Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Yayınlandı: KİT'lerde Çalışan Taşerona Kadro Geliyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile Kamu İdari Teşebüslerde (KİT) çalışan taşeron ilçilere kadro yolu açıldı.
Resmî gazete'de yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile KİT çalışanlarının kamuda sürekli işçi olarak istihdam edilmesi için gerekli şartlar Cumhurbaşkanlığı kararı ile ilan edildi.
İşte Resmi Gazetede yayınlanan kararnamedeki taşeron işçileri ilgilendiren o kısım:
Hizmet alımı yoluyla çalıştırılan personelin. Sürekli işçi kadrolarında istihdamı
MADDE 8- (I) Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarında, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında yükleniciler tarafından çalıştırılmakta olanlardan. 4^12/2017 tarihi itibarıyla en az iki yıl kesintisiz (yıllık izin, doğum izni, askerlik ve toplamda 30 günü geçmeyen kesintiler hariç olmak üzere) olarak ilgili teşebbüs ve bağlı ortaklıklarda çalışmış ve halen çalışmaya devam edenler, aşağıda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yapılacak sınavda başarı göstermeleri halinde halihazırda görev yaptıkları teşebbüs ve bağlı ortaklıklarında işçi statüsünde istihdam edilebilir.
- Bu maddenin uygulanmasında, kişilerde aranacak şartların tespiti ve personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmesinin kapsamının belirlenmesi açısından, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 23’üncü maddesi hükümleri esas alınır.
- Bu madde uyarınca yapılacak atamalar 4’üncü maddenin birinci fıkrası ile 5 inci maddenin birinci fıkrası kapsamında doğan kontenjandan, teşebbüslerin talepleri doğrultusunda her bir kamu iktisadi teşebbüsü ve bağlı ortaklığı için Bakanlık tarafından belirlenecek sayıyı aşmayacak şekilde karşılanır. Bu şekilde yapılacak atamalarda 7’nci maddenin birinci fıkrasında belirtilen usul uygulanmaz.
- Teşebbüs ve bağlı ortaklıklar yılı içerisinde yazılı ve/veya sözlü ya da uygulamalı sınav yapar. Bu kapsamda yapılacak sınava ilişkin usul ve esaslar ile gerekli nitelikleri tespit etmeye yönetim kurulları yetkilidir.
- Bu madde kapsamında yapılacak işlemler sebebiyle oluşacak şartlara uyum sağlanması amacıyla hizmet alım sözleşmelerinde değişiklik yapmaya 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ile 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu hükümleri çerçevesinde yönelim kurulları yetkilidir.
- Bu madde kapsamında oluşacak tereddütleri gidermeye Bakanlık yetkilidir.
- Bu madde kapsamında yapılan yerleştirmeler, hizmet türü, unvanı, sayısı vb. bilgileri içerecek şekilde 15 gün içerisinde Bakanlığa bildirilir. Bu kapsamdaki yerleştirmeler kaynaklı hizmet alımı tutarlarında eksilme oluşması halinde bu tutar, ilgili yıl Genel Yatırım ve Finansman Programı Hakkında Karar uyarınca belirlenen ihale yoluyla hizmet alım tavanından düşülür.