ediyor. Gökay Üstün, bu hesaplamaları neticesinde çiftçi için yapılabilecek en büyük indirim oranını dikkate aldıklarını ve böylece rekor indirim oranını üreticiye sunduklarını ifade ediyor. Bölge çiftçisi için büyük fedakarlık yaptıklarını vurgulayan Gökay Üstün, bu hesaplamayı yaparken çiftçimiz ürettiği ürün karşılığı hak ettiği parayı kazansın diye onların görüşlerini dinleyerek çok hassas davrandık diyor.
 

Faydalanmak için kampanya bitiş tarihini beklemeyin

Kaçak elektrikle tarımsal sulama yapan çiftçilerin bu uygulamadan vazgeçmeleri için çok cazip bir kampanya gerçekleştirdiklerini söyleyen Gökay Üstün, bu kampanyaya katılan çiftçilerinden 2014 yılında başka bir ödeme almayacağız diyor. Gökay Üstün, çiftçilerin bu kampanyayı kaçırmamaları, bu imkandan faydalanmak için kampanya bitiş tarihini beklememelerini özellikle vurguluyor.


Tarımsal sulamada %95 kaçak var

Dicle Elektrik sözcüsü Gökay Üstün, bölgede yapılan bilinçsiz sulama neticesinde doğan çevre felaketine de dikkat çekiyor: “Dicle Elektrik tarafından enerji dağıtımı yapılan Güneydoğu illerinde özellikle Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır’ın yanı sıra kısmen Batman illerinde tarımsal sulamanın önemli kısmı cazibe sulama imkanının yetersiz olmasının da etkisi ile ‘Salma Sulama’ denilen ve çevre açısından en büyük zarara yol açan yöntem ile yapılıyor. Bu yöntemde çiftçi özellikle pamuk ve mısır ekimi için bolca ihtiyaç duyduğu suyu, insanlığın ortak yaşam kaynağı kabul edilen yer altı sularını açtıkları kuyulardan elektrik enerjisi ile çalışan motopomplar ile sağlıyor. Yaşamsal önemi bulunan yer altı suları, yüzde 95’lere ulaşan kaçak elektrik kullanımı nedeniyle ne yazık ki büyük bir savurganlıkla kullanılıyor. Böyle olunca da bölgede doğal dengeyi belki de birkaç yıl içerisinde tümden değiştirecek biçimde, yer altı suları tükenme noktasına geldi. Daha önce 20-30 metreden su çıkaran çiftçi, su bulmak için 400 metreyi aştı.”


İsrafla yarının suyunu bugünden tüketiyoruz

Uzmanlar mevcut sulama şeklinin devam etmesi durumunda bölgede çiftçilerin yakın bir gelecekte ne sulama ne de içme için su bulamayacaklarını ifade ediyor. Bu da milli servetin israfla bilinçsiz şekilde tüketilmesi anlamına geliyor. Bir anlamda bilinçsiz sulama geleceğimizin israf edilmesi anlamına geliyor.
 

DEDAŞ, ELEKTRİK BEDELİNİ ÇKS VERİ TABANI ÜZERİNDEN HESAPLADI

Tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere, bu borçları ödenene kadar 2014 yılında tarımsal destekleme yapılmayacağına dair Bakanlar Kurulu kararının ardından, Dicle Elektrik, ÇKS veri tabanı ve uydu görüntülerinden yararlanarak bölgede elektrik borcu bulunan çiftçileri belirledi ve bilgi amaçlı hazırlanan mektuplar eşliğinde gerekli tebligatta bulundu. Gelecek talepleri karşılamak üzere de Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin’de birer Tarımsal Sulama İletişim Merkezi inşa etti.

Dicle Elektrik, yılda ortalama 4 milyar kilowatt / saat elektrik kullanılan tarımsal sulama alanında yaşanan yüzde 95 düzeyindeki kayıt dışılığın giderilmesi ve bölgeye kaliteli, kesintisiz enerji verilebilmesi için Bakanlar Kurulu tarafından alınan karar üzerine harekete geçti. İlk etapta Tarım Bakanlığı’ndan Çifti Kayıt Sistemi (ÇKS) verileri ve uydu görüntüleri alınarak, çiftçilerin ektiği ürün ve ekim alanı, kullandığı su, açtığı kuyu, kuyu derinliği gibi bilgiler derlendi. Konunun taraflarıyla da yapılan görüşmeler sonunda, çiftçilerin kullandığı asgari elektrik bedeli belirlenerek, gerekli tebligatlar yapıldı.

Çiftçilere elektrik borcunun yanında bilgi amaçlı bir de bilgi mektubu gönderen Dicle Elektrik, bu konuyla ilgili başlattığı ve 16 Haziran’a kadar sürdürmeyi planladığı kampanya yı anlattı. Mektupta, gerek aboneliği olduğu halde borcunu ödemeyen, gerekse aboneliği olmadığı halde elektrik kullanarak sulama yaptığı saptananlara çıkarılan borç, kampanya şartları ve çiftçilerden gelmesi muhtemel sorulara yanıtlalar verildi.

 

Dicle Elektrik, tarımsal desteklemelerin ödenmeye başlaması ile birlikte bilgi, itiraz ve anlaşma amaçlı olarak kuruma gelecek olan çiftçilerin bu taleplerini karşılamak üzere Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin’de birer Tarımsal Sulama İletişim Merkezi kurdu. Bu merkezler, kurum bahçesinde yer alırken, çiftçilerin konuyla ilgili her türlü sorularına burada yanıt bulabileceği bildirildi.

Toplantıya DEDAŞ EPİSAŞ Şanlıurfa il müdürü Mehmet Şükrü Bereket, DEDAŞ EPİSAŞ Şanlıurfa medya iletişim danışmanı Atilla Korkmaz ve kurumun elektrik mühendisi İbrahim Halil Eren katıldı.

Haber: Mehmet Guli Aslan/ Balikligol.com


DEDAŞ'tan Urfa'daki çiftçiye büyük indirim müjdesi paylaşan: balikligolcom