Cuma hutbesinde konu; Helal kazanç helal lokma
Değerli okurlarımız, bugün Cuma Hutbesini sizlere sunuyoruz Hutbenin konusu Helal kazanç helal lokma
Helal Kazanç Helal Lokma
Cumanız mübarek olsun aziz kardeşlerim!
Bilmem, seherde aç havalanıp akşama tok dönen kuşları gördünüz mü hiç? Yahut, tarladan mahsul alabilmek için tohum eken elleri düşündünüz mü? Meyve devşirmek üzere ağaca uzanan kolları? Ağını dolu çıkarmak için düğüm bağlayan ince emekleri? Ve arılar gibi damla damla işlenen petekleri?
Şimdi düşünün. Evine haram sokmamak için çırpınan canları düşünün. Kendinizi düşünün. Maksat için yürüdüğünüz yolları, rızık için boyun eğdiğiniz kulları düşünün. Sonra dikkatle bakın kazandıklarınıza. Bakın, inceleyin, görün. Görmek için bakın; bakın ki, haramdan mıdır rızkınız, helalden mi? Ekmeğiniz sağlam mıdır, şüpheli elden mi? Hani alırken yığın yığın, bütün bütün Akşam çocuğunuza içirdiğiniz sütün Sorun hesabını kendinize. Masum musunuz, değil mi? Şeker mi çiğnemektesiniz, kil mi?
Efendiler! Haramdan kaçının, helalinden isteyin!
Kıymetli Kardeşlerim!
Biliyor muydunuz, helalinden bir yudum aşın yuvamıza bin bereket getirdiğini? Biliyor muydunuz haram karışan rızıkların bereketi bitirdiğini? Ağız tadımızın helalden geldiğini, haramın ise fırınlar deldiğini biliyor muydunuz?
Allahtan haram mı istersiniz efendiler, helal mi? Bahtınıza karanlık mı düşsün, hilal mi?
Değerli Kardeşlerim!
Kazançlarda haram şüphesinin çoğaldığı hırs dolu zamanlarda yaşıyoruz. Günler, haftalar, aylar ve yıllar hep birbirine benzeyerek geçiyor. Aman ha Aman ha, bu koşturmacada helallerimizi yitirmeyelim; yoksa helalimizi de yitiririz, ve evimizin huzuru kaçıverir apansız. Karanlık geceler sızar sonra gönüllerimize. Belki dikenler musallat olur güllerimize. İşte bu yüzden; işte bu yüzden kardeşlerim, haramdan kaçınmalı, helalinden istemeliyiz! Kaçamıyoruz dememeli, kaçmalı, korunmalıyız. Kanunlardan korktuğumuz, komşumuzdan çekindiğimiz için değil kardeşlerim, Allah korkusundan yapmalıyız bunu, Ona dost olmak için yapmalıyız. Sonuçta, biz helali isteyerek Allaha dost olalım da varsın bütün haramlar bize düşman olsun. Biz helalin zırhını kuşanalım da, varsın haramın kılıç okları geldikçe gelsin üstümüze, geldikçe gelsin.
Kardeşlerim!
Kainatın Efendisi, Muhammed Mustafa (s.a.s), Haram lokma ile beslenip büyüyen bir insan ateşe daha layıktır[1] buyuruyor. O halde dikkat edelim, eğer çoluk çocuğumuzu şeytandan, kötü işlerden, belalardan korumak emelindeysek, onları mutlaka, ama mutlaka helal rızık ile büyütelim. Helal rızık ile büyütelim ki evlatlarımız emin yaratılış üzerine yaşasınlar, toplumun hayrına insanlar olsunlar.
Muhterem Kardeşlerim!
Bu akşam Yatmadan önce Kalbinizi elinizle sımsıkı tutun Küpürtüsünü hissedesiye kadar tutun Dinleyin bakalım, niyetleriniz ve düşünceleriniz helale mi yakın, harama mı? Samimiyetle, kendinizi aldatmadan, bahane bulmadan, mazeret uydurmadan dinleyin bakalım kalbinizi. Sonra sorun kendinize, şu alemde haram mıdır kârımız bizim, helal mi? Haramlar mil çekmeden gözlerimize, kederler gelmeden yüzlerimize soralım bu soruyu, mutlaka soralım! Ta ki vicdanımız rahat, gönlümüz huzurlu uyuyabilelim. Yoksa yarın, hâlâ haramdan kurtulmamışsak, yarın, toplum bozulacak, nesillerimiz çürüyecek ve yakın bir gelecekte bereketi kaybedecek ülkemiz, öğütülmüş buğdaylar yanık kokacak, eğrilen iplerimiz en ince yerinden kopacak. İlkbaharlarımız sarı yapraklarla dökülecek, gönül haritalarımızın renkleri kerpetenle sökülecek. Zira Hak Taala öyle haber veriyor ve Ey insanlar, diyor, Ey insanlar! Yeryüzündeki şeylerin helâl ve temiz olanlarından yiyin! Şeytanın izinden yürümeyin. Çünkü o sizin için apaçık bir düşmandır.[2] Ve Efendiler Efendisi (s.a.s) de Hiç kimse kendi elinin emeğinden daha hayırlı bir yiyecek asla yememiştir.[3] buyuruyor.
Kardeşlerim!
Varın yüreklerinizi yoklayın. Ya gecenin bir yarısında, ya bir gün batımının sarısında, kendinizden, cüzdanınızdan, sofranızdan emin olmak için haramı, helali mutlaka ve daima hatırlayın. Seherde havalanan kuşları, tohum eken elleri, düğüm bağlayan ince emekleri, damla damla petekleri tekrar tekrar hatırlayın. Ve o hatırlayıştan sonra yuvasına tok dönen kuş nasıl dolaşırsa yeryüzünde, siz de öyle adımlayın caddeleri, kendinden emin ve bahtiyar.
Diyanet İşleri Başkanlığımız helâlin, helâl kazanç ve helâl lokmanın önemine vurgu yapmak ve bu konuda toplumsal bilinç oluşturmak amacıyla bu sene Ramazan ayında Helâl Kazanç-Helâl Lokma konusunu gündeme taşımıştır. Ramazan ayı boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerde, helal kazanç konusu bütün yönleriyle ele alınacaktır. Bu vesileyle Ramazandan kazançlı çıkmayı, daima helal ve bereketli rızıklar peşinden koşmayı Rabbimizden niyaz ediyorum.
[1] Tirmizî, Cuma, 79.
[2] Bakara, 2/168.
[3] Buhâri, Büyû, 15.
Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü