Ücretli öğretmenlerin geç atanması mağdur ediyor
Öğrenci velileri ücretli öğretmenlerin geç atanmasından dolayı eğitimin geç başlamasına tepki gösterirken, eğitimciler ise yaşanan sorunun çözümü için var olan öğretmen açığının giderilmesi gerektiğini söyledi.
Bu yılki eğitim-öğretim yılının bayram dolayısıyla geç başlamasının yanında birçok okula öğretmen açığından dolayı atanması gereken ücretli öğretmenlerin de geç atanması öğrencileri, velileri ve okul yönetimlerini olumsuz etkiliyor.
Yeni gelen öğretmenlerin atanıp yerleştirilmesinin zaman alması, ücretli öğretmenlerin atanmasının gecikmesine sebep oluyor. Söz konusu duruma son günlerde bölgede yaşanan çatışmalar da eklenince eğitimdeki bu sorun daha da büyüyeceğe benziyor.
Hem ücretli öğretmenliğin hem de ücretli öğretmenlerin geç atanmasının çocuklarının eğitimini olumsuz etkilediğini ifade eden veliler, eğitimdeki öğretmen açığının bir an önce giderilmesini istiyor.
Birçok veli çocuğunun gittiği okula ücretli öğretmenlerin atanmasından dolayı çocuğunu başka okula göndermek istiyor. Ücretli öğretmenlerin gönderildiği birçok okulda başarı seviyesinin düştüğünü ileri süren okul müdürleri, birçok velinin bu yüzden çocuğunu okula göndermediğini söz konusu durumdan kendilerinin de şikâyetçi olduklarını söylüyor.
Konuyla ilgili konuşan eğitimciler ise bu sorunun çözülmesi için öğretmen atamalarının Temmuz ayında yapılması ile birlikte ihtiyaç duyulan kadrolu öğretmen sayısının tamamlanıp ücretli öğretmenliğin kaldırılması gerektiğini söyledi.
Birçok veli öğrencisini okula göndermek istemiyor
Ücretli öğretmenliğe tepki gösteren öğrenci velisi İ.S. “Ben çocuklarımı başka okula aldıracağım ama sistem başka mahallede olduğu için kaydı kaydırılamıyor. Geçen sene de benim oğlum başarılı olduğu halde gelen öğretmen ücretli olduğu için çocuğumun eğitim seviyesi sıfıra düştü.” dedi.
Bu yıl çocuklarını okula göndermeyeceğini belirten öğrenci velisi İ.Ö. ise “Çocuğumun gittiği okula 20 ücretli öğretmen gönderilmiş. Ben çocuklarımı bu yıl okula göndermeyeceğim. Tüm veliler bunu yapmalıdır ki devlet kadrolu atama yapsın.” diye konuştu.
“Kadrolu öğretmen açığı giderilip sonra da ücretli öğretmenlik kaldırılmalı”
Ücretli öğretmenlerin geç atanmasını yoğun olarak yaşanan öğretmen göçüne bağlayan Eğitim-Bir-Sen Başkanı İbrahim Coşkun, “Sürekli bir öğretmen sirkülasyonu yani göçü yaşanıyor. Yaklaşık 3 bin 600 öğretmen bu yıl Urfa’dan ayrılırken 4 bin 680 öğretmen yeni atandı. Bu öğretmenlerin yerleştirilmelerinde bazen öğrencilerin azalması veya fazlalaşmasından dolayı norm fazlalıkları yaşanıyor. Ücretli öğretmenlerin geç atanmasının sebebi budur.” şeklinde konuştu.
“Kadrolu öğretmenlerin atanması ve yerleştirilmesi doğru yapılmadığı sürece bu sıkıntılar yaşanır” diyen Coşkun, asıl çözümün ise kadrolu öğretmen açığının giderilip ücretli öğretmenliğin kaldırılması olduğunu söyledi.
“Öğretmen atamaları Temmuz ayında yapılmalı”
Ücretli öğretmenlerin geç atanmasının temel sebebinin kadrolu öğretmenlerin atanmasının geç yapılmasına bağlayan GEDAK Başkanı Osman Yavuz, şöyle konuştu: “Biz yıllardır öğretmen atanmasının Eylül ayında değil Temmuz ayında yapılmasını talep ediyoruz. Okullar başlamasıyla birlikte atamalar yapılınca öğretmenler yerleştirilene kadar belli bir süre geçiyor. Daha bundan sonra ortaya çıkan öğretmen açığına göre ücretli ataması yapılıyor. Tabi bu da geç oluyor. O yüzden bu sorunun çözümü atanmaların temmuz ayında yapılmasıdır.”
Ücretli öğretmenliğin eğitim sisteminin kanayan yarası olduğu dile getiren Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Başkanı Yunus Yeğin ise eğitimdeki öğretmen açığının ücretli öğretmenlikle geçiştirilemeyeceğini bu yüzden de çözüm için var olan öğretmen açığının bir an önce giderilmesi gerektiğini söyledi. (Osman Gülebak - İLKHA)