Davete İcabet
Dinimizde meşru (Haramın işlenmediği) Davetlere icabet etmek (Katılmak) Vaciptir. Bu davet düğün daveti, sünnet daveti, hayır hasenat daveti, istişare daveti, kısacası her ne suretle olursa olsun. Davet edilen yerde Din dışı bir şeyin olmaması lazım. Şayet davet edilen yerde münker varsa ya o davete katılmamak veya davette dil ile münkere müdahale etmek dinimizin emridir. Dünyevileşen insanlıktan dır ki, davetlerde, hemen hemen tüm etkinliklerde din dışı eylem söylem görmek mümkündür. 09.09.2019 Tarihinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin daveti vardı. Toplantı yeri Cumhuriyet Parkıydı. Toplantının mahiyeti istişare toplantısı dendi. Katılımcılar genellikle yazarlar, şairler, Yerel gazete genel yayın yönetmenleri, biraz da akademisyenler katılmıştı. Önce yemek faslı, çay ikramı, Sayın Başkan BEYAZGÜLÜN gelişi. Belediye yetkilisi birisinin sunumu, birkaç kelamla Başkanın konuşması, belirli zevatlara mikrofonun uzatılması kısa konuşmalarla toplantı devam etti.
Öncelikle davet ettiklerinden teşekkürler. Katılım yüz civarında, kimin kim olduğu pek belli değildi. Çünkü ismen tanışma olmadı. Ayrı ayrı branşlar, guruplar oluşsaydı daha iyi olurdu. Her kese birer dosya verildi. Dosyada 72 başlık vardı. Hiç bir başlıktan bir şey anlamadım. Tema turizm ağırlıklıydı. Alanım olmadığı için belki bana öyle gelebilir. Gönül isterdi ki, cık caklarla yapılacaklar için zihin yormak değil, birikmiş sorunlar dile getirilseydi, çözüm yolları aransaydı daha iyi olurdu diye düşünüyorum. Bir kaç konuşmacıyı dinledim. Bir yazar Urfalı olmayanları yabancılar diye söze başladı. Senelerdir haram olan Irkçılıkla uğraşıyoruz. Birde şehircilikle mi uğraşalım. Ben böyle anladım. Toplantı biraz vizyonsuz, sönük, heyecansız geldi bana. Sayın Başkanın gençlik yıllarını biliriz. Yetiştiği atölyeyi de çok iyi biliriz. Başkanın, duruş, konuşma girişlerini nakıs buldum. Toplantıda niçin merkez İlçe başkanları yoktu bana göre bir eksiklikti. Bir konuşmacı yazarlar, şairler, Urfa’nın dertlerini dert edinenler için bir yerinin (Toplanma yeri) Olmamasını söylemesi tam yerindeydi. Bizimki de bir birimizi sorabilmek için evden cenazenin çıkması mı lazım kabilinden.
Kadim şehirde düşünürlerin bir yeri mutlaka olmalı, boş zamanlarda oralarda sorunlar konuşulmalı, çözüm yolları aranmalıdır. Bu yer tesisini de belediyelerimiz yapacak sabırsızlıkla bekliyoruz. Kadim Şanlıurfa’nın kalkınması, tanıtılması sadece turizmle, sporla, türkü, şarkı, şiirle, isot yarışması ile,Afişlerle Göbekli tepe Yılı hayırlı olsun demekle olmaz. En büyük görev yerel yönetim ve yönetenlerde, Karaköprü çevik kuvvet kavşağının faaliyete geçmemesi büyük bir sorun. Ne zaman bitecek çalışma ne safhada kimsenin haberi yok. 50 Metrelik yol kaç yıldır sözde yapımı devam ediyor ne zaman bitecek? Aşırı derecede bir denetimsizlik var. Saldım çayıra mevlam kayıra ile olmaz. Tüm yetkili birimler bu konuda çalışmalıdır. Büyük şehirde halk sivrisinekten yatamıyor, ilaçlamalar sıklaştırılmalı, kontrol edilmelidir. Urfa’nın en büyük sorunu işsizliktir. Bir Yerel gazetemizde “MUTFAKTA UMUT VAR “ Diyor Suriyelilere iş imkânı sağlanacakmış, önce can sonra canan düstur olmalı. Mayınlı bir konu olduğu için anlayan anlasın. Askeriye yerleşkesi ne zaman Millet bahçesi olacak halk dört gözle bekliyor verilen sözler ne oldu? Şanlıurfa Hava alanı sorunlu, Uçak seferleri çoğaltılmalıdır. Kadim Şanlıurfa’mıza Otobüs Terminali yakışmıyor. Yeni yönetimin böyle bir girişimi, düşüncesi var mı? Toplantıda da temas edildi. Şanlıurfa da ulaşım tam bir facia çevre yollarımız yok. Oto Park eksiklikleri en elzem konulardan biridir. İlimize bağlı Ceylanpınar İlçemizde devlet üretme çiftliği var. Bir kaç ili besler kimin elinde, ihaleler kimlere, işe kimler alınıyor soruları var.
Şanlıurfa’nın bir hayvanat bahçesi niçin olmasın. Şanlıurfa’nın Dünyalık İbosu varsa da Nabileri, gazelhan kazancı bedihleri, Arap hoca gibi âlimleri de vardır. Yerel gazeteler önümde hepsi 2019,2020 Eğitim öğretim yılı sıkıntılı bir açılışla başladı deniyor. Gençliğimiz bozuluyor. İfsat ediliyor. İlköğretimdeki genç sigara, uyuşturucu müptelası olmuş. Maneviyatsız eğitimin akıbeti budur. Diriliş nesli yetiştiriyoruz diyenlere... Kapalı çıplaklarla sokakları doldurdular. İlimizde faizle para dağıtan şebekeler bankalardan daha fazladır yani tefeciler. Kim bunlarla mücadele edecek yetkililer. Hiç mazerete gerek yok. İktidar olanlar muktedir olmalı. Şikâyete hakları da yoktur. 25 yıldır Şanlıurfa’dayım bende bir Urfalıyım. Şanlıurfa’yı belki çok Urfalılardan seviyorum. Kadim şehir istenilen yerde değildir. Cırcır fabrikası ile yem fabrikası ile ne ilerleme olur nede işsizlik azalır. İnanç turizmi İlimizin can damarıdır kimse dillendirmiyor. Binlerce işçiyi istihdam etmek için çok büyük bir isot fabrikası kurulmalı belki var ben bilmiyorum. Bu fabrikada hem istihdam hem üretim hem de ihracat olmalı. Reis sayesinde mevki makam elde edenler, bu ilin imarı sizin elinizde hayırlı işlerinizde sizi alkışlar, Çünkü seçilmeden önce sizden biri dediniz. Yan çizerseniz seçim sandığında boğulursunuz… Vesselam…