Cumhurbaşkanı Gül, Şanlıurfa'da Başkanlık sistemini değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Şanlıurfa Valiliğini Bakan Faruk Çelik ve Şanlıurfa Milletvekilleri ile birlikte ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Gül, Şanlıurfa'da Başkanlık sistemini değerlendirdi
Şanlıurfa Valiliği’ni ziyaretinde basın mensuplarının başkanlık sistemine ilişkin sorusunu cevaplandıran Cumhurbaşkanı Gül, “Bütün bu tartışılan konuların bilinerek tartışılması çok önemlidir. Enine boyuna bilinmesi, ciddi analizlerin yapılması, çok ciddi bilgilerin ortaya konulması önemlidir” dedi.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Şanlıurfa Valiliği’ni ziyareti sırasında, bir basın mensubunun başkanlık sistemi tartışmalarını hatırlatarak değerlendirmesini sorması üzerine; başkanlık sisteminin hep tartışıldığını, kendisinin de bu konudaki fikirlerinin bilindiğini aktardı. Cumhurbaşkanı Gül, “Bütün bu tartışılan konuların bilinerek tartışılması çok önemlidir. Enine boyuna bilinmesi, ciddi analizlerin yapılması, çok ciddi bilgilerin ortaya konulması önemlidir. Yoksa bir mevzu gündemde diye herkesin bir şey söylemesi değil. Söylenen şeyler bilinerek, derinliğine analizleri yapılarak konuşulursa memleket için çok daha faydalı olur” dedi.

IRAK CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI TARIK HAŞİMİ
Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi ile ilgili Interpol’ün aldığı kararın hatırlatılması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, konuyla hükümetin, Dışişleri Bakanlığı’nın ve güvenlik birimlerinin ilgilendiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, Haşimi’nin Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı sıfatını hâlâ taşıdığını hatırlatarak, “Burada uzun bir tedavi süreci içerisinde. Güvenlik birimleri ve Dışişleri Bakanlığı vasıtası ile gerekli olan neyse o yapılacaktır” dedi.

“TÜRKİYE, EN ZOR GÜNLERİNİ GEÇİREN IRAK’A YAPICI DESTEK VERİYOR”
Cumhurbaşkanı Gül, Haşimi’nin Irak’ta teröre destek vermekle suçlandığının hatırlatılması üzerine de, “Biz başka bir ülkenin iç meselelerine karışmayız. Onların bileceği bir husus. Ama komşumuz Irak bir geçiş süreci içinde. Kendisini adeta yeniden inşa ediyor ve kendisini yeniden inşa ederken biz bütün iyi niyetimizle yardımcı oluyoruz. Irak’ta da herkes bizim kardeşimizdir. Ne ırk ne de mezhep temeli üzerinde bir ayırım yapmayız. Hepsi ile de bir şekilde ilişkimiz vardır. Irak en zor günlerini geçirirken de Irak’a yapıcı desteği en çok veren ülke de Türkiye olmuştur. Bunu bütün Iraklılar da, dünya da bilir. Bizim bütün arzumuz şudur: Irak’ın kendi halkı ile barışık ve komşuları ile de iyi ilişkiler içerisinde yeni bir düzeni kurmasıdır. Biz buna hizmet ederiz. Tarık Haşimi, Irak’ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı’dır. Tekrar söylüyorum Irak’ın iç işlerine karışmak bize düşmez. O, Irak halkının ve Irak yasalarının bileceği bir iştir. Onunla, Irak’taki otorite yokluğundan istifade ederek Irak dağlarında illegal bir şekilde yerleşmiş olan silahlı güçlerin, terör gruplarının birbiri ile karşılaştırılması, aynı kefeye konulması çok yanlış bir şeydir. Irak’ın kendi yasaları vardır. Kendi siyasi süreçleri vardır. Ama biz siyasi olarak baktığımızda Irak’a tek söyleyeceğimiz şudur: Bütün halkını kucaklayan, enerjisini çatışmalarla değil, ayrışmaya sevk ederek değil, tam tersine Irak’ı güçlü bir şekilde yeniden kurmaya sevk etmelerini onlara tavsiye ederim” dedi.

YENİ ANAYASA YAZIM SÜRECİ
“Yeni anayasa yazım sürecinde ilk 3 madde en sona bırakıldı. Bu konudaki görüşleriniz nedir?” şeklindeki soruya cevaben de Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik, laik bir hukuk devleti olması ilkesi çerçevesinde özgürlüklere önem veren, kısıtlayıcı olmayan ve büyük özgüven taşıyan bir anayasanın yapılmasının önemini vurguladı.

“YENİ ANAYASA SÜRECİNDE BÜYÜK BİR MUTABAKATIN OLDUĞUNU GÖRÜYORUM”
Cumhurbaşkanı Gül, “Çok büyük bir mutabakatın olduğunu görüyorum böyle bir anayasada. Ayrıca böyle bir anayasayı yazmak için de çok iyi bir metodun takip edildiğini görüyorum. Türkiye’de ilk defa halka ulaşan, her şehre ulaşan, her sivil toplum örgütünün, üniversitenin fikrini alan, ‘Benim de anayasayla ilgili bir düşüncem var’ diyen herkesin sesini duyan bir metot takip edildi. Herkesin bu süreçten bilgilenmesi ve bu süreci değerli bulması gerekir” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, toplanan verilerin kâğıda dökülme aşamasına gelindiğini ve sürecin başarılı geçmesini dilediğini aktardı.


“TERÖR BİTERSE HER ŞEY DAHA BÜYÜK BİR ÖZGÜVEN İÇİNDE KONUŞULUR”
“Kürt sorunuyla ilgili, ‘Çok iyi şeyler olacak’ demiştiniz ve açılım süreci başlamıştı. Bugün baktığınızda sorunu nasıl görüyorsunuz. Önümüzdeki süreçte iyi şeyler olacak mı?” sorusu üzerine de Cumhurbaşkanı Gül, konuyla ilgili sürekli iyi şeylerin olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun farkında olanlar vardır, olmayanlar vardır. Yeterli bulan, yeterli bulmayanlar vardır. Şu bir gerçek ki; bu bizim en önemli konumuzdur. Dolayısıyla bu konuyu da yine büyük bir özgüven içerisinde, bir taraftan hepimizin ortak değerleri, diğer taraftan demokratik ve evrensel standartları dikkate alarak gündemde olmaktan çıkartabiliriz. Daha fazla ilerleme sağlanabilmesi için terörün olmaması gerekiyor. Terör daha iyi şeylerin olmasını engellemektedir. Vaktiyle söylediğim şeylerden sonra memleketimizde bu konuyla ilgili çok güzel şeyler olmuştur, daha güzel şeyler de olabilir. Ama terör, bunları tıkayan bir unsurdur. İnanıyorum ki terörün içinde olanlar, yaptıkları bu yanlışın farkında olurlar. Bundan vazgeçerler. O zaman çok daha rahat, çok daha büyük özgüven içinde her şey konuşulur ve her şey bütün halkımızın arzu ettiği istikamette gelişir.” dedi.


Günün anısına ŞAnlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Mırra takımı ve Kürk hediye etti. Mırra Takımını alan Gül "Gelenekleri unutmamak güzel" dedi. Kürkü giyen Gül "Bu kürkle çobanlık yapılır" diyerek basın mesnuplarına poz verdi.