Coşkun: Eğitimdeki sorunlar kaderimiz olmamalıdır
Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı İbrahim Coşkun, “Tabii ki eğitimdeki sorunlar kaderimiz olmamalıdır. Bunları bir an önce siyasilerin, yetkililerin ve bakanlığın çözmesi gerekir. Bu hep bahsettiğimiz sorunlardır. Ama halı hazırda tamamen çözüme ulaşmamıştır. Hep söyledik, söyleyeceğiz ve söylemeye de devam edeceğiz” dedi.
Liselere Giriş Sınavı (LGS) önceki günlerde açıklandı. İller bazında eğitim sıralaması açıklanmasa da 42 farklı ilde 181 öğrenci tüm soruları cevaplayarak tam puan aldı. Alınan bilgiye göre 42 ilin içerisinde Şanlıurfa’da yer alıyor.
Ruha Haber Ajansı olarak, açıklanan Liselere Giriş Sınavı (LGS), Şanlıurfa’daki eğitim sorunları, öğretmen ihtiyacı, mevsimlik tarım işçilerinin öğrenci çocukları ile ilgili tüm konuları Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı İbrahim Coşkun ile konuştuk.
İşte o röportajın tamamı:
“BİRİNCİSİ URFA’DA ÖĞRETMEN AÇIĞI BİR TÜRLÜ KAPATILAMADI”
Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı İbrahim Coşkun, Şanlıurfa’da öğretmen açığının olduğuna vurgu yaparak, “Geçenlerde biliyorsunuz LGS sonuçları açıklandı. Urfa’da bunlardan biri. 42 farklı ilde yaklaşık 181 tane birinci, tüm soruları cevaplayan öğrencilerimiz çıkmış. Urfa’da bu 42 ilimizden biridir. Tabii ki gönül isterdi Şanlıurfa ilk 10’larda, 20’lerde olsun. Ama şimdi biz sınavdaki başarıyı arttırırken, kendi altyapımız ve eğitim ile ilgili sorunları çözmeden bu bahsettiğimiz olumlu sıralara da gelebilmenin de bazen imkânsızlıkları mevcuttur. Tabii ki eğitimdeki sorunlar kaderimiz olmamalıdır. Bunları bir an önce siyasilerin, yetkililerin ve bakanlığın çözmesi gerekir. Bu hep bahsettiğimiz sorunlardır. Ama halı hazırda tamamen çözüme ulaşmamıştır. Hep söyledik, söyleyeceğiz ve söylemeye de devam edeceğiz. Mesela bunların birincisi Urfa’da öğretmen açığı bir türlü kapatılamadı. Halı hazırda 4-5 bin öğretmen açığımız mevcuttur. Siz eğitimin lokomotifi olan, eğitimi genişleten öğretmen sayısını yeterli sayıya ulaştırmadığınız müddetçe bu bahsettiğimiz gelişmenin de olabilme imkanı yoktur. Bizim mutlaka bu gerçekleri görmemiz gerekir. Dışarı da yüzbinlerce öğretmen olmayı bekleyen, atanmayı bekleyen öğretmen arkadaşlarımız var. Halbuki açık bu şekilde kapatılabilecek bir durumdadır. Bunlar istihdam edilir ve bahsettiğimiz öğretmen açığının da kapatılabilme durumu vardır. Bunun bir an önce mutlaka yapılması gerekir. Özellikle Doğu ve Güneydoğu’da her ilde bu öğretmen açıkları mevcuttur” dedi.
“HALI HAZIRDA SINIF MEVCUTLARIMIZ 50-60 KİŞİDEN AŞAĞI DÜŞMEDİ, MEVCUTLARIMIZ KALABALIK”
Şube Başkanı İbrahim Coşkun, okul sayısının yeterli olduğunu ancak sınıf mevcutlarının kalabalık olduğunu ifade ederek, “İkincisi Urfa’ya bakıyoruz 2005’ten sonra Ak Parti hükümetinin de hakkını teslim edelim. Urfa’da yüzlerce okul yapıldı. Ama buna rağmen halı hazırda sınıf mevcutlarımız 50-60 kişiden aşağı düşmedi, mevcutlarımız kalabalık. Dolayısıyla öğretmenimiz sınıfa girdiği zaman öğrenci ile olan iletişimi, ders anlatımı vs.ile ilgili hepimiz sorun yaşamaktayız. Mutlaka bu kalabalık sınıfların normal seviyeye yani fazla 30, bilemediniz 352lik sınıflara düşmesi gerekir ki, eğitimin kalitesini arttırabilme imkanımızın olması gerekir” diye konuştu.
“5-6 AY BUNLAR EĞİTİM VE ÖĞRETİMDEN İSTER İSTEMEZ UZAK KALIYORLAR”
İbrahim Coşkun, mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitim ve öğretimden geri kaldığına dikkat çekerek, “Başka bir sorunumuz mevsimlik tarım işçisi çocuklarımız. İşte biliyorsunuz Mart, Nisan ayında ailelere çocuklarını okuldan alarak, bu yaklaşık 100 bin öğrenciye tekabül eden bir sayı ve başka illere çalışmaya gidiyor. Bunların bulunduğu ortam şartlarıdır, temizliğidir, yaşam koşullarıdır, suyudur, bunları ayrı bir zaman konuşmak gerekir. Halı hazırda 100 bin öğrenci eğitim başında ve sonunda yok. 5-6 ay bunlar eğitim ve öğretimden ister istemez uzak kalıyorlar. Bu da ne oluyor, LGS, YKS ve sınavlarda olumsuz etkiyi tabana yaymış oluyorlar. Bunun bir an önce bitirilmesi gerekir. Bu tür insanların burada mutlaka istihdam edilmesi gerekir ki, siz bu çocukları ve ailesini eğitim-öğretimden uzak tutmayarak bu başarıyı yakalamanız gerekir” şeklinde konuştu.
“URFA’MIZIN DA EĞİTİM KALİTESİNİ ARTTIRARAK EN AZINDAN İLK 10’A KOYMASAK DA İLK 20’YE, İLK 30’A ULAŞILABİLİR İMKANININ MUTLAKA OLMASI GEREKİR”
Coşkun, Şanlıurfa’daki sorunların çözülmesi halinde kentin eğitim alanında üst sıralara çıkacağının altını çizere şöyle devam etti:
“Ayrı Urfa’mızın sorunlarından birisi de taşımalı öğrenci. Yaklaşık 100 bin öğrencimiz de taşınıyor. Dolayısıyla bu sorunların ortadan kaldırılması gerekir. Bir de sonra olarak 400-500 bin Suriyeli muhacir kardeşimiz içimizde, tabii ki yardımcı olacağız. Bunların çocukları ki yaklaşık 100 bin öğrenci sayısına ulaşmış durumda. Normal yerli öğrencilerle beraber eğitim öğretimdeler. Hatta bazı okullarımızda, bazı sınıflarımızda Suriyeli öğrencilerimiz daha fazla, burada sıkıntı yok. Ama işte dildir, yaklaşımdır, yaşam tarzıdır, bazen eğitime ister istemez olumsuz yansımaları olmaktadır. Şimdi bahsettiğimiz bu sorunları siz ortadan kaldırmadığınız müddetçe o bahsettiğimiz başarıyı yakalayabilme imkanımız zordur. Bizim bu gerçekleri görmemiz, buna göre mutlaka çözüm üretip Urfa’mızın da eğitim kalitesini arttırarak en azından ilk 10’a koymasak da ilk 20’ye, ilk 30’a ulaşılabilir imkanının mutlaka olması gerekir. Bunlarda çözülemeyecek sorunlar değildir. Devletimiz büyüktür, güçlüdür, bakanlığımız güçlüdür. Siyasilerimiz en azından bu konuda bir el atıp mutlaka çözmeleri gerekir ki hem kendi çocuklarımızın eğitim kalitesini hem ilimizin gelişmişlik düzeyini hem de ilimizde bu imkanların Türkiye’ye yansıtarak tüm ümmetin ve insanlığın faydasına bunu mutlaka kullanmamız gerekiyor.” (RHA AJANS)