Davutoğlu, ekonomide yeni eylem planını açıkladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bakanlarla beraber düzenlediği basın toplantısında ekonomide yeni eylem planını açıkladı. Davutoğlu, hedeflerinin, 4 yıl içinde GSYH'yi 1,3 trilyon dolara çekmek, işsizlik oranını da yüzde 7 civarına indirmek olduğunu söyledi.

Davutoğlu, ekonomide yeni eylem planını açıkladı

 Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kabinedeki birçok bakanla düzenlediği basın toplantısında ekonomide yeni eylem planını açıkladı. 25 başlıktan oluşan planla, 4 yıl içinde GSYH'nin 1,3 trilyon dolara çekilmesi, işsizlik oranının da yüzde 7 civarına indirilmesi hedefleniyor.

"Ekonomik yapımızı tümüyle yenileyecek olan ve son derece titizlikle yapılmış bir çalışmayı kamuoyumuzla paylaşacağız” diyerek konuşmasına başlayan Başbakan Davutoğlu, 25 başlıkta 1350 eylem planı çerçevesinde yeni hamle dönemi başlayacağını söyledi.

Yapısal dönüşümde 5 ana temel olacak
Yapısal dönüşümde beş ana temel olacağını belirten Davutoğlu, bunlardan birincisinin, siyasi istikrar ile ekonomik öngörülebilirlik arasındaki ilişkinin sürdürülmesi, ikincisinin insani kalkınma ve insan kaynağının güçlendirilmesi, üçüncüsünün üretim teknolojisindeki değişime uyum, dördüncüsünün ekonomideki entegrasyon ve bütüncül ekonomi anlayışı, beşincisinin ise ekonominin dünya ekonomisi ile tam entegrasyonla hareket etmesi olacağını belirtti.

Bugünkü 9 maddenin reel ekonomi ile ilgili olacağını ifade eden Davutoğlu, önümüzdeki dönemde 8 maddelik makroekonomik adımlar, sonrasında 8 maddelik insan odaklı yapısal dönüşüm adımları da açıklanacağını söyledi.

Başbakan Davutoğlu'nun konuştuğu programda bakanlar da zaman zaman kendi bakanlıklarıyla ilgili başlıklarda açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu, 9 maddelik eylem planını şöyle açıkladı:
- İthalata olan bağımlılığın azaltılması programı
Cari açığın arkasında bunun olduğunu belirten Davutoğlu, "Türkiye'nin ihtiyacı belirlenerek MTA'nın yurt dışında da madencilik yapacağını sağlayacağız. Enerjide kullanılan teçhizatın yurt içinde üretilmesini sağlayacağız. Yurt dışından alınmayacak. Demir sektörünün hurdaya bağımlılığını azaltacağız. Sanayi stratejini revize edecek sektörel stratejileri bulacağız. Elektrikli araçlar için batarya geliştirilmesini destekleyeceğiz." dedi.

- Teknoloji alanlarında ticarileştirme programı
Öncelikli sektörlerde teknoloji yatırımlarını destekleyeceklerini belirten Davutoğlu, Enerji, sağlık, hava, uzay sektörlerinde teknoloji yatırımlarını destekleyeceklerini söyledi.

- Kamu alımları yoluyla teknoloji geliştirme programı
- Yerli kaynaklara dayalı enerji alım programı
- Enerji verimliliğini geliştirme programı: Enerji verimliliği yatırımlarını geliştirmek için programlar bulunacak. Termik santrallerde atıklardan azami seviyede yararlanılacak.
- Tarımda su kullanımının etkinleştirilmesi programı: Modern sulama metotları yayınlaştıracak, açık sistemler kapalı sistemlere dönüştürecek. Arıtım suları tarımda kullanacak, modern sulama tesisi sayısı her yıl yüzde 10 artıracak.

- Sağlık endüstrilerinde yapısal dönüşüm programı: İlaç ve tıbbi ilaç alımlarında yerli üretimi arttıracak.
- Sağlık turizminin geliştirilmesi programı: Sağlık turizminde hedef ülke bazında programlar hazırlayacak, bu alanda hizmet verecek işletmelere ağırlık verilecek.
- Taşımacılıktan lojistiğe dönüşüm programı: Lojistik alanda çalışan tüm kurumlar için programlar kuracak, ulaşımda elektronik sistemler geliştirecek. Ayrıca, Gümrük kapılarının sayısını arttırılarak gümrük işlemleri hızlandıracak.  (İLKHA)